Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ημέρα δράσης των bloggers για το περιβάλλον


Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και η  κλιματική αλλαγή είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, ειδικά τα τελευταία 50 χρόνια, είναι πολύ πιθανό να αύξησαν την μέση θερμοκρασία  της επιφάνειας της Γης κατά 0,76 C από το 1850. Όμως για αυτό τον αιώνα, οι προβλέψεις είναι άσχημες. Μια έκθεση της Intergovermental Panel on Climate Change(IPCC) προβλέπει πιθανή αύξηση στη μέση θερμοκρασία της επιφάνειας κατά 1,8-4,0 C.

Βέβαια το λιώσιμο των πάγων και η άνοδος της στάθμης των θαλασσών δεν είναι μόνο επακόλουθο της ανθρώπινης δραστηριότητας.  Οι αλλαγές στη γεωλογική δραστηριότητα, όπως εκρήξεις ηφαιστείων,  επηρεάζουν το κλίμα.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες που συνεισφέρουν στην αλλαγή του κλίματος, μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν

Αυτές οι δραστηριότητες προκαλούν εκπομπή CO2, το κύριο αέριο που είναι υπεύθυνο για την κλιματική αλλαγή όπως και άλλα αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου(greenhouse effect).

Οι πολίτες μπορούν να αλλάξουν ορισμένες κακές συνήθειες όπως η χρήση ενεργοβόρων S.U.V., αλόγιστη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας,  χρήση πλαστικών, μη ανακύκλωση κλπ. Όμως, το μεγαλύτερο κομμάτι της ευθύνης το έχουν οι κυβερνήσεις και επιχειρήσεις.

Θα πρέπει να βρεθούν τρόποι, να χρηματοδοτηθούν εναλλακτικές περιβαλλοντικές τεχνολογίες ή οποίες να μην είναι ουτοπικές και χωρίς να ρίχνουν το επίπεδο διαβίωσης ή τους ρυθμούς ανάπτυξης αισθητά, να συνεισφέρουν στην μείωση της κλιματικής αλλαγής.

Σήμερα 15 Οκτωβρίου, οι ενεργοί bloggers σε όλο τον κόσμο δημοσιεύουν άρθρα για το Blog Action Day--Climate Change. Το άρθρο τούτο, ας είναι μια μικρή συνεισφορά για την επαγρύπνηση για την κλιματική αλλαγή.
licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…