Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πάτμος, ένα ταξίδι στο χρόνο

Η Πάτμος ένα πανέμορφο νησί των Δωδεκανήσων, είναι ένα μέρος που παρά τις σύγχρονες ταξιδιωτικές υποδομές , όταν βρίσκεσαι εκεί νομίζεις ότι ο χρόνος έχει γυρίσει αρκετούς αιώνες πίσω.

Η Πάτμος αποτελείται κυρίως από τρία τμήματα συνδεόμενα μεταξύ τους από δύο ισθμούς στο μέσο του νησιού. Το έδαφος είναι βραχώδες και ηφαιστειογενές και η ακτογραμμή μοιάζει με φιόρδ με πολλά συνεχόμενα ακρωτήρια και ορμίσκους.

Το νησί στη Ρωμαϊκή περίοδο ήταν τόπος εξορίας πολιτικών καταδίκων και αυτόν τον χαρακτήρα διατήρησε και στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Μετά τη πτώση της Κωνσταντινούπολης στο νησί κατέφυγαν πολλοί πρόσφυγες από την Πόλη και δημιουργήθηκε ολόκληρος οικισμός που αργότερα προστέθηκαν και άλλοι πρόσφυγες προερχόμενοι από Κρήτη.

Το 95 μ.χ. ο μαθητής του Χριστού Ιωάννης εξορίζεται στην Πάτμο εκεί σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση μέσα στη σπηλιά που ζει ακούει τη φωνή του Θεού να του αποκαλύπτει το προφητικό κείμενο του βιβλίου της Αποκάλυψης. Το σπήλαιο της αποκαλύψεως όπως ονομάζεται σήμερα διαμορφώθηκε σε λατρευτικό χώρο από τον ιδρυτή της μονής της Πάτμου τον Όσιο Χριστόδουλο.

Την περίοδο που οι Άραβες επικρατούσαν στη Μεσόγειο το νησί της Πάτμου είχε λεηλατηθεί από τους πειρατές και είχε μείνει έρημο το 1088 μ.χ. ένας έξυπνος και μορφωμένος μοναχός ονόματι Χριστόδουλος ο Λατρινός ζητάει και του παραχωρείται όλο το νησί, από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ τον Κομνηνό, για να ιδρύσει μοναστήρι προς τιμή του Ευαγγελιστή Ιωάννη.

Σήμερα στη βιβλιοθήκη του νησιού υπάρχει το χρυσόβουλο της παραχώρησης. Η Βιβλιοθήκη της Μονής Πάτμου διαφυλάσσει σημαντικά στοιχεία της πολιτιστικής γραπτής κληρονομιάς, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και όλον τον πνευματικό κόσμο. Περίφημα χειρόγραφα από τον 5ο αιώνα, ένα πλούσιο αρχείο ιστορίας 900 χρόνων. Για τη φροντίδα της διατηρήσεως αυτού του μοναδικού στο είδος του συνόλου γραπτών λειτουργεί εργαστήριο συντήρησης.

Με χρυσόβουλο του Αλέξιου ιδρύεται στη Μονή και η Πατμιάδα Σχολή που φέρει την ονομασία "Φροντιστήριο μαθητών". Η σχολή όμως άρχισε να λειτουργεί κανονικά το 1534. Το 1769 η Σχολή μεταρρυθμίζεται σε «Κοινή Σχολή του Γένους» και μέχρι τη μικρασιατική καταστροφή τη σχολή συντηρούσε ο σύλλογος των Μικρασιατών "Ανατολή". Σήμερα η σχολή λειτουργεί ως τριτάξιο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και ως τετρατάξιο Εκκλησιαστικό Λύκειο.

Η Πάτμος μαζί με τους γειτονικούς Λειψούς, Αρκούς και Αγαθονήσι αποτελούν πατριαρχική εξαρχεία. Με νόμο του Ελληνικού κράτους κηρύχθηκε το νησί "Ιερά νήσος" και τελεί υπό την άμεση εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης φέρει στην Εξαρχία της Πάτμου τον τίτλο:
"Κυρίαρχος της Ιεράς Μονής και Εξαρχίας Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος".

Δυστυχώς το μοναστήρι το οποίο έχει μορφή μεσαιωνικού κάστρου κτίστηκε πάνω στον αρχαίο ναό της Αρτέμιδος που οι προηγούμενοι κάτοικοι θεωρούσαν προστάτιδα του νησιού.

Η Πάτμος βρίσκεται στο κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.


πηγή: patmos island

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…