30 Οκτ 2010

Περούκα(Sac), μια Τουρκο-ελληνική παραγωγή

Η Περούκα είναι μια ταινία που τουλάχιστον δεν περνά απαρατήρητη από διάφορα φεστιβάλ κινηματογράφου. Μάλιστα, έχει πάρει πρόσφατα και βραβείο φωτογραφίας στο γνωστό φεστιβάλ της Αττάλεια(Χρυσό Πορτοκάλι - Golden Orange).

Η ταινία δεν είναι ελληνική, αλλά έχει γυριστεί κατά μεγάλο ποσοστό με ελληνικά χρήματα αν και αυτό δεν έγεινε με τη συνδρομή της επίσημης πολιτείας και των χρηματοδοτικών μηχανισμών της (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ).

Σενάριο σκηνοθεσία ο Tayfun Pirselimoglu. A Zuzi Film, Graal production. Παραγωγοί: Veysal Ipek, Αικατερίνη Οικονόμου, Ρένα Βουγιουκάλου, Νίκος Μουστάκας, Tayfun Pirselimoglu



Στη φωτογραφία ο σκηνοθέτης μαζί με τον παραγωγό Νίκο Μουστάκα στην Πρεμιέρα της ταινίας στο 35th Toronto International Film Festival(Φεστβάλ κινηματογράφου του Τορόντο) 14 Σεπτεμβρίου 2010.

Το όνομα του Tayfun Pirselimoglu το είδαμε και σαν συντελεστή σεναρίου στις "Πληγές του Φθινοπώρου-". Έχει σκηνοθετήσει την ταινία "Ομίχλη(Pus)" και "Riza" που μαζί με την "Περούκα" αποτελούν την τριλογία "Συνείδηση" του σκηνοθέτη.

Υπόθεση: Ο Χαμντί(Ayberk Pekcan) διατηρεί ένα μαγαζί με περούκες στην Πόλη, τις οποίες κατασκευάζει ο ίδιος. Μόνος και δυστυχισμένος παθιάζεται με την Μεριέμ(Nazan Kesal), μια μεσήλικη γυναίκα που έρχεται στο μαγαζί του για να πουλήσει τα μακρυά μαλλιά της αλλά την πιάνουνε τα κλάνματα ενώ ο Χαμντί της τα κόβει. Την ακολουθεί στο σπίτι της και μαθαίνει ότι είναι παντρεμένη με τον Μουσά(Riza Akin γνωστός από την ταινία "Ριζά" ). Η επιμηνή του Χαμντί φαίνεται να καρποφορεί...Δείτε τι γράφει το Variety για την Περούκα

Αναφέραμε στην αρχή την Αττάλεια. Στο φεστιβάλ αυτό, στην πρώτη προβολή της ταινίας Περούκα εξελίχθηκαν κωμικοτραγικά πράματα. Μπερδεύτηκαν οι "μπομπίνες" και άνθρωπος που μόλις είχε πεθάνει ... αναστήθηκε κάνοντας τους κριτικούς να αναρωτιούνται για το...βάθος αυτού του σκηνοθετικού κόλπου. Η προβολή επαναλήφθηκε ευτυχώς σωστά.

Άλλα φεστιβάλ που συμμετείχε η Περούκα


  • Φεστιβάλ του Μονπελιέ
  • φεστιβάλ της Αλματίας 
  • φεστιβάλ της Βαρσοβίας
  • φεστιβάλ του Λοκάρνο




Trailer του Riza





licensed under a Creative Commons License

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου