6 Νοε 2010

Σαββατοκύριακο στη Στεμνίτσα

stemnitsaΜια πολύ καλή ιδέα για εκδρομή το Σαββατοκύριακο είναι η Στεμνίτσα, ένας παραδοσιακός ορεινός οικισμός 220 μόλις χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Η Στεμνίτσα είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Αρκαδίας, Χτισμένη στο Μαίναλο σε υψόμετρο 1080 μέτρα θεωρείται από τα ψηλότερα χωριά της Ελλάδας. Από το 1985 η Στεμνίτσα έχει ανακηρυχθεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός.

Στη Στεμνίτσα εκτός από το πανέμορφο φυσικό τοπίο υπάρχει υποδομή για την άνετη φιλοξενία και εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, γραφικά και μοντέρνα καφέ καθώς και παραδοσιακοί ξενώνες σε προσιτές σχετικά τιμές.

Η Στεμνίτσα φημίζεται επίσης για τα γλυκά  και ζυμαρικά της(δίπλες, μπουρέκια κα).

Στο αρχοντικό του Χατζή ένα υπέροχο κτίσμα του 18ου αιώνα λειτουργεί το λαογραφικό μουσείο. Εκεί θα δείτε αναπαραστάσεις εργαστηρίων παραδοσιακών επαγγελμάτων.


Ένα από τα κυριότερα μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε στη περιοχή είναι το Φαράγγι του Λούσιου. Ένα εντυπωσιακό φαράγγι μήκους 15 χιλιομέτρων και πλάτους περίπου 2 χιλιομέτρων. Εκεί βρίσκεται και το υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης.

Τό άλλο σπουδαίο αξιοθέατο είναι το ελατοδάσος του Μαίναλου, η Στεμνίτσα είναι κτισμένη ανάμεσα στο φαράγγι και το ελατοδάσος.


Το βυζαντινό μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, βρίσκεται πάνω σε ένα βράχο στις πλαγιές του φαραγγιού. Στο μοναστήρι υπάρχουν αξιόλογες εικόνες του 14ου και 16ου αιώνα καθώς και σημαντική βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία και χειρόγραφα.

monh prodromoy

Σύμφωνα με τη μυθολογία ένας από τους πενήντα γιους του Λυκάονα βασιλιά της Αρκαδίας, ο Υψούντας έκτισε τον οικισμό που ονομαζόταν Υψούς. Με τη κάθοδο των Σλάβων τον 7ο αιώνα πήρε το όνομα Στεμνίτσα που σημαίνει τόπος δασώδης και σκιερός στα σλαβικά. Στην επανάσταση του 1821 ήταν η έδρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που την αποκαλούσε χωριατοπούλα του Μοριά.

Κοντά στη Στεμνίτσα, βρίσκεται και το Ελληνικό, στο χωριό αυτό υπάρχει μια από τις μυστηριώδεις πυραμίδες τις Πελοποννήσου, για την οποία ορισμένοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι παλαιότερη από τις Αιγυπτιακές, αν και μικρότερη σε μέγεθος.

Πληροφορίες για διαμονή στη Σεμνίτσα καθώς και λεπτομέριες για τα αξιοθέατα. Καλό Σαββατοκύριακο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου