13 Αυγ 2010

Γαϊδουρονήσι

χαρτηςΤο Γαιδουρονήσι είναι ένα μικρό νησάκι 5 μόλις τετραγωνικά χλμ στο Λιβυκό Πέλαγος αλλιώς ονομάζεται Χρυσή. Βρίσκεται νότια της Ιεράπετρας από την οποία μπορείτε και να το επισκεφτείτε με τουριστικά καραβάκια.

Η Χρυσή περιτριγυρίζεται από πολλές παραλίες με χρυσαφένια αμμουδιά, στις οποίες οφείλει άλλωστε και το σύγχρονο όνομά της.

Άλλο χαρακτηριστικό του νησιού είναι ότι διαθέτει πολλούς κέδρους. . Είναι από τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα όπου συναντάμε δάσος με το σπάνιο είδος κέδρου της ποικιλίας Γιουνίπερος. Τα δένδρα αυτά έχουν ηλικία 200 χρόνων, γι’ αυτό και το νησί έχει ενταχθεί στο Δίκτυο NATURA 2000.

Το κύριο χαρακτηριστικό του νησιού, η πληθώρα κοχυλιών στις Β. παραλίες και ακτές του, Μπελεγρίνα, Χατσηβόλακα και Καταπρόσωπο. Επάνω σε ηφαιστειακά πετρώματα της νήσου (ηλικίας 350.000-70.000 χρόνων πριν, όταν το νησί ήταν ακόμη βυθισμένο στην θάλασσα) έχουν βρεθεί υπέροχα απολιθώματα.

Στο δυτικό μέρος του νησιού, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του 13ου αιώνα. Υπάρχουν και Μινωικά ερείπια καθώς και μια μισοβυθισμένη αρχαία προβλήτα.

Το Γαϊδουρονήσι είναι παράδεισος για όσους λατρεύουν το ελεύθερο κάμπιγκ. Τουλάχιστον ήταν γιατί όπως άκουσα αυξήθηκαν οι επισκέπτες και έχει γεμίσει σκουπίδια.

Καθημερινά το καλοκαίρι περνάνε γύρω στα 2.000 άτομα από το μικρό αυτό νησάκι και μένουν περίπου 300 κατασκηνωτές .

Το εισιτήριο με επιστροφή κοστίζει μόνο 25 ευρώ.





πηγή Berlin - Athen

Νήσος Χρυσή

1 σχόλιο: