22 Απρ 2012

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

12-2018
Δυο τζαγκουαρ θανατώθηκαν στο Αττικό πάρκο, έσπασε το τζαμι που τα χωριζε απ την ελευθερία και τα πυροβόλησαν για να μην υπάρξει κίνδυνος για κάποιο επισκέπτη. Ο ιδιοκτήτης ισχυρίζεται πως τα μεγάλωσε με το μπιμπερό, τα αγαπούσε αλλά δε μπορούσε να κάνει αλλιώς.

Αμέσως ξεκίνησαν συζητήσεις για το αν πρέπει τον 21ο αιώνα για να μάθει ο άνθρωπος για την αγρια ζωή και τη φύση θα πρέπει να υπάρχουν ζώα σε κλουβιά. 

Απο σελίδα φιλοζωικού συλλόγου

Εγκλωβισμένα άγρια ζώα τον 21ο αιώνα και συνυπεύθυνοι στην εκτέλεση τους οι γονεις που θεωρούν οτι προσφέρουν ‘παιδεία’ στα παιδιά τους πηγαινοντας τα βολτες σε ζωολογικους κηπους και Δελφινάρια   Να βλεπουν ζώα άγρια κακοποιημενα, σε κλουβιά και πισινες, φουλ στα ηρεμιστικά και στα φάρμακα που προσπαθούν να καταπολεμήσουν τις αρρωστιες τις προερχομενες απο την στέρηση του φυσικού τους περιβαλλοντος.

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.

Αττικό Πάρκο, λεονταρια
Αττικό Πάρκο. Λευκά λιοντάρια

Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
  Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το μικρό μας Λιονταράκι- να σκαρφαλώνει στο safarijeep του χώρου του, εντυπωσιαστείτε από τους αρχέγονους Δράκους του Κόμοντο και πολλά άλλα που μόνοι σας θ’ ανακαλύψετε, αλλά και από τις επιμορφωτικές ιστορίες των φροντιστών τους.

Μία ευχάριστη βόλτα στα 200 στρέμματα του Αττικού Πάρκου, χωρίς πλήθη και ζέστη, ανακαλύψτε τα 2.000 ζώα από 350 είδη που φιλοξενεί το πάρκο.
Αρχικά το Αττικό πάρκο είχε μόνο πτηνά, μεγάλη ποικιλία ειδών. Σιγά σιγά από το 2001 και μετά νέα τμήματα προστέθηκαν, Ο Κόσμος των Ερπετών με κροκόδειλους, πύθωνες, βόες και άλλα. Η "Ελληνική Πανίδα" με ζώα όπως η καφέ αρκούδα,ο λύκος, η βίδρα, η αγριόγατα, ο λύγκας, το τσακάλι που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από την Ελληνική ύπαιθρο.

Το 2003 προστέθηκε η "Αφρικανική Σαβάνα", λευκά λιοντάρια τα λεγόμενα αλμπίνο , λεοπαρδάλεις του χιονιού, τζάγκουαρ, Γκουανάκο, Ιπποπόταμους, Σκυλιά των λειμώνων, Άγρια σκυλιά της Αφρικής, όλα πολύ σπάνια είδη μα και ζέβρες, καμηλοπαρδάλεις, ρινόκερους, αντιλόπες και άλλα. Την ίδια χρονιά το τμήμα του Αττικού πάρκου "μαϊμούδες" και "πίθηκοι" προστέθηκε στο πάρκο όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά τον μακρινό μας πρόγονο σύμφωνα με τον Δαρβίνο.

Ακόμα υπάρχουν το Δάσος των Μαϊμούδων, όπου οι επισκέπτες μπορούν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τις μαϊμούδες. Η γη των τσίτα (γατόπαρδος) στην οποία 4 Τσίτα ζουν σε ένα μεγάλο χώρο τον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να διασχίσουν μέσα από ειδικό διάδρομο.

Φέτος λειτουργεί στο Αττικό πάρκο και μια μεγάλη πισίνα που φιλοξενεί δελφίνια από τη Λιθουανία. Καταρτισμένοι εκπαιδευτές διεξάγουν έρευνα για τις θεραπευτικές ιδιότητες των δελφινιών για παιδιά με αυτισμό και άλλες διαταραχές.

Το πάρκο εκτός από τον ψυχαγωγικό του ρόλο έχει και εκπαιδευτικό ενημερώνει τα παιδιά και όχι μόνο, γύρω από το ζωïκό και φυσικό βασίλειο και την προστασία της πανίδας και του περιβάλλοντος γενικά.

Στο πάρκο γίνεται προσπάθεια αναπαραγωγής κυρίως ειδών που κοντεύουν να εξαφανιστούν. Η αναπαραγωγή ζώων σε αιχμαλωσία είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα παρόλα αυτά αρκετές φορές έχουν πετύχει γεννητούρια γεγονός που το ανακοινώνουν σε πρωινές εκπομπές στην τηλεόραση για να διαφημίσουν την επιτυχία τους. Συμμετέχει ενεργά σε 9 Ευρωπαϊκά προγράμματα αναπαραγωγής απειλούμενων ειδών.

Μπορείτε στο πάρκο να δείτε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα όπως:

Επίδειξη πτήσης αρπακτικών πουλιών κάθε Τρίτη-Παρασκευή: 14:00, Σάββατο: 14:00, Κυριακή & αργίες: 14:00 και 15:00. Σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, αναβάλλεται.

Ακόμα να δείτε πως ταΐζουν τα ζώα: ώρες ταΐσματος Λύκοι: 14:45, Αρκούδες 12:30, Λεμούριοι Κάττα: 11:30, Πιγκουίνοι της Αφρικής: 16:00, Χιμπατζήδες: 14:45, άγρια σκυλιά της Αφρικής :15.45.

Χριστουγεννιάτικη δραστηριότητα για τα παιδιά:
Τα παιδιά βοηθούν να φτιαχτούν δώρα για τα λιοντάρια, τους λευκούς ρινόκερους, τις τίγρεις, τις καμηλοπαρδάλεις, τους παπαγάλους, τους χιμπατζήδες και όχι μόνο. Μετά παρακολουθήστε από κοντά τον ενθουσιασμό των φίλων μας, καθώς θα ανοίγουν το δώρο σας.
Από 26/12/2011 - 2/1/2012, τα μεσημέρια.

Το Αττικό πάρκο είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων και τηρεί όλες τις αυστηρές προδιαγραφές που απαιτούνται από την ένωση για την άνετη διαβίωση των ζώων και τους κανόνες υγιεινής. Το πάρκο χρησιμοποιεί το Διεθνές σύστημα πληροφοριών πανίδας (ΙSΙS) όπου καταχωρούνται όλα τα δεδομένα των ζωολογικών κήπων της ένωσης. Μέσω αυτού του συστήματος μπορούμε να έχουμε πολύτιμες πληροφορίες για όλα τα ζώα που φιλοξενούνται σε ζωολογικούς κήπους διεθνώς.

Στο πάρκο ζουν 2.000 ζώα, τα οποία είναι από 238 είδη πτηνών, 30 είδη ερπετών και 46 θηλαστικών.

Update 4/2013 :    Η Βαλεντίνα και ο Ακίντα ένα νεαρό πούμα και ένα λιονταράκι είναι οι νέοι φιλοξενούμενοι του πάρκου.

Πως θα πάτε (χάρτης google):




View Larger Map



Εσωτερικός Χάρτης του πάρκου:





Update 14/2/2011

Νέα τμήματα σχεδιάζει να δημιουργήσει το Αττικό πάρκο, πρόκειται για τη Δεινοσαυρούπολη, μια μεγάλη αίθουσα με ομοιώματα δεινοσαύρων που πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα και την Ωκαιανόπολη ένα μεγάλο σκεπαστό ενυδρείο (θαλάσσιο πάρκο), που θα μετατρέψει το Αττικό πάρκο σε ένα πλήρες ζωολογικό - επιμορφωτικό χώρο, αντάξιο των μεγαλυτέρων του είδους στον κόσμο.

Το πάρκο λειτουργεί όλο το χρόνο από τις 9 το πρωί ως τη δύση του ηλίου.


Αττικό ζωολογικό πάρκο




Video με δεινόσαυρους:

Αλλόσαυρος



Στεγοσαυροι αρπακτικά που τρέφονται με Αλλόσαυρους, από το BBC



Αλανόσαυροι στα δάση, από το BBC

7 σχόλια:

  1. θα πρέπει να είναι καταπληκτικό πάρκο.φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είχα πάει πριν μερικά χρόνια. Θυμάμαι ξεκίνησε πολύ δυνατή βροχή. Ακουγόντουσαν έντονα τα κελαϊδίσματα στο τμήμα πουλιών και η βροχή. Ζούγκλα. Επίσης θυμάμαι το τζάγκουαρ να βηματίζει πέρα δώθε(σκεπτόμενο πως ακριβώς θα με φάει, με σάλτσα ή με πατάτες) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολυ καλο γιατι δεν το βαζεις στην ταξιδοσελιδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Δημήτριος ο ταξιδευτής : Μπήκε στην ταξιδοσελίδα, ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα ζωολογικά πάρκα της Ευρώπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΝΑΠΛΑΘΟΝΤΑΣ & ΤΣΙΜΕΝΤΟ-ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ στο ΠΕΔΙΟΝ του ΑΡΕΩΣ των ΑΘΗΝΩΝ...............πάντα δε
    ταύτα
    “ΑΝΑΛΩΜΑΣΙ της ΒΛΑΣΤΗΣΕΩΣ”.






    Αρχικά λοιπόν, σκόπιμα ή ΟΧΙ παρελήφθη ο ευκόλως εννοούμενος, πλήν όμως πάντα εννοούμενος, μη ευνοοούμενος όρος : Αναδάσωση - Αναδασωτέο.
    Εγινε κατάχρηση της ανυπαρξίας του όρου τούτου, κατά την άποψη μας και Μαρμαροστρώθηκε - Σκυροστρώθηκε - Σκυροδετήθηκε - Τσιμεντοστρώθηκε μεγάλο μέρος του ερμητικά περιφραγμένου πάρκου εδώ και 2 έτη, κατά απόκλιση των νομολογιών του ΣτΕ, το οποίο Δικαστήριο θεωρεί ότι προκύπτει ως καταδικαστέα η παράλειψη επανόρθωσης τυχών βλαβών και ελλείψεων της Δασικής υφής του πάρκου ( ΣτΕ 677/2010 ), σε διάσταση των απανταχού διακηρύξεων - δηλώσεων στα ΜΜΕ, προφανέστατα με αποτέλεσμα την Συρρίκνωση της Δασοκαλύψεως.

    Πώς υπολογίσθηκαν τα 60 στρέμματα δηλαδή το ¼ της συρρικνούμενης δασικής εκτασης των 235 Στρεμ.; Από πραγματογνώμονα αρχιτέκτονα καθώς επίσης και απο ελεύθερο επαγγελματία Δασολόγο Περιβαντολόγο, που δούλεψαν αντιπαραβάλοντας απο ενάρξεως της εργολαβίας τα τοπογραφικά σχέδια με τα φυτοτεχνικά και κυρίως με πολύ μεράκι και μακροχρόνια γνώση του αντικειμένου. Σε τέτοιας μορφής «Δημόσια εργα» θεωρείται δεδομένο οτι χρειάζεται ειδικευμένους ανθρώπους η αντιπαράθεση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλων των βαθμίδων, σε σημείο όπου ο Σ.Π επιβεβαίωσε για το Π.Α τον χαρακτηρισμό ¨δασική -αναδασωτέα έκταση¨ & ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής, που μελέτησε τις ενστάσεις μας ενεργοποιήθηκε περί των Αυθαιρεσιών.

    Πολλοί εξέχοντες ευαισθητοποιημένοι πολίτες και 25 Αθηναίοι νομικοί και καθηγητές πανεπιστημίων με πρώτο τον καθηγητή και πρώην υπουργό ποινικολόγο και δικηγόρο Γεώργιο- Αλέξανδρο Μαγκάκη, έχουν υπογράψει εδω και μήνες κείμενο διαμαρτυρίας και θα ακολουθήσουν κι άλλοι.......
    Προς το παρόν ασχολούμαστε με μετρήσεις και επιμετρήσεις για να αποδείξουμε το εύρος της περιβαλλοντικά εγκληματικής «Σφράγισης – συμπίεσης γης & εδάφους» και ενταφιασμού Δομικών υλικών και κατασκευών ΜΠΕΤΟΝ 5-6,000 κυβ.μέτρων στην αιωνόβια αναγνωρισμένη κεντρική δασική έκταση του Μνημειακού - Ιστορικού - Κοινόχρηστου Πεδίου του Άρεως της πρωτεύουσας.


    http://kyameftopedioareos.blogspot.com
    http://expaganus.wordpress.com/2009/06/11/pedio-arews
    www.asda.gr/elxoroi. Νομοθεσία Πεδίου του Αρεως.

    Το χρήμα «έδειξεν ανθρώποις πανουργίας έχειν και παντός έργου δυσσέβειαν ειδέναι»
    Σοφοκλής

    ΑπάντησηΔιαγραφή