23 Ιουλ 2010

Τουρκική υπηκοότητα σε 17 μητροπολίτες

Πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας Vatan αναφέρει ότι, "17 μητροπολίτες έχουν κάνει αίτηση για να πάρουν την Τουρκική υπηκοότητα" η οποία "θα τους δοθεί μέχρι την πρωτοχρονιά". Σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν στην Τουρκία, ως γνωστόν, για να εκλεχθεί μητροπολίτης Πατριάρχης θα πρέπει να έχει και την Τουρκική υπηκοότητα.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι μεταξύ των ορθοδόξων μητροπολιτών αυτών είναι ο μητροπολίτης από τη Γαλλία Αδαμάκης, από την Αμερική Νικίτας, από την Ελλάδα ο Ιερώνυμος Β.

Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο της Αυγής,  συμπεριλαμβάνονται "ο μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ, τέσσερις Κρητικοί μητροπολίτες, δύο από τα Δωδεκάνησα, δύο από την Αμερική, δύο από την Ασία και ο μητροπολίτης Ιταλίας". Όλοι οι μητροπολίτες είναι ελληνικής υπηκοότητας ή καταγωγής.

Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α' είναι ο 270ός Πατριάρχης και είναι 70 ετών. Εξελέγη στις 22 Οκτωβρίου 1991.

Η Ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης αριθμεί γύρο στις 3000, πράγμα που κάνει φανερό της δυσκολίες που προκύπτουν για την επιλογή ενός σεβαστού, δυναμικού και ισάξιου με τον σημερινό Οικουμενικού Πατριάρχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου