17 Μαρ 2009

NASA και ESA μαζί θα εξερευνήσουν το σύμπαν



Ενα μεγαλόπνοο σχέδιο των δύο διαστημικών υπηρεσιών έχει τεθεί σε εφαρμογή.
Τα μυστικά της Ευρώπης, ένα απο τα φεγγάρια του Δία, έβαλαν σκοπό να ανακαλύψουν οι δύο υπηρεσίες του διαστήματος.
Αφου το σκάφος που ετοιμάζουν απο κοινού, μπεί σε τροχιά γύρω απο την Ευρώπη, θα εκτοξεύσει μια βολίδα - τρυπάνι πάνω στον πάγο που σκεπάζει τον πλανήτη. Με σκοπό να τρυπήσει τον πάγο μέχρι τον υπόγειο ωκεανό που πιστεύουν οτι υπάρχει απο κάτω, ένα μίνι υποβρύχιο που θα βρίσκετε μέσα στη βολίδα θα μπεί στον ωκεανό και θα στείλει στοιχεία για να μάθουμε αν υπάρχει κάποια μορφή ζωής που ζει μέσα σε αυτά τα νερά.
Το 2017 υπολογίζουν να είναι έτοιμα τα σκάφη για να ξεκινήσει η αποστολή που έχει κωδικό όνομα Laplace.
Πριν απο λίγες μέρες ανακοινώθηκε και επίσημα στο Λονδίνο η έναρξη του φιλόδοξου σχεδίου.
Η εξερεύνηση της Ευρώπης θεωρείται μεγαλύτερης σπουδαιότητας ακόμη και από εκείνη του Δία, γι΄ αυτό και η αποστολή ονομάστηκε Εuropa-Jupiter System Μission (ΕJSΜ)

Η Ευρώπη φαίνεται ότι διαθέτει ταβασικά συστατικά για την εμφάνιση ζωής (νερό, πηγές ενέργειας και οργανικά υλικά). Επιπλέον η μεγάλη ηλικία της (είναι μερικών δισεκατομμυρίων ετών) αφήνει- θεωρητικά τουλάχιστον- το χρονικό περιθώριο ώστε αυτά τα συστατικά να έχουν ήδη αναμειχθεί και να έχουν δημιουργήσει κάποιες μορφές ζωής.

Η εξερεύνηση της Ευρώπης είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα,αφού πρόκειται για ένα από πιο πιθανά σημεία ύπαρξης ζωής στο ηλιακό μας σύστημα. Είναι ευτύχημα το γεγονός ότι η αποστολή θα γίνει με διεθνή συνεργασία,καθώς έτσι διευκολύνονται η οργάνωση και η ολοκλήρωσή της σε όλα τα επίπεδα,τεχνικά και οικονομικά» δηλώνει στο ΒΒC ο Λούις Φρίντμαν, διευθύνων σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Τhe Ρlanetary Society, που ασχολείται με τη διαστημική εξερεύνηση. Εκτός από την εξερεύνηση της Ευρώπης, στον σχεδιασμό της αποστολής περιλαμβάνεται και η μελέτη του δορυφόρου Γανυμήδη, ο οποίος έχει μέγεθος μεγαλύτερο από εκείνο του Ερμή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου