16 Νοε 2010

Όταν η επιστήμη θυμίζει μαγεία

Η επιστήμη και γενικά η τεχνολογία έχει προχωρήσει με τέτοιο ρυθμό τα τελευταία 100 περίπου χρόνια, που αν αυτό συνεχιστεί αυτά που βλέπουμε στα επεισόδια του star trek σε μικρό χρονικό διάστημα θα γίνουν πραγματικότητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη ανακοίνωση της NASA για μια νέα μορφή ζωής, που βρίσκεται στο βυθό της λίμνης Μόνο στην Καλιφόρνια. Ένα βακτήριο που μπορεί να αναπτυχθεί από το αρσενικό και να ενσωματώσει το βίαιο αυτό φυσικό δηλητήριο στο DNA του. Η ανακάλυψη επαναπροσδιορίζει αυτά που η επιστήμη θεωρεί ως τα βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της ζωής: άνθρακας, υδρογόνο, άζωτο, οξυγόνο, φώσφορο και θείο. Άρα σε ένα πλανήτη που δεν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία μπορεί να υπάρξει ζωή.


Αν κάποιος που ζούσε το 19ο αιώνα μεταφερόταν στο σήμερα θα νόμιζε πως γίναμε μάγοι, μικραίνουν οι άνθρωποι και κλείνονται σε κουτιά θα έλεγε για την τηλεόραση. Ποιός ξέρει τι θα σκεφτόταν αν του λέγαμε πως σε λίγες ώρες μπορούμε να πάμε πετώντας στη Νέα Υόρκη.


Κάπως έτσι ακούγεται και η ακόλουθη ανακοίνωση που έβγαλαν κάποιοι Βρεττανοί Φυσικοί.

Χωρο-χρονικό μανδύα υποστηρίζει ότι μπορεί να κατασκευάσει μια ομάδα Βρεττανών επιστημόνων. Μια τέτοια συσκευή, αν ποτέ πράγματι κατασκευαστεί, θα μπορεί να "κρύβει", άρα να "σβήνει" πράξεις και περιστατικά της ιστορίας, σαν να μη συνέβησαν ποτέ!


Η ομάδα του ΜακΚολ οραματίζεται τη δημιουργία ενός "κενού" στο χωρόχρονο, που θα "έκρυβε" από τον θεατή-παρατηρητή οποιαδήποτε γεγονότα ή δράσεις μέσα σε αυτό. Όταν η κρυμμένη πράξη θα ολοκληρώνεται, ο μανδύας θα απενεργοποιείται και η πράξη θα είναι σαν μην έγινε ποτέ!

Για παράδειγμα, κατά τους ερευνητές, θα επέτρεπε σε ένα εγκληματία να τελέσει ανενόχλητος μια παρανομία. Σύμφωνα με τον ΜακΚολ, ένας ληστής θα μπορούσε να δημιουργεί ένα αόρατο διάδρομο που οδηγεί σε ένα χρηματοκιβώτιο, να το διαρρηγνύει με την ησυχία του και να το σκάει, χωρίς καμία κάμερα ασφαλείας να μπορεί να τον δει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου