27 Φεβ 2009

Εξαπύρινος μονολιθικός επεξεργαστής απο την AMD


Η εταιρία AMD παρουσίασε τον πρώτο μονολιθικό εξαπύρινο επεξεργαστή που θα είναι διαθέσιμος για dual και quad socket servers.

Η κωδική του ονομασία είναι Istanbul, αναμένεται να κυκλοφορήσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2009.



"Σαν πόλη, η Istanbul(Κωνσταντινούπολη) είναι η μοναδική που έχει το ένα πόδι στην Ασία και το άλλο στην Ευρώπη. Σαν επεξεργαστής, το Istanbul επίσης γεφυρώνει δυο κόσμους, το socket 1207 και μια εξαπύρινη Direct Connect αρχιτεκτονική με 12, 24 ή 48 πυρήνες στο μέλλον" λέει ο John Fruehe της AMD σε blog


πηγή

Τραγούδια από Κωνσταντινούπολη & Μικρά Ασία

Οι Έλληνες της Ανατολής(Μικρά Ασία) και Κωνσταντινούπολης, εκτός του ότι τραγούδησαν και Τούρκικα τραγούδια, με τους μεγάλους συνθέτες τους συνεισέφεραν στην Οθωμανική ποιοτική μουσική(βλέπε τη λεγόμενη τουρκική Κλασσική μουσική--Turk Sanat Muzigi).

Στο Youtube, βρίσκουμε πολλά δείγματα αυτής της μουσικής, ορισμένα κομμάτια είναι ηχογραφημένα προ του 1920-1930 μεταξύ άλλων και στη Νέα Υόρκη.

Δεν μπορεί κάποιος να μην προσέξει τις ομοιότητες, ειδικά στα "κλασσικά κομμάτια", με τους Βυζαντινούς ρυθμούς.

Θα ήταν πολύ χρήσιμα τα σχόλια και παρατηρήσεις, και η υποβολή συνδέσμων, για περαιτέρω μελέτη από τους γνώστες του θέματος.

Konyali



Her yer Karanlik



Greek contributions to Ottoman classical music - Composers 1



Greek (refugee) singers of Turkish songs





Aμανές από τη Μαρίκα τη Πολίτισα !


Ρόζα Εσκενάζι ,  τραγουδά ένα χορευτικό (χορός των κουταλιών)


Licensed:Creative Commons(attribution non-commercial)

26 Φεβ 2009

Η σφαίρα του Rubik


Πρόσφατα έγινε η παρουσίαση του νέου παιχνιδιού Rubik 360.
Ο εφευρέτης του γνωστού κύβου που πούλησε 350 εκατομμύρια αντίτυπα, τώρα έφτιαξε τη σφαίρα του Rubik η Rubik 360, το παιχνίδι για ιδιοφυίες του 21ου αιώνα.


photo megaobzor.com

Η άγνωστη Ελλάδα-Το Γυαλί


Το τοπίο στο τμήμα με την ελαφρόπετρα μοιάζει σαν να ανήκει σε άλλο πλανήτη. Φωτογραφία © Ηρακλής Μήλας, TrekEarth


Σε αυτή τη σειρά άρθρων θα αναφερόμαστε σε περιοχές της Ελλάδας άγνωστες στο ευρύ κοινό που έχουν κάτι ξεχωριστό όπως το Γυαλί.

Το Γυαλί είναι ένα μικρό νησί που βρίσκεται στα Δωδεκάνησα, μεταξύ της Κω και της Νισύρου. Το νησί είναι ένα ηφαίστειο που η τελευταία έκρηξη του έγινε πριν 15000 χρόνια περίπου, αντίθετα με το ηφαίστειο της Νισύρου η ύπαρξη του δεν είναι γνωστή στους περισσότερους.


Το νησί χωρίζεται σε δύο τμήματα το βόρειο που αποτελείτε από οψιανό και το νότιο από ελαφρόπετρα την οποία εξορίσουν όπως και τον περλίτη, που είναι άμορφο ηφαιστειακό γυαλί. Ένας στενός ισθμός ενώνει τα δύο τμήματα.


Στο Γυαλί βρίσκετε το πηγάδι του Μιαούλη που εφοδίαζε τα πλοία του με πόσιμο νερό την περίοδο της επανάστασης.

Αυτό το μικρό νησάκι μόλις 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα συντηρεί οικονομικά με τον ορυκτό του πλούτο, εδώ και δεκαετίες τους περισσότερους από τους κατοίκους της Νισύρου.

Υπάρχει και ένα σπήλαιο 180 μέτρων το νησί.

Στην τελευταία απογραφή το Γυαλί είχε 10 κατοίκους.

23 Φεβ 2009

Ο Ρουβάς και το ασθενοφόρο

Όταν είδα στη τηλεόραση ότι ο Σάκης Ρουβάς θα εκπροσωπήσει για δεύτερη φορά τη χώρα μας στο διαγωνισμό της Eurovision θυμήθηκα πότε είχα δει για πρώτη φορά τον τραγουδιστή.

Ήταν μια συναυλία στην πλαζ Βοτσαλάκια στο Πειραιά. Τραγουδούσε ο Βασιλείου που είχε βγάλει την επιτυχία της χρονιάς "Μπες μες το καμπριολέ πάμε για κανά καφέ". Τη συναυλία θα έκλεινε ο νεαρός τότε Σάκης, που εγώ δεν τον είχα ακουστά .

Αφού είπε ο Βασιλείου για πρώτη φορά το καμπριολέ μετά το είπε και δεύτερη, ξεκίνησε να πει ένα άλλο τραγούδι, μα ο κόσμος φώναζε και αναγκάστηκε να το πει και τρίτη, να μην τα πολυλογώ το είπε περίπου έξι με επτά φορές και κατέβηκε, χωρίς να καταφέρει να πει άλλο τραγούδι ολόκληρο.

Βγήκε τότε να κλείσει τη συναυλία ο Ρουβάς.

Ο κόσμος όμως ακόμα φώναζε για το καμπριολέ και πετούσε κέρματα και πέτρες στη σκηνή, τότε ο Ρουβάς σταμάτησε στη μέση το τραγούδι του και είπε στον κόσμο: "Αν σταματήσετε να πετάτε πέτρες θα σας κάνω τη χάρη να τραγουδήσω ζωντανά!".

"Τι;", φώναξε κάποιος από το πλήθος, "δηλαδή τόση ώρα είναι play back", είπε κάποιος άλλος και ο κόσμος εισέβαλε στη σκηνή. Κιθάρες περάστηκαν κολάρο σε μουσικούς, ντραμς εξφεντονίσθηκαν και μερικοί είχαν βάλει κάτω το Ρουβά και τον πάταγαν.

Κωμικοτραγικές καταστάσεις... Στο τέλος ήρθε ένα ασθενοφόρο να πάρει το Ρουβά, και για πολύ ώρα προσπαθούσε να τον φυγαδεύσει αλλά μερικοί του έκλειναν το δρόμο και το χτυπούσαν με καδρόνια και πέτρες! Μετά από πολλές μανούβρες τελικά έφυγε.

Παρακαλώ όποιους ήταν στη συναυλία να γράψουν σχόλιο και να προσθέσουν αν θυμούνται κάτι παραπάνω.


φωτογραφία απο www. κnossosfm.gr

22 Φεβ 2009

Αποζημίωση Μικρασιατών προ 1915 από Ασφαλιστική

Πρόγραμμα αποζημίωσης ασφαλιστηρίων(12-15 δισ. δολαρίων) για τους κληρονόμους Ελλήνων που ζούσαν στην Τουρκία πριν το 1915 βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Ένωση Μικρασιατών έχει τον κατάλογο και ενημερώνει τα μέλη της, για τυχόν ανεύρεση δικαιούχων.

Η ασφαλιστική εταιρεία New York Life Insurance Company έχει ανακοινώσει πρόγραμμα προσέγγισης και αποζημίωσης των κληρονόμων των περίπου 1.000 ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής που εκδόθηκαν σε Έλληνες στην Τουρκία (τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία) πριν το 1915.

Ως μέρος του προγράμματος ελληνικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής, η New York Life θα δημοσιεύσει ειδοποιήσεις σε αμερικανικές και διεθνείς εφημερίδες σχετικά με την διαδικασία εξέτασης των αξιώσεων ώστε οι κληρονόμοι να έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν αξιώσεις σε σχέση με αυτά τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Εκτός από τους Μικρασιάτες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους με την ανταλλαγή πληθυσμών μετά το 1922, στον κατάλογο υπάρχουν πολλοί κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης που είχαν εξαιρεθεί από τις ανταλλαγές σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο της Συνθήκης της Λωζάννης.

«Κατά την πορεία της έρευνας σχετικά με ένα άλλο ιστορικό θέμα που αφορά τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που πωλήθηκαν σε Αρμένιους που αφανίστηκαν μετά το 1914, η εταιρεία αντιλήφθηκε ότι οι Έλληνες ασφαλισμένοι ήταν εμφανή θύματα της ίδιας βίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Καθώς το θέμα των αρμενικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων ολοκληρώθηκε πλέον με επιτυχία, με την καταβολή παροχών στους κληρονόμους των 2.300 Αρμενίων ασφαλισμένων, η New York Life διενήργησε πρόσθετη έρευνα στα αρχεία της και επαλήθευσε ότι υπάρχουν ελληνικά ασφαλιστήρια συμβόλαια που παραμένουν απλήρωτα από το 1915» αναφέρει η εταιρεία.

Τα άτομα που θέλουν να μάθουν περισσότερα, μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του προγράμματος στη διεύθυνση www.greekinsuranceclaims.com ή να τηλεφωνήσουν δωρεάν στο 1-800-922-2973. Στην Ελλάδα, ο αριθμός της δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής είναι 00 800 33 311144.

Όλο το άρθρο για τις αποζημιώσεις στους Μικρασιάτες στο blog της ένωσης Μικρασιατών Θήβας

19 Φεβ 2009

Διακοπες στο νησί των πειρατών, την Ελαφόνησσο

Στα μέσα του 15ου αιώνα η Αττική είναι Φράγκικο δουκάτο και ο Φραγκίσκος Ατσαιόλι ο 2ος [Francesko Acciaoli] ο τελευταίος δούκας των Αθηνών την κυβερνά. Η Κωνσταντινούπολη έχει πέσει στα χέρια των Τούρκων. Τα παράλια της Πελοποννήσου λυμαίνονται πειρατές.

Ο πιο άγριος και αιμοδιψείς από αυτούς ο Αρουτζ Μπαρμπαρόσα, αδελφός του Χαϊρεντίν πασά
του διάσημου κοκκινογένη, έχει το άντρο του σε ένα μικρό νησί δίπλα από το ακρωτήριο Μαλέας, την Ελαφόνησσο.

Στους παλιούς βενετσιάνικους χάρτες δίπλα στο νησί έχει το σήμα ενός ελαφιού υπήρχαν πολλά από ένα είδος μικρού κόκκινου ελαφιού, εξού και το όνομα του γειτονικού χωριού Βιγλάφια [βιγλα- ελαφι] παρατηρητήριο ελαφιών.

Σας προτείνω να πάτε για διακοπές εκεί.

20 τετραγωνικά χιλιόμετρα με υπέροχες αμμουδιές, θάλασσα από τις καλύτερες για wind surfing και ψάρεμα. Καλύτερη παραλία είναι η Σύμος, βρίσκεται στα 4,5χλμ από το λιμάνι της Ελαφονήσσου, νομίζεις πως βρίσκεσαι σε τροπικό νησί.

Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη, το καραβάκι για την Ελαφόνησσο μπορείτε να το πάρετε από το λιμανάκι που υπάρχει μετά το χωριό Βιγλαφια, έχει δρομολόγια κάθε μισή ώρα.

Υπάρχουν πολλές επιλογές στέγασης, φαγητού και διασκέδασης καθώς και internet cafe.
Μπορείτε να καταλύσετε στη Νεάπολη που είναι πολύ κοντά.

Έχει οργανωμένο camping και δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα νερού στο νησί.

Για περισσότερες πληροφορίες και για την Ελαφόνησσο & photo album

18 Φεβ 2009

Απαράδεκτοι Ελληνικοί υπότιτλοι σε TV, DVD

Για χρόνια στην τηλεόραση και στα DVD(ή VHS) αρκετοί μάλλον επαγγελματίες μεταφραστές/υποτιτλιστές, δημιουργούν ένα "παράλληλο σύμπαν" στις μεταφράσεις των υποτίτλων για τις ξένες ταινίες.

Άλλα λένε στην ταινία άλλα λένε οι υπότιτλοι.

Τα μαργαριτάρια πέφτουν βροχή.

Μερικά παραδείγματα δικά μου και από 2 forum threads με μια προσπάθεια κατηγοριοποίησης.

Πιασσάρικη* μετάφραση

"go back to Reno"--->"πάω Κομοτηνή"!

Η Oprah γίνεται Μικρούτσικος, το CBS Αντέννα, το 911 να γίνεται 100 και η verizon ΟΤΕ.

Λέξη προς λέξη μετάφραση

school of fish--σχολείο ψαριών(αντί για κοπάδι ψαριών προφανώς)!

"I told you to get the wizzard's staff!" "Σας είπα να πάρετε τα πράγματα του μάγου!"(staff=personnel)

have you been workingout? = δούλευες έξω;(αντί έκανες εξάσκηση)

(Εδώ "τα πράγματα του μάγου" επιδέχονται πολλές ερμηνείες)

Μετάφραση όπως ακούγεται

My friend is dealing hash --> Ο φίλος μου είναι ο Ντίλαν Χας

Son of a bitch --> Γιε της παραλίας (bitch=σκύλα, πο...α)
(εδώ δεν ξέρουν και δεν ακούν καλά)

The dean wants to see you -> Ο Ντιν θέλει να σε δεί (dean=κοσμήτορας)

Περικοπές άχρηστων κατά τον μεταφραστή κομματιών

-"What's the matter Sam?"
-"It's just something Gandalf told me before we left the shire"
-"Τι τρέχει Sam?"
-"Ο Gandalf"

Μαλλον ανίδεος μεταφραστης

- I'm surprised they haven't fired us on the spot!
- Πώς και δε μας έβαλαν φωτιά!

"Έλα το βράδυ σπίτι. No strings attached."
Μετάφραση:
"Ελά το βράδυ σπίτι. Να μη φοράς στρίνγκ."



Αν έχετε παραδείγματα τέτοιου τύπου υποτίτλων, μπορείτε να τα βάλετε σε ένα σχόλιο. Ολα τα σχόλια σας δημοσιεύονται γρήγορα, αφού ελεγχθούν για σπαμ.

Ρωτάμε. Πως γίνονται οι μεταφράσεις;

  • Γίνεται μετάφραση εξ' ακοής; Ο επιχειρηματίας δίνει γραπτό κείμενο στον μεταφραστή ή όχι; Δηλαδή ο μεταφραστής αφήνεται στην καλή συνεργασία του αυτιού με το μυαλό του και την ποιότητα ήχου;
  • Πιέζεται ο μεταφραστής υποτιτλιστής να τελειώνει γρήγορα, να βγάζει παραγωγή; Ακούει την ταινία μια φορά χωρίς να τη σταματάει; Τις περισσότερες φορές κάνουν μετάφραση των λέξεων χωρίς να κοιτάζουν το νόημα της φράσης που βγαίνει;
  • Εδώ αναρωτιέται κανείς ότι, εντάξει στις ταινίες στην TV, δεν έχουν τα κείμενα μπροστά. Στα DVD πριν σβήσουν τους ξένους υπότιτλους έχουν συνήθως 2 βερσιόν αγγλικών στην ταινία . Την κανονική και για τους κωφούς. Τι καλύτερο βοήθημα από αυτό για τον μεταφραστή.
  • *Πιέζεται ο μεταφραστής υποτιτλιστής να μεταφράζει, όπως λένε "πιασσάρικα", δηλαδή σκεπτόμενος στη θέση του μικρομεσαίου Έλληνα; Δηλαδή πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να καταλάβουμε ορισμένες λέξεις/εκφράσεις και τα ελληνοποιούν ή δεν τα καταλαβαίνουν οι ίδιοι;
  • Ελέγχεται η επάρκεια του υποτιτλιστή όσον αφορά τα τυπικά προσόντα; Η μήπως προσόν αποτελεί και η μακροχρόνια παραμονή (η να έχει γεννηθεί) σε ξένη χώρα.
  • Αν έχει τα τυπικά προσόντα, έστω έχει πάρει ένα proficiency στα 18, ελέγχεται η γενικότερη μόρφωση του; Ξέρει τίποτα από τη ζωή που εξελίσσεται γύρω του, πόσο μάλλον για τη ζωή στην Αμερική ή άλλη ξένη χώρα στην οποία εξελίσσεται η ταινία ή/και κάτι άλλο;
  • Ξέρει μόνο βρετανικά αγγλικά από το βιβλία, ή και τη σύγχρονη ζωντανή γλώσσα και κατ'επέκταση τα αμερικάνικα αγγλικά.
  • Οι ενώσεις των μεταφραστών τι κάνουν γι΄αυτό το ζήτημα των άθλιων υποτιτλισμών; Έχουν κάνει κάποιο...διάβημα.

Ένας blogger που δεν πληρώνεται για αυτά που γράφει, ή μαζεύει ελάχιστα cents από διαφημήσεις text δύσκολα θα κατηγορηθεί για συντακτικά λάθη ή λαθη στη γραμματικής εδώ κι εκεί. Το ίδιο και κάποιος που μεταφράζει υπότιτλους για χόμπυ.

Ένας επαγγελματίας υποτιτλιστής που δεν κάνει καλά τη δουλειά του όμως πρέπει να είναι το ίδιο "ένοχος", στα μάτια των θεατών, με τα αφεντικά του.

http://www.adslgr.com/forum/archive/index.php/t-28630.html

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=103596

17 Φεβ 2009

Μια περίοδος της νεοελληνικής ιστορίας σε μια τηλεοπτική σειρά

Eδώ και λίγες μέρες άρχισα να παρακολουθώ μια παραγωγή της κρατικής τηλεόρασης τη βιογραφική σειρά Καρυωτάκης. Στο πρώτο επεισόδιο ξεκίνησε με την αυτοκτονονία του ποιητή στην Πρέβεζα και τις αντιδράσεις των φίλων και γνωστών του, μεταξύ αυτών και της Μαρίας Πολυδούρη, που ο έρωτας τους είναι γνωστός μέχρι τις μέρες μας. Από το δεύτερο επεισόδιο και μετά, βλέπουμε τη ζωή του Καρυωτάκη από την περίοδο που τελείωνε τη Νομική και μετά. Την προσπάθεια του να αποφύγει τη στράτευση, τον διορισμό του στο δημόσιο ενός σχεδόν νεοσύστατου κράτους.

Με αφορμή αυτή τη σειρά θα κάνω μία σύγκριση της ζωής στην Ελλάδα τις αρχές του 20ου αιώνα με τις μέρες μας τις αρχές του 21ου.

Μετά τις ανταλλαγές πληθυσμών του 1915-18, μουσουλμανικοί πληθυσμοί της Μακεδονίας και της Ηπείρου εκδιώχθηκαν βιαίως και στη θέση τους έφεραν χριστιανούς από τη Θράκη και την περιοχή της Σμύρνης.

Χιλιάδες πέθαναν στο δρόμο και από της δύο πλευρές.

Η Ελλάδα είχε χωριστεί στα δύο, από τη μία οι βασιλικοί στην Αθήνα που λέγανε ότι θέλανε ουδετερότητα στον πόλεμο, κρυφά όμως υποστήριζαν τον Κάιζερ και από την άλλη η κυβέρνηση του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη που με το μισό στρατό με το μέρος της πολεμούσε στο πλευρό των Αγγλογάλων. Οι Γάλλοι γιά λογαριασμό του Βενιζέλου άρχισαν να σφυροκοπούν με βολές πυροβολικού και να βομβαρδίζουν την Αθήνα, αποβίβασαν δε και στρατό στον Πειραιά.

Ο βασιλιάς Κων/νος ο 1ος που ήταν και αρχιστράτηγος διέφυγε στην Ελβετία αφήνοντας το θρόνο στο δευτερότοκο γιο του Αλέξανδρο μετά από απαίτηση των Αγγλογάλλων.*


ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΜΟΥ

Δικά μου οι στίχοι, απ' το αίμα μου, παιδιά.
Μιλούνε, μα τα λόγια σαν κομμάτια
τα δίνω από την ίδια μου καρδιά,
σα δάκρυα τους τα δίνω από τα μάτια.

Πηγαίνουν με χαμόγελο πικρό,
αφού τη ζωήν ανιστορίζω τόσο.
Ήλιο και μέρα και ήλιο τους φορώ,
ζώνη ναν τα 'χουν όταν θα νυχτώσω.

Τον ουρανόν ορίζουν, τη γη.
Όμως ρωτιούνται ακόμα σαν τι λείπει
και πλήττουνε και λιώνουν πάντα οι γιοί
μητέρα που γνωρίσανε τη Λύπη

Το γέλιο του απαλότερου σκοπού,
το πάθος μάταια χύνω του φλαούτου·
είμαι γι' αυτούς ανίδεος ρήγας που
έχασε την αγάπη του λαού του.

Κει ρεύουνε και σβήνουν και ποτέ
δεν παύουνε σιγά-σιγά να κλαίνε.
Αλλού κοιτώντας διάβαινε, Θνητέ·
Λήθη, το πλοίο σου φέρε μου να πλένε


Κ. Καρυωτάκης




Στις μέρες μας μπορεί να υπάρχουν δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία παρά το ότι η διακυβέρνησή τους είναι πολύ κάτω του μετρίου τουλάχιστον όμως δεν έχουν χωρίσει τη χώρα κυριολεκτικά στα δύο ούτε είναι υποχείρια ξένων δυνάμεων τουλάχιστον όχι φανερά.

Την εποχή εκείνη ο αντρικός πληθυσμός είχε μειωθεί αισθητά από τους συνεχείς πολέμους και δεν υπήρχε πρόβλημα ανεργίας. Το αντίθετο μάλιστα. Υπήρχαν δε πολλές ευκαιρίες για
γρήγορο πλουτισμό, αρκεί να είχες λίγη εξυπνάδα και μια σχετική μόρφωσή.

Σήμερα οι άντρες, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, είναι περισσότεροι από τις γυναίκες οι οποίες όχι μόνο ψηφίζουν όπως όπως ζητούσαν στις αρχές του 20ου αιώνα αλλά συμμετέχουν στη διακυβέρνηση και μάλιστα ενεργά. Το να πλουτίσει κανείς με τίμιο τρόπο είναι σχεδόν αδύνατο

Όταν ανέλαβε ο νέος βασιλιάς, ο Βενιζέλος έγινε αρχηγός όλου του κράτους, η Ελλάδα μπήκε στόν πόλεμο και επίσημα και με το τέλος του πολέμου πήρε στην αρχή τη ανατολική Μακεδονία και τη δυτική Θράκη με τη πρώτη συνθήκη ενώ ένα χρόνο μετά με τη συνθήκη των Σεβρών την ανατολική Θράκη εκτός της Κων/πολης, και την περιοχή της Σμύρνης.

Συνεχίζεται...


* O Κων/νος είχε παντρευτεί την αδερφή του Κάιζερ ο οποίος τον είχε τιμητικά ορίσει στρατάρχη του Γερμανικού στρατού.

13 Φεβ 2009

Ειναι δυνατόν; (1)

  1. Στα νησιά του Σολόμωντα μέχρι το 1950 περίπου το επίσημο νόμισμα ήταν δόντια σκύλου.
  2. Τα δυο δισεκατομμύρια Κινέζων χρησιμοποιούν μόνο 2οο επώνυμα κατά μέσο όρο δηλαδή 10.000.000 ανά επώνυμο. Ελπίζω να έχουν τουλάχιστον αρκετά ονόματα για να ξεχωρίζουν.
  3. Στην Βόρειο Ιταλία την περίοδο των γιορτών στο συσσίτιο των απόρων η εκκλησία σερβίριζε χαβιάρι, τι κι αν οι περισσότεροι δεν είχαν ιδέα τι ήταν αυτά τα μαύρα αβγά (το χαβιάρι από κατάσχεση, λαθραίο)
  4. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι το panda είναι το μόνο ζώο εκτός από τον άνθρωπο πού έχει αντίχειρα και όμως ένα είδος βατράχου πού ζει στη Νότιο Αμερική έχει αντίχειρα και αυτό.
  5. Tα νησιά Γκαλαπάγκος έχουν ανακαλυφθεί εδώ και αρκετούς αιώνες εκεί εμπνεύστηκε ο Δαρβίνος την περίφημη θεωρία του και όμως μόλις το 1986 ανακάλυψαν την ύπαρξη των ρόζ ιγκουάνα, είναι τόσο μικρός ο αριθμός τους που τόσα χρόνια κανείς δεν τα είχε δεί.
  6. Μετά τους Τimes της ΝεαςΥορκης ο Εθνικός Κήρυξ της Ελληνικής ομογένειας είναι η αρχαιότερη εφημερίδα των ΗΠΑ.
  7. Το 10ο αιώνα ο βεζύρης της Περσίας όπου πήγαινε έπαιρνε τη βιβλιοθήκη του 117000 τόμοι οι καμήλες πού τα μετέφεραν περπατούσαν με αλφαβητική σειρά.
  8. Η μεγαλύτερη ταινία όλων των εποχών διαρκεί 87 ώρες είναι Αμερικάνικη και λέγεται "Η θεραπεία της αϋπνίας"
  9. Μέχρι τον 15ο αιώνα στο Βατικανό εκτός από τον Πάπα υπήρχε και ο Αντιπάπας που ήταν κάτι σαν αντιπολίτευση του Ποντίφικα.
  10. Οι Γερμανοί κάθονται στη λεκάνη της τουαλέτας όταν θέλουν να πάνε προς νερού τους.

11 Φεβ 2009

Περίεργα: Αστρονομικές αντιφάσεις

λιμνες στο τιταναΌταν ήμουν μαθητής, έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε, άκουγα ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ζωή στο ηλιακό μας σύστημα γιατί εκτός από τη γη δεν υπάρχει πουθενά νερό.

Μετά από χρόνια λέγανε ότι η Ευρώπη ένας από τους δορυφόρους του Δια έχει νερό άρα μπορεί να υπάρχει και ζωή.

Τώρα διαβάζω ότι το μόνο μέρος τού ηλιακού συστήματος, εκτός από τη Γη, που επιβεβαιωμένα έχει νερό είναι ο Τιτάνας το φεγγάρι τού Κρόνου.

O Τιτάνας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φεγγάρι του ηλιακού συστήματος μετά το Γανυμήδη το ερευνητηκό σκάφος cassini ανακάλυψε ότι σύννεφα μεθανίου υπάρχουν στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα και δημιουργούν βροχές υγρού μεθανίου φωτογράφισε δε και λίμνες σε δύο σημεία της επιφανείας του.

Ελπίζω να μην αλλάξουν γνώμη σύντομα και να πουν ότι στον Άρη βρήκανε νερό γιατί στον ένα πόλο του φαίνεται να έχει πάγο...

photo: http://www.astronomy.com/

10 Φεβ 2009

Ελλάδα: Το καπνισμα βλάπτει...

Πρωτοφανείς γιά τα Ελληνικά δεδομένα δικαστική απόφαση στο εφετείο Αθηνών.

Δικαιώθηκε ασφαλιστική εταιρία που αρνήθηκε να πληρώσει νοσήλια και αποζημίωση σε ασθενή με πνευμονολογικά προβλήματα με αιτιολογικό ότι κάπνιζε 3 πακέτα τσιγάρα την ημέρα ενώ είχε δηλώσει ότι κάπνιζε ένα, οι δικαστές έκριναν ότι δεν πρέπει να της καταβληθεί αποζημίωση γιατί απόκρυψε στοιχεία από της καθημερινές της συνήθειες που συνδέονται άμεσα με τη διεκδικούμενη αποζημίωση.

Η απόφαση αυτή θα δημιουργήσει δικαστικό προηγούμενο και θα οδηγήσει σε πολλές αρνήσεις καταβολής αποζημιώσεων από ασφαλιστικές εταιρίες.


πηγη
Μetropolis

8 Φεβ 2009

Τεχνολογία: Videos άπο την αποστολή Phoenix στον Άρη

επιφάνεια του ΑρηΒίντεο από την προσεδάφιση του ερευνητικού διαστημοπλοίου PHOENIX στον πλανήτη Άρη, από τις αποστολές στη σελήνη του APOLLO και πολλά άλλα που προλογίζουν και σχολιάζουν οι πιό διάσημοι αστρονόμοι μπορούν να δουν δωρεάν μετά τα τελευταία update του Worldwide telescope της Microsoft όλοι οι χρήστες του διαδικτύου, επιλέγετε Guided tours. Το βίντεο από τον Άρη είναι στο φάκελο new tours ενώ του APOLLO στο φάκελο planets.



Δείτε και ένα χρήσιμο άρθρο για το world wide telescope και άλλα χρήσιμα και δωρεάν αλλά άγνωστα προγράμματα από τη Microsoft.

φώτο από nasa.gov

6 Φεβ 2009

Τεχνολογία: Σούπερ Μάρκετ του μέλλοντος

Έχετε ακούσει το Tönisvorst, μια μικρή πόλη κοντά στο Düsseldorf ;

Εκεί, από το Δεκέμβριο του 2008 λειτουργεί ενα πολυκατάστημα υψηλής τεχνολογίας. Το Real Future Store(Metro).

Οι πληρωμές γίνονται από δακτυλικό αποτύπωμα, ο πελάτης βέβαια έχει προηγουμένως περάσει κάποια στοιχεία από τον λογαριασμό της τράπεζας του στο μηχάνημα του καταστήματος, σε κάθε γωνιά υπάρχει σκάνερ δακτυλικών αποτυπωμάτων και δεν χρειάζεται να κουβαλάς κάρτα και να θυμάσαι ΠΙΝ. Στο τμήμα με τα καλλυντικά μηχάνημα φωτογραφίζει τις πελάτισσες και αναλύει το μακιγιάζ που τους ταιριάζει.

Ο υπολογιστής του καταστήματος δίνει την δυνατότητα στους πελάτες να κάνουν το κινητό τους καλάθι εμπορευμάτων και με την τεχνολογία symbian σκανάρεις το barcode και ξέρεις που έχει φτάσει ο λογαριασμός σου. Αν δεν έχεις κινητό νέας γενιάς σου νοικιάζουν ένα.

Στα έτοιμα γεύματα αν διαλέξεις ένα πιάτο το ράφι σου γράφει τη σαλάτα το κρασί και το φρούτο που ταιριάζουν, στο τμήμα μουσικής έχει ντους ήχου που επιτρέπει να ακούς cd χωρίς ακουστικά και να μην ακούνε οι άλλοι γύρο.

Ηλεκτρονικό Καρότσι με RFID

Σε μια άλλη περίπτωση εφαρμογής υψηλής τεχνολογίας στις αγορές μας τώρα.

Ένα νέο είδος ηλεκτρονικού καροτσιού πιθανόν να ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στο Super Market σας.

Χρησιμοποιεί την τεχνολογία RFID που ήδη χρησιμοποιείται εν μέρει στο εμπόριο για τον χειρισμό των προϊόντων.

Τα γνωστα μας bar-codes θέλουν πολλές ανθρωπο-ώρες για να κάνουν τη δουλειά διότι απαιτούνται εργαζόμενοι με τα ειδικά πιστολάκια να σημαδεύουν από κοντά τα προϊόντα για να κάνουν πχ καταμέτρηση ή να διαπιστωθεί και χρεωθεί η τιμή τους στα ταμεία.

Με το RFID θα μπορούν οι πελάτες να διαβάζουν αυτόματα τις τιμές των προίόντων που τους ενδιαφέρουν ή άλλες πληροφορίες γι'αυτά, όποτε θέλουν(passive systems), ή τα ίδια τα προϊόντα θα στέλνουν σήμα όταν πχ έχουν λήξει(active systems).

Δείτε το βίντεο:



Πηγές
ET weekly--Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής
Mediacart
Ideas21
florian-michahelles