Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

To δάσος της Δαδιάς

σε πολλά σημεία του δάσους υπάρχουν ξέφωταΣτο νομό Έβρου κοντά στα σύνορα με Τουρκία και Βουλγαρία βρίσκετε ένα παρθένο δάσος
ίσως το μοναδικό στην Ευρώπη δείγμα μεσογειακού οικοσυστήματος που δεν έχει αλλοιωθεί από τον άνθρωπο.

Εδώ ζουν 36 απο τα 38 είδη αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης.Δεν υπάρχει άλλη περιοχή που να συμβιώνουν τόσα είδη αρπακτικών.Συνανταμε επίσεις 3 είδη γύπα απο τα 4 που υπάρχουν συνολικά (μαυρόγυπας, ασπροπάρης, όρνεο).

Το ομώνυμο γειτονικό χωριό οι Τούρκοι το έλεγαν Τσαμκιοί δηλαδή πευκοχώρι το όνομα Δαδιά το πήρε από το προσάναμμα που έφτιαχναν από το ρετσίνι των πεύκων.

Για να καταλάβετε τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου βιότοπου ο τελευταίος μαυρόγυπας εκτός Δαδιάς στην Ελλάδα σκοτώθηκε στον Ολυμπο το 1993.Στη δαδιά υπάρχουν γύρω στα 30 ζευγάρια, που τα ταΐζουν οι φύλακες γιατί η τροφή τους είναι υπό εξαφάνιση.
Στην υπόλυπη Ευρώπη μόνο 2 με 3 ζευγάρια στην Ισπανία, μιλάμε για το μεγαλύτερο πτηνό με άνοιγμα φτερών 3 μέτρα.
Χρυσαετούς έχει 2 ζευγάρια στον Ολυμπο και 6 στην Κρήτη, στην Δαδιά έχει αρκετούς.

Κάποτε υπήρχε μια μεγάλη πόλη εκεί που ο Εβρος συναντιέται με τον παραπόταμο Μαγγαζι. Μια καταστροφή χτύπησε την πόλη αυτή και οι κάτοικοι της αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν, οι πλούσιοι και οι μορφωμένοι φτιάξανε το χωριό Κορνοφωλιά κοντά στο Σουφλί, οι κτίστες το χωριό Λευκίμη και οι υλοτόμοι τη Δαδιά για να είναι κοντά στο δάσος.
Αν ανέβει κάποιος στο ύψωμα δίπλα στον ποταμό διακρίνει και σήμερα τα υπολύματα της πόλης αυτής.
Το δίκτυο Natura με Ευρωπαίους εθελοντές προστατεύουν το δάσος αυτό άρα υπάρχει ελπίδα να παραμείνει ως έχει και να γίνει καλύτερο ίσως.

πηγές:
babylon.com
wwf

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…