Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

NASA και ESA μαζί θα εξερευνήσουν το σύμπανΕνα μεγαλόπνοο σχέδιο των δύο διαστημικών υπηρεσιών έχει τεθεί σε εφαρμογή.
Τα μυστικά της Ευρώπης, ένα απο τα φεγγάρια του Δία, έβαλαν σκοπό να ανακαλύψουν οι δύο υπηρεσίες του διαστήματος.
Αφου το σκάφος που ετοιμάζουν απο κοινού, μπεί σε τροχιά γύρω απο την Ευρώπη, θα εκτοξεύσει μια βολίδα - τρυπάνι πάνω στον πάγο που σκεπάζει τον πλανήτη. Με σκοπό να τρυπήσει τον πάγο μέχρι τον υπόγειο ωκεανό που πιστεύουν οτι υπάρχει απο κάτω, ένα μίνι υποβρύχιο που θα βρίσκετε μέσα στη βολίδα θα μπεί στον ωκεανό και θα στείλει στοιχεία για να μάθουμε αν υπάρχει κάποια μορφή ζωής που ζει μέσα σε αυτά τα νερά.
Το 2017 υπολογίζουν να είναι έτοιμα τα σκάφη για να ξεκινήσει η αποστολή που έχει κωδικό όνομα Laplace.
Πριν απο λίγες μέρες ανακοινώθηκε και επίσημα στο Λονδίνο η έναρξη του φιλόδοξου σχεδίου.
Η εξερεύνηση της Ευρώπης θεωρείται μεγαλύτερης σπουδαιότητας ακόμη και από εκείνη του Δία, γι΄ αυτό και η αποστολή ονομάστηκε Εuropa-Jupiter System Μission (ΕJSΜ)

Η Ευρώπη φαίνεται ότι διαθέτει ταβασικά συστατικά για την εμφάνιση ζωής (νερό, πηγές ενέργειας και οργανικά υλικά). Επιπλέον η μεγάλη ηλικία της (είναι μερικών δισεκατομμυρίων ετών) αφήνει- θεωρητικά τουλάχιστον- το χρονικό περιθώριο ώστε αυτά τα συστατικά να έχουν ήδη αναμειχθεί και να έχουν δημιουργήσει κάποιες μορφές ζωής.

Η εξερεύνηση της Ευρώπης είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα,αφού πρόκειται για ένα από πιο πιθανά σημεία ύπαρξης ζωής στο ηλιακό μας σύστημα. Είναι ευτύχημα το γεγονός ότι η αποστολή θα γίνει με διεθνή συνεργασία,καθώς έτσι διευκολύνονται η οργάνωση και η ολοκλήρωσή της σε όλα τα επίπεδα,τεχνικά και οικονομικά» δηλώνει στο ΒΒC ο Λούις Φρίντμαν, διευθύνων σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Τhe Ρlanetary Society, που ασχολείται με τη διαστημική εξερεύνηση. Εκτός από την εξερεύνηση της Ευρώπης, στον σχεδιασμό της αποστολής περιλαμβάνεται και η μελέτη του δορυφόρου Γανυμήδη, ο οποίος έχει μέγεθος μεγαλύτερο από εκείνο του Ερμή.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…