9 Νοε 2009

Το Τείχος του Βερολίνου(videos)

Σήμερα, 20 χρόνια μετά από την πτώση του τείχους του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου 1989, γιορτάζοντας αναρωτιόμαστε σε τι επίπεδα αθλιότητας μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος τελικά.

Τα σχέδια για την ανέγερση τείχους στο Βερολίνο ήταν ένα από τα πιο καλά κρυμμένα κρατικά μυστικά της ανατολικογερμανικής κυβέρνησης. Το τείχος χτίστηκε με εντολή της ηγεσίας του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος (SED, το ΚΚ της Ανατολικής Γερμανίας) από οικοδόμους υπό την προστασία και την επιτήρηση της αστυνομίας και του στρατού, παρά τις διαβεβαιώσεις του Βάλτερ Ούλμπριχτ (Walter Ulbricht). Σε μια διεθνή συνέντευξη τύπου στο Ανατολικό Βερολίνο στις 15 Ιουνίου 1961 τέθηκε στον ηγέτη της Ανατολικής Γερμανίας σχετική ερώτηση από τη δυτικογερμανίδα δημοσιογράφο Ανναμαρί Ντόερ (Annamarie Doherr). Και εκείνος απάντησε:

«Την ερώτησή σας την αντιλαμβάνομαι ως εξής: υπάρχουν άνθρωποι στη Δυτική Γερμανία, που θέλουν να κινητοποιήσουμε τους οικοδόμους της πρωτεύουσας της ΛΔΓ για να χτίσουμε ένα τείχος. Δεν έχω ακούσει να υπάρχει τέτοια πρόθεση. Οι οικοδόμοι της πρωτεύουσας ασχολούνται ως επί το πλείστον με την ανέγερση κατοικιών και εκεί επιστρατεύουν όλες τους τις δυνάμεις. Κανείς δεν σκοπεύει να χτίσει τείχος!»

Έτσι, ο Ούλμπριχτ ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο «τείχος» με αυτή την έννοια, δύο μήνες πριν χτιστεί πραγματικά.

Τη νύχτα από 12 προς 13 Αυγούστου 1961 μονάδες του Εθνικού Λαϊκού Στρατού, 5.000 συνοριοφύλακες, 5.000 αστυνομικοί και 4.500 μέλη των Εργατικών Ομάδων Μάχης άρχισαν να κλείνουν τους δρόμους και τις τροχιές των μέσων μεταφοράς προς το Δυτικό Βερολίνο. Οι σοβιετικές δυνάμεις παρέμεναν σε συναγερμό μάχης σταθμευμένες στις μεθοριακές διαβάσεις που προβλέπονταν για τους Συμμάχους. Όλες οι συγκοινωνίες μεταξύ των δύο τομέων της πόλης διακόπηκαν.

Το Τείχος του Βερολίνου έπεσε τη νύχτα της Πέμπτης 9 προς Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 1989, μετά από 28 χρόνια. Στην πτώση του συνέβαλλαν πολλοί παράγοντες. Ο σημαντικότερος ήταν η πολιτική του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσώφ.

update 15/11/2010:

Έκθεση φωτογραφίας: "Σκηνές και ίχνη μιας πτώσης. Το Τείχος του Βερολίνου με το φακό των φωτογράφων"


Έκθεση με τίτλο "Σκηνές και ίχνη μιας πτώσης. Το Τείχος του Βερολίνου με το φακό των φωτογράφων" φιλοξενείται στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης, μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.

Σε αυτήν παρουσιάζονται 140 ασπρόμαυρα έργα 21 Γερμανών φωτογράφων, οι οποίοι αποτύπωσαν πριν από 20 χρόνια την πτώση του Τείχους. Στις εικόνες τους αποτυπώνεται το γκρεμισμένο Τείχος, αλλά και ο κενός χώρος που δημιουργήθηκε μετά το γκρέμισμα του.

Videos

Πολλές λεπτομέρειες για την ανέγερση, τη δομή και την πτώση του τοίχους του Βερολίνου θα δείτε σε τρία βίντεο-ντοκιμαντέρ παρακάτω.

Εξαιρετική ταινία μικρού μήκους της Deutsche Welle, όπου βλέπουμε απίστευτες λεπτομέρειες του τείχους του Βερολίνου ως virtual animation:



Η πτώση του τείχους του βερολίνου, βίντεο:




photo http://www.flickr.com/photos/siyublog/1982035178/
http://el.wikipedia.org/wiki/Τείχος_του_Βερολίνου

licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License.

1 σχόλιο: