Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι Έλληνες της Κορσικής


Στη Κορσική υπάρχουν άνθρωποι Ελληνικής καταγωγής οι οποίοι είναι απόγονοι των Κομνηνών των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου.

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει πλέον την καταγωγή τους μετά από πιέσεις από το Βατικανό που ύστερα από επίμονες προσπάθειες κατάφερε νά τούς προσηλυτίσει, νά διώξει τούς ορθόδοξους ιερείς καί νά τούς αντικαταστήσει μέ καθολικούς. Βαθμιαία χάθηκε η ελληνική συνείδηση και σήμερα ελάχιστα ίχνη από αυτούς έχουν διασωθεί.

Ακούστε πως έχει η όλη ιστορία.

Τη Μάνη το 1670 περίπου, τη διοικούσαν δύο οικογένειες, φάρες τις αποκαλούσαν. Οι Στεφανοπουλαίοι που ήταν απόγονοι των Κομνηνών και η φάρα των Γιατράκων που ήταν απόγονοι των Μεδίκων Φλωρεντιανών ευγενών από τον καιρό της Φραγγοκρατίας.
Οι Τούρκοι που δε μπορούσαν να κατακτήσουν τη Μάνη προσπάθησαν να το κάνουν με δόλιο τρόπο.

Έστειλαν στη Μάνη το Λυμπεράκη έναν προδότη πρώην πειρατή, αυτός κατέπλευσε στήν Μάνη όπου άρχισε νά μοιράζει χρυσάφι, διαδίδοντας ότι ήρθε ο καιρός να συμφιλιωθούν μέ τούς Τούρκους καί αυτοί θά τούς επέτρεπαν νά ζήσουν ειρηνικά, χωρίς παιδωμάζωμα καί χωρίς χαράτσι.

Πράγματι οι εξαγγελίες του Λυμπεράκη έφεραν αποτέλεσμα καί οι Μανιάτες άφησαν τους Τούρκους να κτίσουν τρία φρούρια στή Ζαρνάτα, στήν Κελεφά καί στό Πόρτο Κάγιο. Οι Μανιάτες δέν άργησαν νά καταλάβουν ότι ο εχθρός είχε καταλάβει τίς καίριες θέσεις στούς λόφους, ενώ αυτοί έμεναν απαθείς, ενώ ο Λυμπεράκης αυτοανακυρήχθηκε γενικός αρχηγός της Μάνης καί άρχισε πλέον νά συνεργάζεται φανερά μέ τούς Τούρκους.

Ο Λυμπεράκης μισούσε τους Στεφανόπουλους.

Εστησε λαϊκά δικαστήρια και με δίκες παρωδία εκτέλεσε δεκάδες από αυτούς.

Οι διώξεις αυτές ανάγκασαν την οικογένεια των Στεφανόπουλων νά μεταναστεύσουν στήν Κορσική, η οποία ήταν υπό την κυριαρχία της Γένοβας. Στίς 3 Οκτωβρίου 1675, επιβιβάσθηκαν σε πλοία 730 Μανιάτες κύριως από την φάρα των Στεφανόπουλων, με αρχηγό τον επίσκοπο Μαΐνης Παρθένιο Καλκανδή καί ύστερα από περιπλανήσεις, έφθασαν στην Γενουατική Κορσική στις 14 Μαρτίου 1676. Το "Χρονικόν της Κορσικής" μας αφηγείται τα καθέκαστα:

"...έφθασαν οι Ρωμαίοι εις την Παόμια καί έκαμαν τέντες και έδωκαν αρχήν να κτίζουν την χώραν καί νά εργάζωνται καί νά καλλιεργούν την γην. Και έως πέντε ή έξι χρόνους έκτισαν όλοι τα σπίτια τους με μερικόν έξοδον της πολιτείας, έκαμαν αμπέλια, κήπους, έκτισαν και εκκλησίες, έκαμαν και το Μοναστήριον και το ονόμασαν Γέννησις της Θεοτόκου..."

Σύμφωνα μέ τόν μελετητή της Μάνης, Δασκαλάκη οι Μανιάτες της Κορσικής κράτησαν τόν εθνισμό τους γιά δύο αιώνες καί παρέμεναν πιστοί στό Ορθόδοξο δόγμα.


πηγή agiasofia.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…