Μαθράκι-Ερεικούσα-Οθωνοί (Διαπόντιοι νήσοι)
Ψάχνοντας να βρω πληροφορίες για τους Διαπόντιους νήσους, έτσι ονομάζονται τα τρία αυτά νησιά μαζί, βρίσκονται βόρεια της Κέρκυρας. Μόνο κάποιους στίχους αγνώστου ποιητή, για τους Οθωνούς ,βρήκα να είναι άξιοι λόγου.

Όλες οι άλλες πληροφορίες λίγες και ανακριβείς.
Τα τρία νησιά μαζί δεν έχουν ούτε 2000 καλά καλά κατοίκους, μα ότι τους λείπει σε πληθυσμό και δημοσιότητα το έχουν σε ομορφιά.

Καθώς φθάνει κάποιος στο λιμάνι των Οθωνών οι εικόνες που βλέπει εναλλάσονται από το καταγάλανο της θάλασσας στο καταπράσινο που τυλίγει σαν πέπλο το μικρό οικισμό. Μη ξεχάσετε να θαυμάσετε την καταπληκτική θέα από τα ερείπια του Βενετσιάνικου κάστρου.

update 4/2012
Οι Οθωνοί 10,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι το μεγαλύτερο από τα νησιά του Διαπόντιου Αρχιπελάγους που περιλαμβάνει 135 μικρά νησάκια.
Το όνομα διαπόντιοι το πήρανε επειδή βρίσκονται ανάμεσα σε δύο θάλασσες Αδριατική και Ιόνιο πέλαγος. Οι Οθωνοί είναι το δυτικότερο σημείο της Ελλάδας.

Ο Ησύχιος αναφέρει ότι στους ακατοίκητους τότε Οθωνούς κατέφυγε μετά την άλωση της Τροίας ο Ελεφήνωρ, βασιλιάς των Αβάντων στην Εύβοια, για να εξιλεωθεί, επειδή είχε σκοτώσει χωρίς να το θέλει τον παππού του. Διώχτηκε όμως από το νησί από κάποιο δράκοντα.

Σε πολλούς χάρτες της της Ελλάδας μάλλον για οικονομία χαρτιού τα νησιά δεν περιλαμβάνονται, σταματούν στο δυτικό ακρωτήρι της Κέρκυρας, δεν υπάρχει ούτε παραπομπή, όπως το Καστελόριζο.

Η Ερεικούσα το βορειότερο νησί, είναι γεμάτη ελαιώνες και κυπαρίσσια, ένας μικρός γαλαζοπράσινος παράδεισος. Το όνομα της το πήρε από το θάμνο "ρείκι". Όταν ανθίζει τον Οκτώβριο, η μυρωδιά των μωβ και ροζ λουλουδιών του σε συνδυασμό με τα δεκάδες αρωματικά βότανα που φυτρώνουν σε όλο το νησί δε συγκρίνονται ούτε με το ακριβότερο άρωμα. Το λιμάνι ονομάζετε Πόρτο ενώ στο Φύκι βρίσκετε το παλιό λιμανάκι. Λέγεται ότι επί Ενετοκρατίας λειτουργούσε κάτεργο εξόρυξης οικοδομικής πέτρας, το σημείο ονομάζεται και σήμερα Κάτεργο.Μπορείτε να πάτε με τη τακτική συγκοινωνία από την Κέρκυρα μα και με καΐκια που ξεκινούν από τις περισσότερες παραλίες της βόρειας Κέρκυρας.


Τέλος το Μαθράκι το μικρότερο και νοτιότερο από τα τρία κι αυτό καταπράσινο και πανέμορφο όπως τα άλλα δύο . Λέγεται ότι το όνομα του το πήρε από μια φωτιά που κατέκαψε όλο το νησί. Έγινε μια θράκα μα-θρακι.
Χωρίζεται στην άνω και την κάτω Πάντα, υπάρχουν πολλά πέτρινα μονοπάτια που προσφέρονται για πεζοπορία. Απο τον οικισμό Χωριό φτάνεις ως το ΝΑ σημείο του Μαθρακίου, στο ακρωτήρι Αρβανίτικο και διασχίζοντας ένα χωματόδρομο θα καταλήξετε σ' έναν ηρεμότατο ορμίσκο με λεπτή άμμο. Εδώ θα γνωρίσετε την απόλυτη γαλήνη, μόνο ένα μικρό γραφικό ταβερνάκι και η φύση.Οι στίχοι για τους Οθωνούς του άγνωστου ποιητή.


Μικρό νησί ευλογημένο από θεούς
καράβι μες στο πέλαο ταξιδεύεις,
γλώσσες κυμάτων στους κολπίσκους σου,
ρουφάνε λαίμαργα πανώριο κορμί,
λιανίζοντας αμέτρητα βότσαλα -
πολύχρωμα τα βότσαλα ψηφιδωτά κεντάμε.

Χρώματα πράσινο, γαλάζιο
χρώματα αξεθώριαστα, ανεξίτηλα
αέναα ζωγραφισμένα με πινέλο από άγριο χορτάρι
πλεγμένο πανάκριβο χαλί
ζεσταίνει το παγωμένο βλέμμα.

Ω! Γλυκιά μου οπτασία
σε είδα στο πρώτο όνειρό μου
σε αγάπησα, σε λάτρεψα καλύτερα από δικό μου τόπο
και μου’ δωσες κορμί να ερωτευτώ, φιλιά να ξεδιψάσω.
Εδώ, χώμα θα γενώ να ενωθώ μαζί σου.

Μικρή σταγόνα είμαι κι εγώ στον αθάνατο το χρόνο…
Μικρή σταγόνα είμαι κι εγώ …

Ένας αναγνώστης με σχόλιο του μας πρότεινε αυτό το όμορφο video για τους Οθωνούς

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κάλαμος: ένα βουνό ξεφυτρώνει μέσα απο το Ιόνιο πέλαγος

Τέλενδος - Άγνωστη Ελλάδα

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος