1 Μαρ 2009

To δάσος της Δαδιάς

σε πολλά σημεία του δάσους υπάρχουν ξέφωταΣτο νομό Έβρου κοντά στα σύνορα με Τουρκία και Βουλγαρία βρίσκετε ένα παρθένο δάσος
ίσως το μοναδικό στην Ευρώπη δείγμα μεσογειακού οικοσυστήματος που δεν έχει αλλοιωθεί από τον άνθρωπο.

Εδώ ζουν 36 απο τα 38 είδη αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης.Δεν υπάρχει άλλη περιοχή που να συμβιώνουν τόσα είδη αρπακτικών.Συνανταμε επίσεις 3 είδη γύπα απο τα 4 που υπάρχουν συνολικά (μαυρόγυπας, ασπροπάρης, όρνεο).

Το ομώνυμο γειτονικό χωριό οι Τούρκοι το έλεγαν Τσαμκιοί δηλαδή πευκοχώρι το όνομα Δαδιά το πήρε από το προσάναμμα που έφτιαχναν από το ρετσίνι των πεύκων.

Για να καταλάβετε τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου βιότοπου ο τελευταίος μαυρόγυπας εκτός Δαδιάς στην Ελλάδα σκοτώθηκε στον Ολυμπο το 1993.Στη δαδιά υπάρχουν γύρω στα 30 ζευγάρια, που τα ταΐζουν οι φύλακες γιατί η τροφή τους είναι υπό εξαφάνιση.
Στην υπόλυπη Ευρώπη μόνο 2 με 3 ζευγάρια στην Ισπανία, μιλάμε για το μεγαλύτερο πτηνό με άνοιγμα φτερών 3 μέτρα.
Χρυσαετούς έχει 2 ζευγάρια στον Ολυμπο και 6 στην Κρήτη, στην Δαδιά έχει αρκετούς.

Κάποτε υπήρχε μια μεγάλη πόλη εκεί που ο Εβρος συναντιέται με τον παραπόταμο Μαγγαζι. Μια καταστροφή χτύπησε την πόλη αυτή και οι κάτοικοι της αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν, οι πλούσιοι και οι μορφωμένοι φτιάξανε το χωριό Κορνοφωλιά κοντά στο Σουφλί, οι κτίστες το χωριό Λευκίμη και οι υλοτόμοι τη Δαδιά για να είναι κοντά στο δάσος.
Αν ανέβει κάποιος στο ύψωμα δίπλα στον ποταμό διακρίνει και σήμερα τα υπολύματα της πόλης αυτής.
Το δίκτυο Natura με Ευρωπαίους εθελοντές προστατεύουν το δάσος αυτό άρα υπάρχει ελπίδα να παραμείνει ως έχει και να γίνει καλύτερο ίσως.

πηγές:
babylon.com
wwf

2 σχόλια:

  1. Το Δάσος της Δαδιάς είναι ένα καθαρό διαμάντι οικοσυστήματος.
    Ελπίζουμε στην αποτελεσματική προστασία του και στην προσεκτική διαχείρισή του.
    Μετά από τις μεγάλης έκτασης οικολογικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών αποκτά μεγαλύτερη σημασία η προστασία του δάσους της Δαδιάς.

    worldcity

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @worldcity
    Έχεις απόλυτο δίκαιο και αυτό ισχύει για όλα τα δάση.
    Το ξέρεις ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής ένωσης που αρνήθηκε να υπογράψει τη συνθήκη που υποχρέωνε τα κράτη που έχουν πληγεί από φωτιές να αναδασώσουν της καμένες εκτάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή