2 Ιουλ 2009

Tonguska: Η μεγαλύτερη έκρηξη της ιστορίας

30 Ιουνίου 1908 και το ρολόι έδειχνε 7,18 το απόγευμα όταν μια έκρηξη 2.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Χιροσίμα συνταράζει τον ουρανό της κεντρικής Ασίας. Στην περιοχή Τουγκούσκα της Σιβηρίας 2150 τετραγωνικά χιλιόμετρα ελατοδάσους ισοπεδώνεται, για εβδομάδες φωτιές έκαιγαν σε μια μεγάλη έκταση.

Σε πολλές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ασίας η νύχτα γίνεται τόσο φωτεινή που μπορείς να διαβάσεις. Τα σύννεφα στην ανώτερη ατμόσφαιρα αρχίζουν να έχουν έντονους χρωματισμούς και το φαινόμενο γίνεται ορατό μέχρι το Λονδίνο. Το περιστατικό θα μείνει στην ιστορία με την ονομασία Tonguska event , μα η αιτία της έκρηξης προβληματίζει την επιστήμη μέχρι σήμερα.

Ο διάσημος εφευρέτης και φυσικός Νικολάι Τέσλα, υποστηρίζει ότι η έκρηξη είναι αποτέλεσμα της δοκιμής του νέου υπερόπλου που ανακάλυψε, το ονομάζει ακτίνα του θανάτου.

Στα media της εποχής γίνεται σάλος, ο κόσμος πανικοβάλεται, μα λίγες μέρες μετά άλλες θεωρίες επικρατούν και ο Τέσλα γίνεται αποδέκτης χλευασμού.

Πτώση ουράνιου αντικειμένου υποστηρίζουν πολλοί, μετεώρου ή κομήτη. Η έκρηξη έγινε 6-8 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης, εκεί το ουράνιο αντικείμενο εξεράγει απο την τριβή του στην ατμόσφαιρα. Αυτή η θεωρία αναπτύχθηκε γιατί δεν υπάρχει κρατήρας.

Στο Google Earth θα δείτε φωτογραφίες στο δάσος που έχει ήδη ξαναδημιουργηθεί, από ξέφωτα που οι φωτογράφοι υποστηρίζουν ότι είναι ο κρατήρας της πτώσης του αντικειμένου όποιο και αν είναι αυτό.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο κρατήρας είναι η λίμνη Cheko (Τσέκο) η οποία δεν υπάρχει σε παλαιότερους χάρτες. Πρέπει να επισημάνουμε όμως ότι η χαρτογράφηση της περιοχής ήταν ελλιπής.

Υπάρχει η θεωρία της μίνι μαύρης τρύπας που συγκρούστηκε με τη Γη, η θεωρία της ποσότητας αντιύλης που συγκρούστηκε επίσης, όμως δεν έχει αποδειχθεί η ύπαρξη καί των δύο. Ας αποδείξουν πρώτα πως υπάρχει αντιύλη και μίνι μαύρες τρύπες.

Έχουν αναπτυχθεί ακόμη θεωρίες "επίθεσης από εξωγήινους", "πτώση διαστημοπλοίου" και διάφορες άλλες θεωρίες συνωμοσίας.

Πρόσφατα επιστήμονες του Αμερικανικού πανεπιστημίου Κορνέλ που μελετούσαν τις πτήσεις των διαστημικών λεωφορείων από το 1997 μέχρι το 2007 καθώς και τον σχηματισμό των λαμπερών σύννεφων που ακολούθησαν, θεωρούν ότι κάτι παρόμοιο συνέβη και το 1908 στην Τουγκούσκα. Δηλαδή ότι ένας κομήτης προκάλεσε το γεγονός ο οποίος άρχισε να διαλύεται στο ίδιο περίπου υψόμετρο που τα διαστημικά λεωφορεία αφήνουν το ίχνος της εξάτμισης τους μετά την εκτόξευσή τους.

4 σχόλια:

  1. Itan ena pirama tu tesla eki stin perioxi, giafto stamatise ke kapia piramata pu ekanen ke katastrepse ke oti egrafa ipirxan giana min to parun ke to ekmetaleftus gia oplo. Itan pirama gia tin asirmati energia. To mistirio ine limeno edo ke xronia apla kapgi epilegun kanun istories akoma.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @angelnonis Δεν πιστεύω ότι ο Τέσλα ήταν τρελός ή φαντασιόπληκτος, αλλά αν είναι αλήθεια γιατί δεν το χρησιμοποίησε όταν έψαχνε τρόπο να πολεμήσει το ναζισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το 1990, ο César Sirvent πρότεινε ως λύση στο αίνιγμα την απόδειξη ότι ένας κομήτης με ασυνήθιστα υψηλή συγκέντρωση δευτερίου, θα μπορούσε να είχε εκραγεί ως μία φυσική βόμβα υδρογόνου υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Πάντως τις δεκαετίες 50-60 που οι Σοβιετικοί είχαν αναλύσει χώμα από την περιοχή είχαν βρει μεγάλες ποσότητες νικελίου και ιριδίου, κάτι που συναντάται σε μετεωρίτες.... μένει κάποιος ύστερα από παραπάνω από έναν αιώνα, να αποδείξει επιτέλους τι έγινε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αν τελικά ήταν πείραμα για υπερόπλο, μακάρι να μην έχουν μείνει έγγραφα από αυτό και αν ήταν μετεωρίτης μακάρι να μην αξιωθούμε να δούμε πάλι τέτοιο θέαμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή