6 Φεβ 2009

Τεχνολογία: Σούπερ Μάρκετ του μέλλοντος

Έχετε ακούσει το Tönisvorst, μια μικρή πόλη κοντά στο Düsseldorf ;

Εκεί, από το Δεκέμβριο του 2008 λειτουργεί ενα πολυκατάστημα υψηλής τεχνολογίας. Το Real Future Store(Metro).

Οι πληρωμές γίνονται από δακτυλικό αποτύπωμα, ο πελάτης βέβαια έχει προηγουμένως περάσει κάποια στοιχεία από τον λογαριασμό της τράπεζας του στο μηχάνημα του καταστήματος, σε κάθε γωνιά υπάρχει σκάνερ δακτυλικών αποτυπωμάτων και δεν χρειάζεται να κουβαλάς κάρτα και να θυμάσαι ΠΙΝ. Στο τμήμα με τα καλλυντικά μηχάνημα φωτογραφίζει τις πελάτισσες και αναλύει το μακιγιάζ που τους ταιριάζει.

Ο υπολογιστής του καταστήματος δίνει την δυνατότητα στους πελάτες να κάνουν το κινητό τους καλάθι εμπορευμάτων και με την τεχνολογία symbian σκανάρεις το barcode και ξέρεις που έχει φτάσει ο λογαριασμός σου. Αν δεν έχεις κινητό νέας γενιάς σου νοικιάζουν ένα.

Στα έτοιμα γεύματα αν διαλέξεις ένα πιάτο το ράφι σου γράφει τη σαλάτα το κρασί και το φρούτο που ταιριάζουν, στο τμήμα μουσικής έχει ντους ήχου που επιτρέπει να ακούς cd χωρίς ακουστικά και να μην ακούνε οι άλλοι γύρο.

Ηλεκτρονικό Καρότσι με RFID

Σε μια άλλη περίπτωση εφαρμογής υψηλής τεχνολογίας στις αγορές μας τώρα.

Ένα νέο είδος ηλεκτρονικού καροτσιού πιθανόν να ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στο Super Market σας.

Χρησιμοποιεί την τεχνολογία RFID που ήδη χρησιμοποιείται εν μέρει στο εμπόριο για τον χειρισμό των προϊόντων.

Τα γνωστα μας bar-codes θέλουν πολλές ανθρωπο-ώρες για να κάνουν τη δουλειά διότι απαιτούνται εργαζόμενοι με τα ειδικά πιστολάκια να σημαδεύουν από κοντά τα προϊόντα για να κάνουν πχ καταμέτρηση ή να διαπιστωθεί και χρεωθεί η τιμή τους στα ταμεία.

Με το RFID θα μπορούν οι πελάτες να διαβάζουν αυτόματα τις τιμές των προίόντων που τους ενδιαφέρουν ή άλλες πληροφορίες γι'αυτά, όποτε θέλουν(passive systems), ή τα ίδια τα προϊόντα θα στέλνουν σήμα όταν πχ έχουν λήξει(active systems).

Δείτε το βίντεο:



Πηγές
ET weekly--Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής
Mediacart
Ideas21
florian-michahelles

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου