3 Νοε 2009

Λίμνη Τριχωνίδα

Στην πεδιάδα της Αιτωλίας ανάμεσα στο Παναιτωλικό όρος και στο βουνό Αράκυνθος βρίσκεται η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας η Τριχωνίδα. H λίμνη Τριχωνίδα τροφοδοτείται κυρίως από υπόγειες πηγές και 15 χειμάρρους, που κατεβαίνουν από τα δύο βουνά.

Δίπλα της ακριβώς προς τα δυτικά βρίσκεται μια μκρότερη λίμνη η Λυσιμαχεία (Αγγελοκάστρου)

Λέγεται ότι στην αρχαιότητα υπήρχε μιά πόλη που όταν δημιουργήθηκε η Τριχωνίδα σκεπάστηκε από τα νερά και βρίσκεται βυθισμένη κάτω από το νερό και τη λάσπη του βυθού της λίμνης.

Η Τριχωνίδα έχει έκταση 96,5 χλμ, η περίμετρος της είναι 51 χλμ. και το βάθος της φθάνει τα 57 μέτρα. Η λίμνη συνδέεται με την αντίστοιχη λίμνη της Λυσιμαχίας με διώρυγα, οι δυο λίμνες ποτίζουν ολόκληρη την Αιτωλική πεδιάδα.

Η βλάστηση γύρω από τη λίμνη αποτελείται από αιωνόβια πλατάνια, ιτιές λεύκες, λυγαριές, δάφνες, κυπαρίσσια, μα και από βαλτώδες τμήματα με καλάμια και βούρλα υπάρχουν και εκτάσεις με εσπεριδιειδή που κάνουν την περιοχή να μοσχομυρίζει. Στην περιοχή φυτρώνουν πολλά είδη από σπάνιες άγριες ορχιδέες καθώς και κυκλάμινα, νούφαρα και γλαδιόλες. Πολλά είδη ψαριών ζουν στη λίμνη, στις ταβέρνες της περιοχής σερβίρουν πολύ νόστιμη λιμνίσια αθερίνα , η οποία εξάγεται σε όλη την Ευρώπη. Κάθε χρόνο γίνεται γιορτή αθερίνας στο δήμο Θεστιέων. Οι αλιευόμενες ποσότητες ψαριών υπερβαίνουν τους 350 τόνους ετησίως. Έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή περισσότερα από 200 είδη πουλιών, από τα οποία τα 50 θεωρούνται σπάνια

Εκείνο που κάνει τη Τριχωνίδα να ξεχωρίζει είναι ότι αυτή παραμένει ακόμα μια από τις καθαρότερες λίμνες της Ελλάδος παρά την υπερεκμετάλλευση από τον άνθρωπο. Αυτό αποδεικνύεται από τις βίδρες που υπάρχουν και ζουν μόνο σε πεντακάθαρα νερά.

Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν μικροί παραλίμνιοι οικισμοί, το χωριό Μυρτιά που είναι γνωστό για τα λουτρά του.


Στίχοι του Κωστή Παλαμά για την Τριχωνίδα

«Ξέρω δυο λίμνες ξωτικές, δυο λίμνες αδερφάδες
με του χωριού, με του νερού, με του χλωρού τα κάλλη.
Για ονειροπλέκτες έρωτες και για τραγουδιστάδες.
Τη λίμνη τ΄ Αγγελόκαστρου του Βραχωριού την άλλη.»




http://users.otenet.gr/~kpe-ther/ait/trixonida.html
http://thermo.forumandco.com/forum-f27/topic-t97.htm

Δείτε ακόμα: Λίμνη Δόξα

Λίμνη Στυμφαλία

1 σχόλιο: