31 Αυγ 2010

Ακτιβιστές ελευθερώνουν γουνοφόρα ζώα.


Ακτιβιστές οικολόγοι ελευθέρωσαν γουνοφόρα ζώα από εκτροφεία στη Σιάτιστα και την περιοχή Χιλιοδέντρου στο νομό Καστοριάς.



Πρόκειται για 50.000 Μινκ (Βιζόν) στην Καστοριά, όπου ο ιδιοκτήτης της μονάδας μιλά για ζημία 1 εκατομμυρίου ευρώ και 2.000 ζώα στη Σιάτιστα (κατά άλλους 50.000 και στη δεύτερη περίπτωση) από τα οποία περισυνελέγησαν μέχρι στιγμής περίπου 500 στα γύρω χωράφια.

Από αυτά που βρέθηκαν πολλά αλληλοφαγώθηκαν στα κλουβιά τους, αφού δεν ήταν δυνατόν να χωριστούν ξανά σε οικογένειες και είχαν κανιβαλιστική συμπεριφορά. Αρκετά χτυπήθηκαν από αυτοκίνητα ενώ όσα προσπαθούν να επιβιώσουν ελεύθερα, κάνουν επιθέσεις σε κοτέτσια και εγκαταστάσεις με κουνέλια.

Η εκτροφή μίνκ άρχισε στη Β. Αμερική από το 1866, γύρω στο 1930 είχε εξαπλωθεί και στην Ευρώπη. Σήμερα οι φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχονται σε 6500.

Στις ΗΠΑ το Μινκ το έχουν και ως κατοικίδιο γιατί είναι χαριτωμένο και παιχνιδιάρικο, είναι όμως επικίνδυνο γιατί έχει πολύ δυνατά σαγόνια.

Στη φύση το Μινκ (Βιζόν) ζεί στον Καναδά την Αλάσκα και τη Σιβηρία έχει σκούρο καφέ χρώμα . Λόγο της μεγάλης αξίας της γούνας ήταν αιτία διενέξεων από το 17ο αιώνα μεταξύ Ρώσων - Γάλλων και Άγγλων. Στις Αλεούτες νήσους και την Αλάσκα οι Ρώσοι συνήθιζαν να απαγάγουν τα παιδιά των ιθαγενών για να τα ανταλλάξουν με γούνες.

Με γράμματα σε όλες τις φιλοζωικές οργανώσεις υπήρξε ανάληψη ευθύνης με μορφή προκήρυξης.


δες και wikipedia για Mink

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου