Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Microchip εναντίον τύφλωσης

human-eye diagram
Αμερικανοί γιατροί σχεδίασαν ένα microchip που μετρά την πίεση του οφθαλμού από απόσταση 5000 χλμ.

Τι είναι ενδοφθάλμια πίεση


Η διακίνηση ενός υγρού που παράγεται και ρέει συνεχώς μέσα και έξω από τα μάτια μας και δεν αποτελεί μέρος των δακρύων, δημιουργεί μια πίεση στο εσωτερικό του ματιού που είναι σχετικά σταθερή. Αν παρεμποδισθεί η παροχέτευση του υδατοειδούς αυτού υγρού, τότε αυτό συσσωρεύεται μέσα στο μάτι και η πίεση των ματιών ανεβαίνει.

Η ενδοφθάλμια πίεση θεωρείται παράγων υψηλού κινδύνου για το γλαύκωμα,  αν και δεν είναι ο μόνος. Το γλαύκωμα αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία τύφλωσης στον κόσμο. Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι τυφλοί λόγω γλαυκώματος και αυτός ο αριθμός μπορεί να ξεπεράσει τα ένδεκα εκατομμύρια ως το 2020. Στα πρώτα της στάδια περίπου οι μισοί ασθενείς στις ανεπτυγμένες χώρες δεν ξέρουν ότι έχουν γλαύκωμα λόγω έλλειψης συμπτωμάτων. Το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει έως το 90 % στις υπανάπτυκτες χώρες.

Είναι φανερό ότι για το γλαύκωμα, αλλά ίσως και για άλλες επικίνδυνες ασθένειες των οφθαλμών πρέπει να μετράται προληπτικά και η πίεση των ματιών.

Το μικροτσίπ που μετρά την πίεση των ματιών


Η γιατρός Τονγκ Σενγκ , από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας στην Ουάσιγκτον διαπίστωσε, σε μια επίσκεψη στη Μογγολία, ότι οι φτωχοί ασθενείς παρά το ότι την επισκέπτονταν με καμήλες, είχαν όλοι τους κινητά τηλέφωνα. Ανέπτυξε, λοιπόν, έναν πρωτότυπο κερατοειδή, στον οποίο ενσωμάτωσε ένα ολόκληρο σύστημα μικροτσίπ για μέτρηση της πίεσης των ματιών. Λέει η ίδια "Με το φακό και τον πλαστικό κερατοειδή μπορεί να μετρηθεί η πίεση του ματιού από απόσταση χιλιομέτρων. Μπορεί να ενσωματωθεί και προειδοποίηση όταν ο ασθενής πρέπει να αναζητήσει οπωσδήποτε γιατρό".

Για την επεξεργασία των δεδομένων και ως πηγή ενέργειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί το κινητό τηλέφωνο.  Το σύστημα κοστίζει ελάχιστα.

Προειδοποιητικό μικροτσίπ κατά της τύφλωσης 
Σωτήρια η έγκαιρη θεραπεία στο γλαύκωμα
Ενδοφθάλμια πίεση: η άγνωστη πίεση


[image]

licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…