Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Hi tech του 19ου αιώνα

Στην Αθήνα και τον Πειραιά από τα μέσα μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα κτίστηκαν πολλά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα.

Δημόσια κτήρια όπως το Νομισματοκοπείο στην Κλαυθμώνος, το Βασιλικό Τυπογραφείο (Αρσάκη και Σανταρόζα)και οι Βασιλικοί Στάβλοι το έτος 1835,το 1836 κτίστηκαν τα Βασιλικά Ανάκτορα, το Στρατιωτικό Νοσοκομείο (Μακρυγιάννη και Διονυσίου Αρεοπαγίτου), το Πολιτικό Νοσοκομείο στην Ακαδημίας, το 1839 Το Πανεπιστήμιο, το 1843 το Αστεροσκοπείο, και το 1847 το Οφθαλμιατρείο.

Κτήρια που οικοδομήθηκαν από πλούσιους ομογενείς όπως το Αρσάκειο (1846), το Βαρβάκειο Λύκειο (1857), το Μετσόβειο Πολυτεχνείο (1862), και το Ζάππειο Μέγαρο (1874).

Ακόμα και εκκλησίες όπως τη Μητρόπολη των Αθηνών (1842-1862), την Καθολική Εκκλησία (1853), την Αγγλικανική Εκκλησία (1838).

Οι αρχιτέκτονες που εργάστηκαν για την ανέγερση των δημοσίων κτηρίων την περίοδο αυτή είναι ο Κλεάνθης, ο Καυτατζόγλου, ο Κάλκος, ο Schaubert, οι αδελφοί Hansen, ο Ε. Ziller (Τσίλλερ).

Το Δημοτικό θέατρο του Πειραιά όμως, εκτός από αρχιτεκτονικό αριστούργημα είναι και ένα τεχνολογικό θαύμα μηχανικής και σκηνικής λειτουργίας, όπως ανακάλυψαν οι αρχιτέκτονες και μηχανικοί που ασχολούνται με την αναστύλωση του που ξεκίνησε το 1982.

Κτίστηκε σε σχέδια πιστής αντιγραφής του θεάτρου Μπολσόι ή κατά άλλους από το theatre de I'Odeon του Παρισιού, με πρωτοβουλία του δημάρχου Πειραιά Τρύφωνα Μουτσόπουλου και θεμελιώθηκε επί δημαρχίας Α Σκυλίτση-Ομηρίδη. Η μελέτη εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Λαζαρίμο κατά τα έτη 1881-1883. Η κατασκευή διήρκεσε από το 1884 έως το 1895.

Η σκηνή πλάτους 12 και βάθους 18 μέτρων είναι κινούμενη με τη βοήθεια ενός πολύπλοκου συστήματος από ταμπούρα χωρίς χρήση ηλεκτρισμού, το ίδιο και οι σκηνογραφίες που ανεβοκατεβαίνουν χωρίς να διπλώνονται, μηχανισμοί για εναέριες ή υπόγειες εμφανίσεις των ηθοποιών συμπληρώνουν τη σκηνή που πολλοί παρομοιάζουν με πολυεργαλείο. Μοναδικό δείγμα μηχανισμού θεάτρου μπαρόκ.

Κάτω από τη σκηνή και το υποσκήνιο οι εργάτες έκπληκτοι συνάντησαν ένα δάσος από δοκούς που σχηματίζουν ένα λαβύρινθο ύψους τριών ορόφων, οι λεγόμενες πασαρέλες που επέτρεπαν τους εργάτες της σκηνής να κινούνται κάθετα και παράπλευρα με κατακόρυφες ξύλινες σκάλες, χωρίς να μπλέκονται με το χώρο του παρασκηνίου. 16 ειδικές ράγες για να σύρονται τα σκηνικά, τρία επίπεδα σκηνής, φωτιστικό σύστημα γκαζιού, δεξαμενές νερού για περίπτωση φωτιάς καθώς και μιά μεταλλική σκηνή που θα έπεφτε αν υπήρχε πυρκαϊά για να απομονώσει τη σκηνή ώστε να μην κινδυνεύουν οι θεατές.

πηγή Βήμα science

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…