Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αύριο η προσπάθεια για "λειτουργία" στην Αγία Σοφία

250 περίπου μέλη της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης "Παγκόσμια Ενορία Αγίας Σοφίας" θα προσπαθήσουν αύριο να τελέσουν λειτουργία στην Αγία Σοφία.

Αφού κάνουν είσοδο από τους Κήπους στην Τουρκία με λεωφορεία, είσοδος η οποία δεν προβλέπεται να εμποδιστεί, θα καταλήξουν τελικά στην Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία. Εκεί, θα προσπαθήσουν να εισέλθουν χωρίς εισιτήρια στην Αγία Σοφία που ως γνωστόν λειτουργεί ως μουσείο από το 1930.  Αναμένεται φυσικά να εμποδιστούν οπότε το όλο ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο δεύτερο διακηρυγμένο στόχο τους δηλαδή τέλεση λειτουργίας έξω από την Αγία Σοφία και την πιθανή αντίδραση της αστυνομίας.

UPDATE 17/9/2010: Ματαιώθηκε η "λειτουργία" στην Αγία Σοφία. Ούτε καν πήγαν στην Τουρκία. Η ομάδα Σπύρου ούτε καν πέρασε τα σύνορα. Σε δηλώσεις του είπε ότι έλαβε επιστολή από την Τουρκία όπου χαρακτηρίζεται η δραστηριότητα του προκλητική.

«Εάν υπάρξει σκόπιμη προσπάθεια, που αποσκοπεί στη διατάραξη της γαλήνης, το κράτος θα λάβει μέτρα εναντίον της», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας .
Ο Τούρκος υπουργός είπε επίσης ότι πριν από λίγες μέρες δέχτηκαν αίτημα για μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία λόγω του Ραμαζανιού. "Τους είπαμε ότι ο ναός επί 900 χρόνια λειτούργησε ως εκκλησία και 500 χρόνια ως τζαμί και ότι δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ειδικά για μαζικές λειτουργίες".

 Το Πατριαρχείο αντιτίθεται στην κίνηση αυτή, ενώ έχει ήδη δηλώσει αποστασιοποιημένο από τη συγκεκριμένη ενέργεια στις τουρκικές αρχές.

Το blog πιστεύει ότι οποιαδήποτε κίνηση τέτοια ναι μεν ικανοποιεί θρησκευτικά αισθήματα αυτών που την πραγματοποιούν και υποστηρίζουν πλήττει όμως ευθέως την Ελληνική ομογένεια της Κωνσταντινούπολης που ζει ΕΚΕΙ και θα παραμείνει εκεί αφού φύγουν οι "επισκέπτες" υπομένοντας τις πιθανές συνέπειες(όπως πάντα). Είναι φανερό επίσης ότι υπάρχουν και κύκλοι που ζητούν επιμόνως να λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τζαμί και θα εκμεταλλευτούν καταλλήλως τα γεγονότα.

Διαβάστε και την άποψη της οργάνωσης αυτής:

"Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας" - Από την Αλεξανδρούπολη στην Κωνσταντινούπολη

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…