6 Μαΐ 2009

Το σύμφωνο της σιωπής

Το πορτραίτο του Βαν ΓκογκΟ Βίνσεντ βαν Γκογκ είναι διάσημος εκτός από το καλλιτεχνικό του έργο, για το κομμένο του αυτί που όπως πιστεύαμε μέχρι σήμερα τό είχε κόψει μόνος του, πάνω στην τρέλα του.

Όμως όλα αυτά αλλάζουν.

Δύο ιστορικοί τέχνης υποστηρίζουν ότι το αυτί του Vincent van Gogh
το έκοψε ο φίλος του επίσης γνωστός καλλιτέχνης Paul Gauguin.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκδοχές, ο Ολλανδός ζωγράφος έκοψε το αυτί του μ’ ένα ξυράφι έπειτα από έναν καβγά με τον Γκογκέν το 1888. Ενώ αιμορραγούσε ακατάσχετα, ο ψυχικά διαταραγμένος Βαν Γκογκ πήγε σ’ έναν οίκο ανοχής και παρουσίασε το κομμένο του αυτί σε μια έκπληκτη ιερόδουλη, ονόματι Ρακέλ και μετά γύρισε σπίτι του να κοιμηθεί.

Στο βιβλίο «Στο αυτί του Βαν Γκογκ: ο Πολ Γκογκέν και το Σύμφωνο της Σιωπής», που κυκλοφόρησε στη Γερμανία, οι ακαδημαϊκοί Χανς Κάουφμαν και Ρίτα Βίλντεγκανς υποστηρίζουν ότι η επίσημη εκδοχή των γεγονότων, βασισμένη κυρίως στη μαρτυρία του Γκογκέν, περιέχει ανακρίβειες και πως αμφότεροι οι καλλιτέχνες άφησαν να εννοηθεί ότι η αλήθεια ήταν πολύ πιο περίπλοκη.

«Ευτυχώς ο Γκογκέν δεν είναι ακόμη οπλισμένος με αυτόματα όπλα ή άλλα επικίνδυνα όπλα»: Αυτή η φράση που εμπεριέχεται σε ένα γράμμα που έστειλε ο Βαν Γκογκ στον αδελφό του και πάνω σε αυτό βασίζονται οι δύο ιστορικοί τέχνης για τη θεωρία τους.

Ο Γκογκέν έκοψε το αυτί του φίλου του στον καυγά που είχανε αλλά οι δύο καλλιτέχνες συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν την αλήθεια και να υποστηρίξουν ότι πρόκειται για αυτοτραυματισμό.

Οι δύο καλλιτέχνες ήταν ψυχικά διαταραγμένοι μάλιστα ο Βαν Γκογκ κατέρευσε εντελώς όταν τον εγκατέλειψε ο φίλος του. Ζούσαν μαζί στο Αρλ της νότιας Γαλλίας.

Παρά τα νέα αυτά στοιχεία, πάντως, οι επιμελητές του Μουσείου Βαν Γκογκ του Αμστερνταμ επιμένουν στην εκδοχή του αυτοτραυματισμού.


Έθνος
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου