Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η χαμένη πολιτεία

Πρόχους με γραμμική διακόσμηση. Τάφος VI.αρχαιολογικό μουσειοΜιά αρχαία πόλη βρίσκετε θαμμένη στην περιοχή της Βούλας και περιμένει να την ανακαλύψουν.

Την εποχή του βασιλιά Αιγέα που έδωσε το όνομα του στο Αιγαίο πέλαγος, του γιου του του Θησέα που ήταν ο μεγαλύτερος ήρωας της Αθήνας.

Την εποχή του Τρωικού πολέμου, του Μενέλαου του Αγαμέμνονα, του Οδυσσέα αυτή η πόλη βρίσκονταν στην ακμή της.

Έχει βρεθεί το νεκροταφείο της, πρίν απο μερικές μέρες κατά τις εργασίες του φυσικού αερίου στην οδό Πρίγκηπος Πέτρου βρέθηκε τάφος σε σχήμα κιβωτίου. Η μεγάλη πλάκα που το σκέπαζε είχε πέσει στο εσωτερικό του παρόλα αυτά ο τάφος ήταν ασύλητος.

Μέσα βρέθηκαν 6 αγγεία προγεωμετρικής περιόδου, ένα από αυτά (σκύφος) έχει διακόσμηση οκτάσχημης ασπίδας της Μυκηναϊκής περιόδου. Στην οδό Ιωάννου Μεταξά βρέθηκε άλλος τάφος μαρμάρινος ασυνήθιστα μεγάλος μα αυτός ήταν συλημένος από τυμβωρύχους.

Από τό 19ο αιώνα περιηγητές είχαν διαπιστώσει ανατολικά της Πούντας την ύπαρξη μυκηναϊκού νεκροταφείου το οποίο ήταν πλουσιότατο όμως γύρω στο 1880 λεηλατήθηκε και τα ευρήματα πουλήθηκαν σε ξένα μουσεία.

Το 1919 εντοπίστηκαν 50 συλημένοι θαλαμωτοί τάφοι και το 1953 ο αρχαιολόγος Ι.Παπαδημητρίου έσκαψε 12 ασύλητους τάφους λαξευμένους μέσα σε βράχο γεμάτους πήλινα αγγεία, ειδώλια, αμφορείς μέχρι και πυξίδες.

Στον αστέρα της Βουλιαγμένης, στο λόφο των μουσών, σκάβοντας για να φτιάξουν μια καινούρια καμπάνα, βρήκαν λίθινα εργαλεία, λεπίδες, φαλλόσχημα ειδώλια νεολιθικής περιόδου μα και λείψανα της κλασικής εποχής αποδεικνύοντας τη διαχρονική κατοίκηση της περιοχής.
Η ανασκαφή διεκόπη λόγο έλλειψης χρημάτων.

Τον 6ο αιώνα πχ που ο Κλεισθένης χώρισε την Αττική σε 30 δήμους, η σημερινή γλυφάδα και η Βουλιαγμένη αποτελούσαν το δήμο των Αιξωνιδών Αλών, δηλαδή την Αιξώνη (αλές λέγανε τις αλυκές). Για τη πόλη που βρέθηκε το νεκροταφείο της δεν υπάρχουν πληροφορίες.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…