8 Οκτ 2010

"Το Νησί". Ένα best-seller σε τηλεοπτική σειρά

βιβλίοΤο best seller της Βικτώρια Χάισλοπ με τίτλο το νησί (The island – Victoria Hislop) μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη από το τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Η σειρά


Το σενάριο της μεταφοράς στην TV, υπογράφει η σεναριογράφος Μιρέλλα Παπαοικονόμου. Σκηνοθέτης ο Θοδωρής Παπαδουλάκης.




Πρωταγωνιστούν:

  • Ο Στέλιος Μάϊνας υποδύεται τον Γιώργη, τον βαρκάρη που μεταφέρει, στην Σπιναλόγκα, προμήθειες και Χανσενικούς.
  • Η Κατερίνα Λέχου στο ρόλο της γυναίκας του, δασκάλα στην Πλάκα, που προσβάλλεται από την ασθένεια και μεταφέρεται στην Σπιναλόγκα
  • Τις δύο κόρες υποδύονται η Γιούλικα Σκαφιδά και η Ευγενία Δημητροπούλου
  • Ο Αιμίλιος Χειλάκης υποδύεται τον νεοφερμένο, από την Ευρώπη.
  • Ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, υποδύεται το γιατρό που με τις έρευνές του, για την ασθένεια του Χάνσεν, φέρνει ελπίδα στους αρρώστους και τις οικογένειες τους.

Ακόμα παίζουν, Μαρία Πρωτόπαππα, Τάσος Νούσιας, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Ορφέας Αυγουστίδης, Αννίτα Κούλη, Νίκος Ορφανός.
Θα συμμετάσχει και η ίδια Βικτόρια Χαίσλοπ, στο ρόλο της κουβερνάντας.

Εξι μέρες πριν την πρεμιέρα της δραματικής σειράς του Mega, το κανάλι διοργάνωσε στο Μέγαρο Μουσικής την προβολή του πρώτου επεισοδίου αυτής της άκρως φιλόδοξης παραγωγής. Σε αβάν πρεμιέρ, λοιπόν, δημοσιογράφοι, συντελεστές της σειράς, αλλά και αρκετοί από τους λάτρεις του βιβλίου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πρώτο επεισόδιο.

4.000.000 Ευρώ ήταν το κόστος παραγωγής, ποσό πολύ μεγάλο για τα Ελληνικά δεδομένα.

Με ειδικούς υπότιτλους για άτομα με πρόβλημα ακοής

Το Νησί είναι η πρώτη ελληνική σειρά του Mega που "θα προσφέρει τη δυνατότητα υποτιτλισμού μέσω teletext για Κωφά-Βαρήκοα άτομα".Ο τηλεθεατής έχει τη δυνατότητα επιλογής της εμφάνισης των υποτίτλων πατώντας το πλήκτρο Teletext του τηλεχειριστηρίου και πληκτρολογώντας τον αριθμό της σελίδας 888. Έτσι θα εξυπηρετηθούν και όσοι δε γνωρίζουν τη γλώσσα μας.


On line μεταδόσεις του τελευταίου επεισοδίου από το site της σειράς!


Όλα τα επεισόδια που έχουν παίξει μέχρι τώρα

Το βιβλίο


Το "νησί" της Victoria Hislop κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "διόπτρα" το 2007, αναφέρεται στη Σπιναλόγκα το νησί των λεπρών στη Κρήτη.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Η Αλέξις λαχταρά να μάθει για παρελθόν της μητέρας της, Σοφίας, που εκείνη τόσα χρόνια έκρυβε. Ξέρει μόνο ότι η μητέρα της μεγάλωσε σ’ ένα μικρό χωριό της Κρήτης προτού φύγει οριστικά για το Λονδίνο. Έκπληκτη η Αλέξις, ανακαλύπτει πως η ζωή της οικογένειάς της συνδέεται άμεσα με το μικρό και εγκαταλελειμμένο νησί της Σπιναλόγκα, την πρώην αποικία των λεπρών. Μαθαίνει την ιστορία της γιαγιάς της και της μητέρας της...

Η Σπιναλόγκα



σπιναλόγκα
Σπιναλόγκα


Η Σπιναλόγκα βρίσκεται στην Κρήτη, στην περιοχή Μιραμπέλλου του νομού Λασιθίου.
Το 1574 οι Βενετσιάνοι οχύρωσαν το νησί για να υπερασπιστούν την Κρήτη από τους Οθωμανούς που λίγο πριν είχαν καταλάβει τη Κύπρο. Παρά το ότι οι Τούρκοι κατέλαβαν την Κρήτη οι Βενετοί κράτησαν την οχυρωμένη Σπιναλόγκα για 65 χρόνια, ωσπου το 1715 έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Στα μέσα του 19ου αιώνα ο αριθμός των κατοίκων αυξήθηκε εφ’ όσον το νησί αποτέλεσε κοιτίδα εμπορίου. Μετά το 1898 οι περισσότεροι κάτοικοι εγκατέλειψαν το νησί.

Το 1903 μεταφέρθηκαν οι πρώτοι 251 λεπροί, Κρητικής καταγωγής και έτσι η Σπιναλόγκα άρχισε να λειτουργεί ώς χώρος απομόνωσης των λεπρών.

Οι συνθήκες ήταν σκληρές αν αναλογιστούμε πως δεν υπήρχε κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ενώ "ο ιός της λέπρας ήταν μεταδοτικός" και δεν θεραπευόταν. Μετά το 1913 μεταφέρθηκαν σταδιακά ασθενείς προερχόμενοι από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες του εξωτερικού, αυξάνοντας τον αριθμό των ασθενών στους 1000. Η Σπιναλόγκα μετατράπηκε εκείνη την περίοδο σε «Διεθνές Λεπροκομείο».

Από το 1948 που βρέθηκε το φάρμακο για τη λέπρα, ο αριθμός των ασθενών της Σπιναλόγκα μειώθηκε δραστικά. Σιγά σιγά άλλοι θεραπεύτηκαν και άλλοι μεταφέρθηκαν στο λοιμωδών στην Αθήνα και το 1957 η μαύρη σημαία της καραντίνας κατέβηκε από το νησί.

Η ιστορία της Σπιναλόγκα και το βιβλίο.




2 σχόλια:

  1. είδα το τρειλερ,δεν έχω διαβάσει ακόμη το βιβλιο,αλλά πρέπει να είναι φοβερή ιστορία.καλό σκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @fortounata Σίγουρα είναι καλή παραγωγή για τα Ελληνικά στάνταρ και για να παίζει η ίδια η συγγραφέας του βιβλίου θα είναι και σωστά διασκευασμένη.

    καλό ΣΚ για όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή