Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πόσο "ρατσιστές" τελικά είναι οι Τούρκοι(έρευνα);

Θέλω να σας μεταφέρω τα αποτελέσματα μιας πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας που έγινε στην Τουρκία.


Η έρευνα, που έγινε σχετικά πρόσφατα, ήταν τηλεφωνική και διεξάχθηκε σε όλη την Τουρκία(βλ. εικόνα). Ο τίτλος της έρευνας είναι: "Η αντίληψη των διαφορετικών ταυτοτήτων και των Εβραίων στην Τουρκία 2009".

Με λίγα λόγια, πως αντιλαμβάνονται οι Τούρκοι τους Εβραίους, Χριστιανούς, Αλεβίτες Τούρκους πολίτες(θρησκεία). Πως αντιλαμβάνονται τους Ρωμιούς(Έλληνες στην Τουρκία), Αρμένιους, Εβραίους και Κούρδους(καταγωγή, ταυτότητα). Και επιπλέον η έρευνα ειδικότερα κάνει ορισμένες εμβαθύνσεις για να δει αν υπάρχει αντισημιτισμός στην Τουρκία.

Η έρευνα ξεκινά με ένα ερώτημα για τη Δημοκρατία:

"Μιλώντας γενικά, πόσο ευχαριστημένοι είστε για τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην Τουρκία;"

Εδώ ένα 44% τουλάχιστον δεν φαίνεται ικανοποιημένο:
Έχετε κανέναν Τούρκο πολίτη με διαφορετικό θρήσκευμα στο φιλικό περιβάλλον ή απλώς γνωστό;

Εδώ οι ερωτήσεις είναι δυο. 8% λέει ότι έχει κάποιον Ρωμιό στον κοντινό του κύκλο ή φίλο. 11% ξέρει κάποιους από το σχολείο, δουλειά κλπ
Μια ενδιαφέρουσα τώρα. "Ποια από τις οικογένειες με την θρησκεία που αναφέρεται(βλ διάγραμμα) δεν θα θέλατε ως γείτονες;"

Εδώ τα πρωτεία κρατούν οι αθεϊστές, μετά έρχονται οι εβραίοι και τρίτοι οι χριστιανοί:"Σύμφωνα με τη γνώμη σας, πόσο ελεύθεροι είναι οι παρακάτω(βλ. διάγραμμα) κατηγορίες στο να εκφράζουν ελεύθερα την ταυτότητα και θρησκεία τους στην κοινωνία;"

Εδώ ένα 18% πιστεύει ότι οι Μουσουλμάνοι δεν μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα! Οι χριστιανοί αντίστοιχα είναι τελευταίοι στη λίστα αυτών που, οι πολίτες πιστεύουν ότι, δεν μπορούν να εκφραστούν:
Άλλη μια ενδιαφέρουσα ερώτηση. "Πόσο πιστοί στην Δημοκρατία της Τουρκίας είναι οι παρακάτω(βλ διάγραμμα) κατηγορίες;

Εδώ, οι "προδότες" ισοβαθμούν: Πρώτα οι Εβραίοι, ακολουθούν από πολύ κοντά οι Αρμένιοι και οι Έλληνες(Ρωμιοί). Οι Κούρδοι ακολουθούν μετά(ίσως γιατί ψήφισαν κι αυτοί στην έρευνα έχουν καλύτερο ποσοστό):
Ενώ , στην κλίμακα 0-10,  βάζουν στους Χριστιανούς βαθμό 6,4(παρόμοιο με τους ίδιους) στην "εργατικότητα", τους τιμωρούν με βαθμό 3,9 για το πόσο έμπιστοι-αξιόπιστοι είναι.

Επίσης, 57% δε θα ήθελε αλλόθρησκο στην υπηρεσία πληροφοριών τους, 55% στο δικαστικό σύστημα, 55% στην αστυνομία και στρατό, 51% σε υψηλόβαθμη θέση σε κάποιο πολιτικό κόμμα, 46% στους Δήμους, 44% στα Ερευνητικά και Νοσηλευτικά Ιδρύματα(!).

Πιστεύω ότι αυτά που λέγονται περί των "κυβερνήσεων που είναι εχθροί αλλά οι λαοί φίλοι" είναι απλοποιήσεις. Γενικότερα το "κλίμα" και οι ριζωμένες αντιλήψεις  στη χώρα επηρεάζει και τις απαντήσεις που δόθηκαν και θα δοθούν. Αρκεί να παρατηρήσει κανείς ότι ένα, στη συγκεκριμένη περίπτωση,  ~90% των ερωτηθέντων στη έρευνα που παρουσιάσαμε δεν γνωρίζει καν κάποιον Ρωμιό, Αρμένιο ή Εβραίο.

Και δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει σε γενικές γραμμές οι απαντήσεις που δίνονται σε παρόμοιες έρευνες στην Τουρκία, παρά τις κάποιες βελτιώσεις που βλέπουμε με τις κινήσεις Ερντογάν. Για παράδειγμα, θυμάμαι μια παλαιότερη έρευνα στα λύκεια της χώρας που είχε βγάλει αντίστοιχα αποτελέσματα. Δυστηχώς δεν τη βρήκα στο ίντερνετ.

Όλη η έρευνα, στα Αγγλικά και στα Τούρκικα(έγγραφα pdf):

 Perception of different identities and Jews in Turkey 2009  (English / Turkish pdf documents)

Ταυτότητα έρευνας:

The research was made by phone with 1108 people all around Turkey.
• Sampling was done with internationally accepted regional NUT1 based city
  and rural distributions.
• The research was made by Frekans Research Company (Frekans Araştırma   Şirketi) between May 18 to June 18 2009.licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…