27 Μαΐ 2010

Microchip εναντίον τύφλωσης

human-eye diagram
Αμερικανοί γιατροί σχεδίασαν ένα microchip που μετρά την πίεση του οφθαλμού από απόσταση 5000 χλμ.

Τι είναι ενδοφθάλμια πίεση


Η διακίνηση ενός υγρού που παράγεται και ρέει συνεχώς μέσα και έξω από τα μάτια μας και δεν αποτελεί μέρος των δακρύων, δημιουργεί μια πίεση στο εσωτερικό του ματιού που είναι σχετικά σταθερή. Αν παρεμποδισθεί η παροχέτευση του υδατοειδούς αυτού υγρού, τότε αυτό συσσωρεύεται μέσα στο μάτι και η πίεση των ματιών ανεβαίνει.

Η ενδοφθάλμια πίεση θεωρείται παράγων υψηλού κινδύνου για το γλαύκωμα,  αν και δεν είναι ο μόνος. Το γλαύκωμα αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία τύφλωσης στον κόσμο. Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι τυφλοί λόγω γλαυκώματος και αυτός ο αριθμός μπορεί να ξεπεράσει τα ένδεκα εκατομμύρια ως το 2020. Στα πρώτα της στάδια περίπου οι μισοί ασθενείς στις ανεπτυγμένες χώρες δεν ξέρουν ότι έχουν γλαύκωμα λόγω έλλειψης συμπτωμάτων. Το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει έως το 90 % στις υπανάπτυκτες χώρες.

Είναι φανερό ότι για το γλαύκωμα, αλλά ίσως και για άλλες επικίνδυνες ασθένειες των οφθαλμών πρέπει να μετράται προληπτικά και η πίεση των ματιών.

Το μικροτσίπ που μετρά την πίεση των ματιών


Η γιατρός Τονγκ Σενγκ , από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας στην Ουάσιγκτον διαπίστωσε, σε μια επίσκεψη στη Μογγολία, ότι οι φτωχοί ασθενείς παρά το ότι την επισκέπτονταν με καμήλες, είχαν όλοι τους κινητά τηλέφωνα. Ανέπτυξε, λοιπόν, έναν πρωτότυπο κερατοειδή, στον οποίο ενσωμάτωσε ένα ολόκληρο σύστημα μικροτσίπ για μέτρηση της πίεσης των ματιών. Λέει η ίδια "Με το φακό και τον πλαστικό κερατοειδή μπορεί να μετρηθεί η πίεση του ματιού από απόσταση χιλιομέτρων. Μπορεί να ενσωματωθεί και προειδοποίηση όταν ο ασθενής πρέπει να αναζητήσει οπωσδήποτε γιατρό".

Για την επεξεργασία των δεδομένων και ως πηγή ενέργειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί το κινητό τηλέφωνο.  Το σύστημα κοστίζει ελάχιστα.

Προειδοποιητικό μικροτσίπ κατά της τύφλωσης 
Σωτήρια η έγκαιρη θεραπεία στο γλαύκωμα
Ενδοφθάλμια πίεση: η άγνωστη πίεση


[image]

licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου