Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.

Αττικό Πάρκο, λεονταρια
Αττικό Πάρκο. Λευκά λιοντάρια

Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
  Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το μικρό μας Λιονταράκι- να σκαρφαλώνει στο safarijeep του χώρου του, εντυπωσιαστείτε από τους αρχέγονους Δράκους του Κόμοντο και πολλά άλλα που μόνοι σας θ’ ανακαλύψετε, αλλά και από τις επιμορφωτικές ιστορίες των φροντιστών τους.

Μία ευχάριστη βόλτα στα 200 στρέμματα του Αττικού Πάρκου, χωρίς πλήθη και ζέστη, ανακαλύψτε τα 2.000 ζώα από 350 είδη που φιλοξενεί το πάρκο.
Αρχικά το Αττικό πάρκο είχε μόνο πτηνά, μεγάλη ποικιλία ειδών. Σιγά σιγά από το 2001 και μετά νέα τμήματα προστέθηκαν, Ο Κόσμος των Ερπετών με κροκόδειλους, πύθωνες, βόες και άλλα. Η "Ελληνική Πανίδα" με ζώα όπως η καφέ αρκούδα,ο λύκος, η βίδρα, η αγριόγατα, ο λύγκας, το τσακάλι που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από την Ελληνική ύπαιθρο.

Το 2003 προστέθηκε η "Αφρικανική Σαβάνα", λευκά λιοντάρια τα λεγόμενα αλμπίνο , λεοπαρδάλεις του χιονιού, τζάγκουαρ, Γκουανάκο, Ιπποπόταμους, Σκυλιά των λειμώνων, Άγρια σκυλιά της Αφρικής, όλα πολύ σπάνια είδη μα και ζέβρες, καμηλοπαρδάλεις, ρινόκερους, αντιλόπες και άλλα. Την ίδια χρονιά το τμήμα του Αττικού πάρκου "μαϊμούδες" και "πίθηκοι" προστέθηκε στο πάρκο όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά τον μακρινό μας πρόγονο σύμφωνα με τον Δαρβίνο.

Ακόμα υπάρχουν το Δάσος των Μαϊμούδων, όπου οι επισκέπτες μπορούν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τις μαϊμούδες. Η γη των τσίτα (γατόπαρδος) στην οποία 4 Τσίτα ζουν σε ένα μεγάλο χώρο τον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να διασχίσουν μέσα από ειδικό διάδρομο.

Φέτος λειτουργεί στο Αττικό πάρκο και μια μεγάλη πισίνα που φιλοξενεί δελφίνια από τη Λιθουανία. Καταρτισμένοι εκπαιδευτές διεξάγουν έρευνα για τις θεραπευτικές ιδιότητες των δελφινιών για παιδιά με αυτισμό και άλλες διαταραχές.

Το πάρκο εκτός από τον ψυχαγωγικό του ρόλο έχει και εκπαιδευτικό ενημερώνει τα παιδιά και όχι μόνο, γύρω από το ζωïκό και φυσικό βασίλειο και την προστασία της πανίδας και του περιβάλλοντος γενικά.

Στο πάρκο γίνεται προσπάθεια αναπαραγωγής κυρίως ειδών που κοντεύουν να εξαφανιστούν. Η αναπαραγωγή ζώων σε αιχμαλωσία είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα παρόλα αυτά αρκετές φορές έχουν πετύχει γεννητούρια γεγονός που το ανακοινώνουν σε πρωινές εκπομπές στην τηλεόραση για να διαφημίσουν την επιτυχία τους. Συμμετέχει ενεργά σε 9 Ευρωπαϊκά προγράμματα αναπαραγωγής απειλούμενων ειδών.

Μπορείτε στο πάρκο να δείτε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα όπως:

Επίδειξη πτήσης αρπακτικών πουλιών κάθε Τρίτη-Παρασκευή: 14:00, Σάββατο: 14:00, Κυριακή & αργίες: 14:00 και 15:00. Σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, αναβάλλεται.

Ακόμα να δείτε πως ταΐζουν τα ζώα: ώρες ταΐσματος Λύκοι: 14:45, Αρκούδες 12:30, Λεμούριοι Κάττα: 11:30, Πιγκουίνοι της Αφρικής: 16:00, Χιμπατζήδες: 14:45, άγρια σκυλιά της Αφρικής :15.45.

Χριστουγεννιάτικη δραστηριότητα για τα παιδιά:
Τα παιδιά βοηθούν να φτιαχτούν δώρα για τα λιοντάρια, τους λευκούς ρινόκερους, τις τίγρεις, τις καμηλοπαρδάλεις, τους παπαγάλους, τους χιμπατζήδες και όχι μόνο. Μετά παρακολουθήστε από κοντά τον ενθουσιασμό των φίλων μας, καθώς θα ανοίγουν το δώρο σας.
Από 26/12/2011 - 2/1/2012, τα μεσημέρια.

Το Αττικό πάρκο είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων και τηρεί όλες τις αυστηρές προδιαγραφές που απαιτούνται από την ένωση για την άνετη διαβίωση των ζώων και τους κανόνες υγιεινής. Το πάρκο χρησιμοποιεί το Διεθνές σύστημα πληροφοριών πανίδας (ΙSΙS) όπου καταχωρούνται όλα τα δεδομένα των ζωολογικών κήπων της ένωσης. Μέσω αυτού του συστήματος μπορούμε να έχουμε πολύτιμες πληροφορίες για όλα τα ζώα που φιλοξενούνται σε ζωολογικούς κήπους διεθνώς.

Στο πάρκο ζουν 2.000 ζώα, τα οποία είναι από 238 είδη πτηνών, 30 είδη ερπετών και 46 θηλαστικών.

Update 4/2013 :    Η Βαλεντίνα και ο Ακίντα ένα νεαρό πούμα και ένα λιονταράκι είναι οι νέοι φιλοξενούμενοι του πάρκου.

Πως θα πάτε (χάρτης google):
View Larger MapΕσωτερικός Χάρτης του πάρκου:

Update 14/2/2011

Νέα τμήματα σχεδιάζει να δημιουργήσει το Αττικό πάρκο, πρόκειται για τη Δεινοσαυρούπολη, μια μεγάλη αίθουσα με ομοιώματα δεινοσαύρων που πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα και την Ωκαιανόπολη ένα μεγάλο σκεπαστό ενυδρείο (θαλάσσιο πάρκο), που θα μετατρέψει το Αττικό πάρκο σε ένα πλήρες ζωολογικό - επιμορφωτικό χώρο, αντάξιο των μεγαλυτέρων του είδους στον κόσμο.

Το πάρκο λειτουργεί όλο το χρόνο από τις 9 το πρωί ως τη δύση του ηλίου.


Αττικό ζωολογικό πάρκο
Video με δεινόσαυρους:

ΑλλόσαυροςΣτεγοσαυροι αρπακτικά που τρέφονται με Αλλόσαυρους, από το BBCΑλανόσαυροι στα δάση, από το BBC

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

GMail: Πως στέλνω φωτογραφίες/video με email

Αγκίστρι. update 2015