18 Απρ 2009

Φιξ: Η γνωστή μπύρα επανέρχεται

Τρία παλιά εργοστάσια έχουν μείνει όρθια σαν διατηρητέα κτίρια στην Αθήνα.

Τα δύο από αυτά είναι τα κτήρια της μπύρας Φιξ στην Πατησίων και στη λεωφόρο Συγγρού (το τρίτο είναι το καπνεργοστάσιο του μονοπωλίου).

Η μπύρα Φιξ έχει σταματήσει να κυκλοφορεί εδώ και πολλές δεκαετίες αλλά σαν όνομα παραμένει γνωστή μέχρι σήμερα.

Ο Ιωάννης Φιξ κυκλοφόρησε το 1864 τη μπύρα με το όνομα του, το εργοστάσιο ήταν τότε στο Κολωνάκι, μετά το θάνατο του το 1893, το πιο γνωστό μέλος της οικογενείας Φιξ, ο Κάρολος Φιξ κατασκεύασε το εργοστάσιο που υπάρχει και σήμερα.

Στη γειτονιά μου υπάρχει οδός Καρόλου Φίξ εκεί που ήταν το σπίτι του.

Τα δικαιώματα της ετικέτας Φιξ από το 1995 άνηκαν στην οικογένεια Κουρτάκη, των γνωστών οινοπαραγωγών, τα είχε αγοράσει απο την εθνική τράπεζα.

Η οικογένεια Φιξ απο το εξωτερικό έκανε δικαστικό αγώνα για να διεκδικήσει τα δικαιώματα, αλλά τελικά τα Ελληνικά δικαστήρια δικαίωσαν τον Κουρτάκη.

Μάχη για την ετικέτα φιξ γίνεται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Κάποιος Πέτρου, χωρίς να έχει καμία συγγένεια με την οικογένεια Φιξ έχει κυκλοφορήσει στην καναδική αγορά μπίρα με το θρυλικό όνομα της Fix Hellas. Την ίδια περίοδο τα ομογενειακά έντυπα του Οντάριο φιλοξενούσαν διαφημίσεις για την κυκλοφορία της νέας μπίρας, που ανεξαρτήτως των γευστικών της επιδόσεων στόχευε στο «εθνικό φιλότιμο» των ξενιτεμένων.

Τώρα όμως ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στην ιστορία της μπύρας Φιξ μια μικροζυθοποιία που ονομάζεται Ελληνικές Μικροζυθοποιίες Α.Ε αποφάσισε να γίνει μεγάλη και αγόρασε τα δικαιώματα από το Κουρτάκη. Με την κίνηση αυτή, η μπύρα Φιξ θα παράγεται πλέον στις σύγχρονες εγκαταστάσεις των Ελληνικών Μικροζυθοποιίων στην Αυλίδα Ευβοίας.

Το καλοκαίρι που έρχεται θα κυκλοφορήσει μόνο σε βαρέλι, αλλά από τη νέα χρονιά το γνωστό γυάλινο μπουκάλι και το κουτάκι θα στολίζει τα ράφια των καταστημάτων φιλοδοξώντας να σπάσει το ολιγοπώλιο της μπύρας.

Update 16-5-2010

Άρχισε η διαφημιστική καμπάνια της μπύρας Φιξ σε μπουκάλι.

Ολυμπιακή Ζυθοποιία ονομάστηκε η εταιρία παραγωγής και ανάθεσε τη καμπάνια στην Ashley & Holmes.

Εγγραφή στο blog

4 σχόλια:

  1. δυστυχως ομως πολυ καρτελ με της υπολοιπες μπυρες(αθηναικη ζυθοποιεία)...δεν βρισκεις σχεδον πουθενα φιχ μπυρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καρτέλ και μάλιστα από τα ισχυρότερα, πολλά ακούγονται για εκβιασμούς ώστε να μη πουλούν άλλες μπύρες τα μπαρ και οι ταβέρνες, το γνωστό κόκκινη ή πράσινη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προτιμάμε τα Ελληνικά προϊόντα σε πείσμα της κατευθυνόμενης παγκοσμιοποίησης.
    Καί η μπύρα ΦΙΞ ήτανε, είναι και ελπίζω να μείνη Ελληνική. Συμφέρει μόνο στούς Έλληνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή