7 Μαρ 2012

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου)

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Είναι ημέρα γιορτής και ανάδειξης των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών επιτευγμάτων των γυναικών όλου του κόσμου. Ημέρα προβολής των διεκδικήσεων για γυναίκες πολλών χωρών.

Σαν αφετηρίες για τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας "θεωρούνται μεταξύ άλλων η διακήρυξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αμερικής(1909) και η μεγάλη πυρκαγιά του εργοστασίου Triangle Shirtwaist(ΝΥ, 1911) στην οποία έχασαν τη ζωή τους 146 εργάτες οι περισσότερες γυναίκες μετανάστριες".

UPDATE 2012: Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Μουσική παράσταση με τίτλο «Άρωμα Γυναίκας» στην Καβάλα

Η 8η Μαρτίου "καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μετά από πρόταση της γερμανίδας σοσιαλίστριας Κλάρας Τσέτκιν (Clara Zetkin), το 1910 κατά την διάρκεια της Δευτέρας Διεθνούς Διάσκεψης Σοσιαλιστριών, στην Κοπεγχάγη".

Οι διαδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Ρωσία "αποδείχτηκαν ως το πρώτο στάδιο για την Σοβιετική Επανάσταση του 1917".

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε το 1977, την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και την Διεθνή Ειρήνη.

Μήνυμα Παπούλια για την φετινή Ημέρα της Γυναίκας(2010)


"Οι γυναίκες αποτελούν την περισσότερο πληττόμενη ομάδα του πληθυσμού από την ανεργία, τις απολύσεις και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Αποτελούν ακόμα ευπαθή ομάδα, ευάλωτη στις άτυπες μορφές απασχόλησης, την ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, την εκμετάλλευση αλλά και τη βία. Οι αγώνες της γυναίκας, αλλά και όλων μας, για την κατάκτηση της πλήρους ισοτιμίας θα πρέπει να ενταθούν. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μας υπενθυμίζει αυτή την ανάγκη"




Πηγές
http://en.wikipedia.org/wiki/International_Women%27s_Day
http://www.capital.gr/News.asp?id=920847 
http://www.matia.gr/7/74/74_1_3.html





licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου