12 Απρ 2009

Η χαμένη πολιτεία

Πρόχους με γραμμική διακόσμηση. Τάφος VI.αρχαιολογικό μουσειοΜιά αρχαία πόλη βρίσκετε θαμμένη στην περιοχή της Βούλας και περιμένει να την ανακαλύψουν.

Την εποχή του βασιλιά Αιγέα που έδωσε το όνομα του στο Αιγαίο πέλαγος, του γιου του του Θησέα που ήταν ο μεγαλύτερος ήρωας της Αθήνας.

Την εποχή του Τρωικού πολέμου, του Μενέλαου του Αγαμέμνονα, του Οδυσσέα αυτή η πόλη βρίσκονταν στην ακμή της.

Έχει βρεθεί το νεκροταφείο της, πρίν απο μερικές μέρες κατά τις εργασίες του φυσικού αερίου στην οδό Πρίγκηπος Πέτρου βρέθηκε τάφος σε σχήμα κιβωτίου. Η μεγάλη πλάκα που το σκέπαζε είχε πέσει στο εσωτερικό του παρόλα αυτά ο τάφος ήταν ασύλητος.

Μέσα βρέθηκαν 6 αγγεία προγεωμετρικής περιόδου, ένα από αυτά (σκύφος) έχει διακόσμηση οκτάσχημης ασπίδας της Μυκηναϊκής περιόδου. Στην οδό Ιωάννου Μεταξά βρέθηκε άλλος τάφος μαρμάρινος ασυνήθιστα μεγάλος μα αυτός ήταν συλημένος από τυμβωρύχους.

Από τό 19ο αιώνα περιηγητές είχαν διαπιστώσει ανατολικά της Πούντας την ύπαρξη μυκηναϊκού νεκροταφείου το οποίο ήταν πλουσιότατο όμως γύρω στο 1880 λεηλατήθηκε και τα ευρήματα πουλήθηκαν σε ξένα μουσεία.

Το 1919 εντοπίστηκαν 50 συλημένοι θαλαμωτοί τάφοι και το 1953 ο αρχαιολόγος Ι.Παπαδημητρίου έσκαψε 12 ασύλητους τάφους λαξευμένους μέσα σε βράχο γεμάτους πήλινα αγγεία, ειδώλια, αμφορείς μέχρι και πυξίδες.

Στον αστέρα της Βουλιαγμένης, στο λόφο των μουσών, σκάβοντας για να φτιάξουν μια καινούρια καμπάνα, βρήκαν λίθινα εργαλεία, λεπίδες, φαλλόσχημα ειδώλια νεολιθικής περιόδου μα και λείψανα της κλασικής εποχής αποδεικνύοντας τη διαχρονική κατοίκηση της περιοχής.
Η ανασκαφή διεκόπη λόγο έλλειψης χρημάτων.

Τον 6ο αιώνα πχ που ο Κλεισθένης χώρισε την Αττική σε 30 δήμους, η σημερινή γλυφάδα και η Βουλιαγμένη αποτελούσαν το δήμο των Αιξωνιδών Αλών, δηλαδή την Αιξώνη (αλές λέγανε τις αλυκές). Για τη πόλη που βρέθηκε το νεκροταφείο της δεν υπάρχουν πληροφορίες.

2 σχόλια:

  1. Πολύ καλο το post, θα ήθελα την αδεια σου να το αναδημοσιεύσω στο i-know.gr φυσικά με αναφορά στην πηγή και link στο post

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @i-know.gr Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Μπορείς να δημοσιεύσεις, φτάνει να μην είναι αυτολεξεί, σου έχει σταλεί και σχετικό e.mail

    ΑπάντησηΔιαγραφή