Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η καστροπολιτεία του Μυστρά

Ελάχιστα χιλιόμετρα δυτικά της Σπάρτης βρίσκεται ο Μυστράς.

Ο Μυστράς ήταν το τελευταίο προπύργιο του Βυζαντίου. Στα μέσα του 13ου αιώνα όταν οι Φράγκοι κατέλαβαν την Πελοπόννησο, ο Γουλιέλμος ο Βιλεαρδουίνος έκτισε ένα κάστρο στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος με απότομη και κωνοειδή μορφή που έμοιαζε με κεφάλι μυζύθρας γι αυτό και ονομάστηκε Μυζυθράς.


\


Όταν οι Φράγκοι ηττήθηκαν στη μάχη της Πελαγωνίας, το κάστρο του Μυστρά (Μυζηθρά) παραχωρήθηκε στον Βυζαντινό αυτοκράτορα. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών για να είναι ασφαλείς μαζεύονται γύρω από το κάστρο και δημιουργούν τη πόλη που την αποκαλούν "Χώρα"

Το 14ο αιώνα ο Μυστράς έγινε πρωτεύουσα της Βυζαντινής Πελοποννήσου, το "Δεσποτάτο του Μυστρά". Άξιοι δεσπότες όπως ο Μανουήλ Κατακουζηνός και οι Παλαιολόγοι έκαναν το Μυστρά κέντρο της πολιτικής και πνευματικής ζωής της Πελοποννήσου.

Η καστροπολιτεία χωρίζεται στην άνω και την κάτω χώρα, στην άνω είναι το παλάτι και τα μεγάλα αρχοντικά. Τα περισσότερα από αυτά είναι κτισμένα στην Άνω Χώρα αν και επιβλητικές οικίες αρχόντων δεν απουσιάζουν ούτε από την Κάτω Χώρα, με χαρακτηριστικότερα του Φραγκόπουλου και του Λάσκαρη.

Εδώ στέφθηκε αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος το 1449 ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Στο Μυστρά ήταν και η φιλοσοφική σχολή του Πλήθωνα του Γεμιστού.Σήμερα ο Μυστράς είναι η καλύτερα σωζόμενη βυζαντινή πολιτεία στην Ελλάδα. Όταν ο επισκέπτης ανεβαίνει στην έρημη καστροπολιτεία βλέπει κομμάτια από τις οχυρώσεις, τη λεγόμενη Σιδερόπορτα μιά από τις πύλες, πολλές εκκλησιές όπως η Παντάνασσα στην οποία βρίσκεται ο τάφος της Θεοδώρας, της συζύγου του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, η Παναγία Οδηγήτρια, οι Άγιοι Θεόδωροι, η Αγία Σοφία και άλλες, υπάρχουν ακόμα αρχοντικά των πλούσιων κατοίκων και βέβαια τα ανάκτορα των Κατακουζηνών και των Παλαιολόγων.

Ένα απέραντο μουσείο είναι σήμερα ο Μυστράς. Όταν έπεσε στα χέρια των Τούρκων λίγο μετά την άλωση της Πόλης είχε 42.000 κατοίκους. Ο Βυζαντινός Μυστράς είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESKO.

Στο νέο Μυστρά και τα γύρω χωριά Παρόρι και Πικουλιάνικα υπάρχουν μικρά ξενοδοχεία και παραδοσιακοί ξενώνες για ευχάριστη διαμονή.

Πληροφορίες mystras.gr

Wikipedia

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…