16 Σεπ 2010

Αύριο η προσπάθεια για "λειτουργία" στην Αγία Σοφία

250 περίπου μέλη της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης "Παγκόσμια Ενορία Αγίας Σοφίας" θα προσπαθήσουν αύριο να τελέσουν λειτουργία στην Αγία Σοφία.

Αφού κάνουν είσοδο από τους Κήπους στην Τουρκία με λεωφορεία, είσοδος η οποία δεν προβλέπεται να εμποδιστεί, θα καταλήξουν τελικά στην Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία. Εκεί, θα προσπαθήσουν να εισέλθουν χωρίς εισιτήρια στην Αγία Σοφία που ως γνωστόν λειτουργεί ως μουσείο από το 1930.  Αναμένεται φυσικά να εμποδιστούν οπότε το όλο ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο δεύτερο διακηρυγμένο στόχο τους δηλαδή τέλεση λειτουργίας έξω από την Αγία Σοφία και την πιθανή αντίδραση της αστυνομίας.

UPDATE 17/9/2010: Ματαιώθηκε η "λειτουργία" στην Αγία Σοφία. Ούτε καν πήγαν στην Τουρκία. Η ομάδα Σπύρου ούτε καν πέρασε τα σύνορα. Σε δηλώσεις του είπε ότι έλαβε επιστολή από την Τουρκία όπου χαρακτηρίζεται η δραστηριότητα του προκλητική.

«Εάν υπάρξει σκόπιμη προσπάθεια, που αποσκοπεί στη διατάραξη της γαλήνης, το κράτος θα λάβει μέτρα εναντίον της», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας .
Ο Τούρκος υπουργός είπε επίσης ότι πριν από λίγες μέρες δέχτηκαν αίτημα για μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία λόγω του Ραμαζανιού. "Τους είπαμε ότι ο ναός επί 900 χρόνια λειτούργησε ως εκκλησία και 500 χρόνια ως τζαμί και ότι δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ειδικά για μαζικές λειτουργίες".

 Το Πατριαρχείο αντιτίθεται στην κίνηση αυτή, ενώ έχει ήδη δηλώσει αποστασιοποιημένο από τη συγκεκριμένη ενέργεια στις τουρκικές αρχές.

Το blog πιστεύει ότι οποιαδήποτε κίνηση τέτοια ναι μεν ικανοποιεί θρησκευτικά αισθήματα αυτών που την πραγματοποιούν και υποστηρίζουν πλήττει όμως ευθέως την Ελληνική ομογένεια της Κωνσταντινούπολης που ζει ΕΚΕΙ και θα παραμείνει εκεί αφού φύγουν οι "επισκέπτες" υπομένοντας τις πιθανές συνέπειες(όπως πάντα). Είναι φανερό επίσης ότι υπάρχουν και κύκλοι που ζητούν επιμόνως να λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τζαμί και θα εκμεταλλευτούν καταλλήλως τα γεγονότα.

Διαβάστε και την άποψη της οργάνωσης αυτής:

"Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας" - Από την Αλεξανδρούπολη στην Κωνσταντινούπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου