Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άγνωστη Ελλάδα: Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας

Στη νότια Πελοπόννησο στο νομό Μεσσηνίας βρίσκεται ένας επίγειος παράδεισος, άγνωστος στους πιο πολλούς. Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας. Γιάλοβα ονομάζεται και το παραλιακό χωριό, στη ιστορική τοποθεσία στον όρμο του Ναυαρίνου, βόρεια της Πύλου.

Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας

Το όνομα Γιάλοβα προέρχεται από την ελληνική λέξη γυαλός και την τουρκική κατάληξη οβα (= ομαλός, Πεδιάδα), δηλαδή ομαλή ακτή.

Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας (Διβάρι) στη Μεσσηνία είναι ένας υγρότοπος μεγάλης οικολογικής σημασίας και ο πρώτος που συναντούν στα Βαλκάνια τα μεταναστευτικά πουλιά που έρχονται από την Αφρική. Είναι ενταγμένη στο ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής προστασίας

Επίσης στο Natura περιλαμβάνονται εκτός από τη Γιάλοβα, η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, η οποία έχει κηρυχθεί “Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους”, η νήσος Σφακτηρία, που είναι καταφύγιο για πολλά αρπακτικά πουλιά και η παραλία Ρωμανού, η οποία είναι παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα.

Εκεί ζει και το ενδημικό είδος του χαμαιλέοντα της Πύλου το οποίο κινδυνεύει από την κατασκευή γηπέδου γκολφ και άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων.

Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος και απαγορεύεται το ελεύθερο ψάρεμα και η κατασκήνωση. Νότια της Γιάλοβας διακρίνονται ακόμα μέχρι σήμερα υπολείμματα ναυαγίων του τουρκο-αιγυπτιακού στόλου από την ιστορική Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά οργανωμένα τουριστικά συγκροτήματα.


update
 Ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστατα ξενοδοχειακά συγκροτήματα τη Ευρώπης βρίσκεται στη περιοχή το Costa Navarino,  μια επένδυση 1,2 δισ ευρώ που έδωσε μια άλλη υπόσταση στη περιοχή.

Το συγκρότημα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, πολυτελείς κατοικίες, συνεδριακά κέντρα, spa και κέντρα θαλασσοθεραπείας και γήπεδα γκολφ τα οποία τελικά κατασκευάστηκαν παρά τα όσα είπαμε προηγουμένως.  

Μια εκπληκτική φωτογραφική πανδαισία από τη όλη τη περιοχή !
Φωτογραφία: econews.gr
Υ.Σ. Η Γιάλοβα είναι τουρκική ιστορική πόλη και λιμένας της νότιας ακτής της εισόδου του κόλπου της Νικομήδειας (σημερινής Ιζμίτ), στη ΝΑ. ακτή της θάλασσας του Μαρμαρά

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…