26 Απρ 2010

Μονεμβάσια

Η παραθαλάσσια καστροπολιτεία που έχει μόνο μία είσοδο (έμβαση) εξού και το Μονεμβάσια. Στη νότια Πελοπόννησο στις ακτές της Λακωνίας βρίσκεται η “Άκρα Μίνωα” όπως την περιγράφει στα Λακωνικά ο Παυσανίας όταν ήταν ενωμένη σε μεγάλο μήκος με την ξηρά. Το 375μ.χ. αποκόπηκε από την Λακωνία, μετά από έναν τρομερό σεισμό, και πήρε τη μορφή που βλέπουμε σήμερα.

βενετικος χαρτης


Κατά τον μεσαίωνα κατοικήθηκε, οχυρώθηκε και γνώρισε μεγάλη ακμή. Περιτριγυρισμένη από ορμητήρια πειρατών και κουρσάρων η Μονεμβασιά δεν θα επιβίωνε χωρίς τον βράχο.

Η κάτω πόλη της Μονεμβασίας είναι κτισμένη δίπλα στην θάλασσα, στην νοτιοανατολική πλευρά του Βράχου, με άριστα συντηρημένα και αναπαλαιωμένα κτίσματα από μια μοναδική ελληνική αρχιτεκτονική που θυμίζουν νησιά του Αιγαίου πελάγους.

Υπέροχα χρώματα (φωτο Μιχαήλ Καπετάνιος)


Η “Άνω Πόλη”. Είναι κτισμένη στην πάνω πλευρά του βράχου, με θέα, από ψηλά, το Μυρτώο πέλαγος. Αποτελεί απόρθητο φυσικό οχυρό, με αρκετά χαλάσματα αλλά και ελάχιστα κτίσματα να διασώζονται ως σήμερα.

Υπάρχει και ο οικισμός “Γέφυρα”, ο οποίος πήρε το όνομά του από τη γέφυρα που υπήρχε και συνέδεε το Βράχο με την ξηρά. Η γέφυρα αυτή που τώρα είναι πέτρινη παλιότερα ήταν ξύλινη που ανεβοκατέβαινε σαν πόρτα μεσαιωνικού κάστρου.

μονεμβασια


Ένα από τα πολλά ονόματα της Μονεμβασιάς είναι «Γιβραλτάρ της ανατολής», επειδή τυγχάνει να είναι σε σμίκρυνση πανομοιότυπη με τον βράχο του Γιβραλτάρ. Άλλα ονόματα Μαλβάζια, Μαλβαζούϊ, Μονεμβασσιά, και Μονεμβασία όπως τι λένε σήμερα, άν και οι περισσότεροι κάτοικοι τονίζουν το πρώτο "α" όπως και στον τίτλο.

Η καστροπολιτεία,  (φωτο. Μιχαήλ Καπετάνιος)


Στο μεσαιωνικό φρούριο που βρίσκεται πάνω στο βράχο έχουν διασωθεί ορισμένες αμυντικές κατασκευές του εξωτερικού κάστρου και αρκετές μικρές βυζαντινές εκκλησίες.

Στην Μονεμβασσιά γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος ποιητής Γιάννης Ρίτσος και ο τάφος του βρίσκεται, έξω από τα τείχη, στο κοιμητήριο του Βράχου.



Πηγή πλήρης οδηγός Μονεμβάσιας

wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου