4 Σεπ 2009

Μαντί - Συνταγή από Καππαδοκία

Εγκαινιάζοντας την ενότητα συνταγές(Πολίτικες, Μικρασιατικές) έχουμε σήμερα το μαντί. Το μαντί όπως το έφτιαχνε η γιαγιά μου που ήταν από την Καππαδοκία(περιοχή Ιντζέσου).

Θα παρατηρήσετε ότι σε αντίθεση με τις συνταγές μαντί που βλέπουμε στο ίντερνετ έχουμε κάποιες βασικές διαφορές στο σερβίρισμα.

Καλή όρεξη.

Υλικά
 
Μισό κιλό κιμά
2 κρεμμύδια
λίγο λάδι αλάτι πιπέρι

Για τη ζύμη

1 αλεύρι
λίγο αλάτι
χλιαρό νερό

Για σερβίρισμα

1 γιαούρτι
2 σκελίδες σκόρδο
βούτυρο, 1 μεγάλο κρεμμύδι

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε τον κιμά και τον αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο.

Ανακατώνουμε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε χλιαρό νερό σιγά σιγά έως ότου η ζύμη να μην κολλάει στα δάκτυλα μας,Ανοίγουμε φύλο και στη συνέχεια το κόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό με λίγο αλάτι και αφήνουμε να βράσει.

Βάζουμε σε κάθε ζύμη λίγο κιμά και την κλείνουμε σαν τριγωνακι,οταν τα γεμίσουμε όλα τα τετραγωνάκια τότε τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει περίπου για 15 λεπτά.

Ετοιμάζουμε το γιαούρτι τρίβοντας μέσα τα σκόρδα και προσθέτοντας λιγο αλάτι.

Βάζουμε σε ενα κατσαρολακι το βούτυρο να κάψει και προσθέτουμε το κρεμμυδι(αφού το κόψουμε σε πολύ μικρούς κύβους) μέχρι να ξεροψηθεί και τοτε βάζουμε κόκκινο καυτερό πιπέρι.

 Σερβίρουμε τα μαντι με τρυπητή κουτάλα σε βαθύ πιάτο και βάζουμε από πάνω πρώτα το γιαούρτι και έπειτα το βούτυρο με το κρεμμύδι.

Αν βάλουμε στον κιμά κόκκινο πιπέρι και λίγο κύμινο θα δώσει ελαφρώς πικάντικη νοστιμιά.

8 σχόλια:

  1. πότε το φτιάχνεις να περάσουμε για κέρασμα; Αν και δεν βλέπω κάποια φωτογραφία, φαίνεται πεντανόστιμο:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Vassilis να κρυώσει λίγο ο καιρός, είναι μάλλον χειμερινό φαγητό. Σας περιμένω οπωσδήποτε. Έχω την εντύπωση ότι για όσους δεν έχουν συνηθίσει, τα τσιγαριστά κρεμμύδια είναι κάπως βαριά ίσως. Οπότε θα έχουμε και εναλλακτική σάλτσα :)
    Για να βρω καμμία φώτο τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΕΛΕΙΟ, ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΤΟ ΕΙΧΕ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ,
    ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΓΚΕΛΒΕΡΙ [ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΝΕΑ ΚΑΡΒΑΛΗ - ΚΑΒΑΛΑΣ]

    ΑΠΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
    ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αναστασία καλωσόρισες! Χαίρομαι που ευχαριστήθηκες. Ελπίζω να το μαγειρέψεις και να έχει επιτυχία. Όπως είδες στα Θέματα(αριστερά), βάζουμε και άρθρα για την Κωνσταντινούπολη και Μ. Ασία. Θα μπουν επίσης και άλλες συνταγές Πολίτικες/Μικρασιατικές. Αν θέλεις να μας στείλεις καμία τέτοια(μικρασιάτικη) που γνωρίζεις από τη γιαγιά σου, να τη δημοσιεύσουμε ευχαρίστως. Το email μας είναι στην αριστερή στήλη κάτω.

    Και εμείς με τον συνάδελφο που γράφουμε εδώ έχουμε καταγωγή από την Καππαδοκία(Καισάρεια) από γιαγιά-παππού.

    Καλές γιορτές στην Αλεξανδρούπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η καταγωγη μου ειναι απο σμυρνη, εμεις τα βραζουμε με σαλτσα ντοματα και τα σερβιρουμε με γιαουρτι και σκορδο και στη γεμιση με τον κιμα βαζουμε και ψιλοκομενο μαιντανο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ανώνυμος Χάρηκα. Ε, η δικια μου συνταγή είναι καραμανλίδικη, δεν ξέρω αν σε όλη την Καππαδοκία το ετοιμάζανε έτσι. Πάντως έχω φάει μαντί με το δικό σου τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μιαμ μιαμ θα το φτιάξω μέσα στην βδομάδα!!!

    Πειραιώτισσα σε καταγωγή δυο γενιές τώρα θα έιναι μια έκπληξη για την οικογένεια στο γιορτινό τραπέζι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή