3 Μαΐ 2009

Το λύκειο του Αριστοτέλη

Το λύκειο του Αριστοτέλη: Η ανασκαφή πριν και μετάΤο 1996 σκάβοντας για να θεμελιώσουν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασ. και Ελίζας Γουλανδρή, βρέθηκαν τα ερείπια του λυκείου του Αριστοτέλη, φυσικά το μουσείο δε κτίστηκε ποτέ.

Ο αρχαιολογικός χώρος μετά τις ανασκαφές που έγιναν το 1996-7 σκεπάστηκε με ένα προσωρινό στέγαστρο προστασίας και έμεινε κλειστός για το κοινό.

Στην αρχαιότητα ήταν ένα από τα τρία μεγάλα Γυμνάσια που λειτουργούσαν στην Αθήνα από τον 6ο αι. π.Χ. μέχρι τον 4ο αι. μ.Χ. Αποτελούσε χώρο συγκέντρωσης, εκπαίδευσης και άθλησης των Αθηναίων εφήβων.

Στην κλασική εποχή η περιοχή αποτελούσε προάστιο εκτός των τειχών της πόλης, όπου βρισκόταν το ιερό του Λυκείου Απόλλωνος και το Γυμνάσιο.

Τον 4ο αιώνα όμως συνδέθηκε με τη διδασκαλία του Αριστοτέλη και τη λειτουργία της Φιλοσοφικής του Σχολής.

Είναι το πρώτο πανεπιστήμιο στο κόσμο, μαζί ίσως με την Ακαδημία του Πλάτωνα.

Επιτέλους γίνεται αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου του λυκείου του Αριστοτέλη


Ο αρχαιολογικός χώρος του λυκείου του Αριστοτέλη θα στεγαστεί κάτω από μια μοντέρνα, ανοικτή κατασκευή χωρίς ενδιάμεσα υποστυλώματα. Σύμφωνα με την εξαγγελία του υπουργού πολιτισμού «Η οπτική σύνδεση του χώρου με το σύγχρονο κτίριο του Κρατικού Ωδείου Αθηνών, τα νεοκλασικά της οδού Ρηγίλλης και τα διατηρητέα του Σαρογλείου Μεγάρου, δηλαδή της Λέσχης Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, όλα αυτά συνιστούν έναν ανοιχτό διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη και την Αρχαία Αθήνα, ανάμεσα στον αστικό και αρχαιολογικό πυρήνα της πόλης, ανάμεσα στην κλασική και τη σύγχρονη ιστορία της».

πηγή Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου