15 Απρ 2009

Bill Gates κατά της ελονοσίας

Η ελονοσία είναι μια μάστιγα που μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους, πολλά από αυτά παιδιά, και τους στέλνει πολύ συχνά στο θάνατο. Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ελονοσία από τους 57 εκατομμύρια που ασθενούν.

Στις χώρες του τρίτου κόσμου η παιδική θνησιμότητα λόγο της ελονοσίας φτάνει σε τεράστιους αριθμούς. Κάθε 30 δευτερόλεπτα χάνουμε ένα παιδί από ελονοσία.

Φτάνει να θέλουν τα "κατάλληλα" άτομα. Όπως ο Bill Gates


Πριν από λίγους μήνες στο συνέδριο του T.E.D. (Technology Entertainment and Design), σε ένα πολυτελέστατο περιβάλλον, με καλεσμένους, εκτός από το συνηθες κοινό των τεχνολατρών και μεγιστάνων των media, και manager των μεγαλύτερων φαρμακοβιομηχανιών, ομιλητής ήταν ο Μπιλ Γκεϊτς.

Εβγαλε λοιπόν από τη τσέπη του ένα κουτί κι από μέσα ξεχύθηκαν δεκάδες κουνούπια που άρχισαν να τσιμπούν τους συνέδρους. Αμέσως μετά για να μη δημιουργηθεί πανικός εξήγησε ότι τα συγκεκριμένα κουνούπια ήταν υγιή και δε θα πάθουν ελονοσία.

Στις φτωχές χώρες ένα εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν το χρόνο από ελονοσία που μεταφέρουν αυτά τα μολυσμένα κουνούπια, είπε ο Γκέϊτς:



Η γλυκιά επίθεση: Coartem® Dispersible vs Coartem®


Το κύριο φάρμακο αντιμετώπισης της ελονοσίας που κυκλοφορούσε από το 2001, το Coartem® από την Novartis, δεν ήταν για παιδιά. Είχε πικρή γεύση και έπρεπε να το "σπάσεις" και να το διαλύσεις(διασκορπίσεις) σε νερό. Τα παιδιά, ειδικά τα μωρά, ήταν σχεδόν αδύνατο να το καταπιούν.

Παρά ταυτα, η Novartis σε συνεργασία με δημόσιους φορείς, είχε δώσει περίπου 215 εκατομμύρια δόσεις του Coartem® που έσωσαν πολλές ζωές.

Η Ελβετική οργάνωσηMedicines for Malaria Venture (MMV) σε συνεργασία με την Novartis στις 27 Ιανουαρίου 2009 ανακοίνωσαν την διάθεση του πρώτου παιδικού φαρμάκου για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, του Coartem® Dispersible με γλυκιά γεύση και εύκολο στην κατάποση από παιδιά.

Η MMV λαμβάνει οικονομική βοήθεια για το πρότζεκτ αυτό από τους Bill & Melinda Gates Foundation, Irish Aid, Netherlands Minister Development Co-Operation, Rockefeller Foundation, Spanish Government, Swiss Government, UK DFID, USAID, US National Institute of Health, Wellcome Trust, WHO/RBM and World Bank and the ExxonMobil Foundation.

Σε λίγους μήνες οι ισχυροί του κόσμου βρήκαν λύσεις για να ξεριζωθεί επιτέλους αυτή η ασθένεια.

---------------------
Ένα άρθρο του m.blanco με συμβολή από xalki.


BVGH
MMV-1
MMV-2

1 σχόλιο:

  1. Φυσικά και τίθεται ηθικό θέμα από τη συσσώρευση του πλούτου και τον τρόπο που αυτός διανέμεται από τους κατόχους.
    Και βέβαια, αν οι πλούσιοι ήθελαν, όχι μόνο την ελονοσία αλλά και την πείνα και τη φτώχεια θα μπορούσαν να εξαλείψουν και μάλιστα όχι με το να δώσουν τα πολύτιμα λεφτάκια τους.
    Το ενδιαφέρον ζήτημα είναι το γιατί δεν το κάνουν. Αλλά αυτό είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή