12 Δεκ 2010

Άγιος Μαρτίνος


Μνημείο στα σύνορα των 2 χωρών
Μέχρι τώρα είχα αναφερθεί σε ταξιδιωτικούς προορισμούς εντός της Ελλάδας, όχι όμως σε γνωστούς και δημοφιλείς τόπους μα κυρίως σε άγνωστους μα πανέμορφους και ενδιαφέροντες προορισμούς.

Σήμερα θα διαβάσετε για ένα πανέμορφο νησάκι που βρίσκεται στις Μικρές Αντίλλες.




Το μικρότερο νησί του κόσμου που είναι χωρισμένο μεταξύ δύο διαφορετικών εθνών,το St Martin / St. Maarten (Αγ. Μαρτίνος) έχει μοιραστεί από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς με το πνεύμα καλής γειτονίας, συνεργασίας και της αμοιβαίας φιλίας για σχεδόν 350 χρόνια.

Πώς η Ολλανδία και Γαλλία τελικά χώρισε το νησί είναι μια μεγάλη ιστορία. Υποτίθεται, οι δύο ομάδες διοργάνωσαν διαγωνισμό. Ξεκινώντας από το Oysterpond στην ανατολική ακτή, θα περπατούσαν προς τα δυτικά, η Γαλλική στη βόρεια άκτη, η ολλανδική κατά μήκος της νότιας και όπου συναντιόντουσαν, θα σχεδίαζαν μια διαχωριστική γραμμή σε όλο το νησί. Η Γάλλοι πήραν μαζί τους και πίνανε κρασί, οι Ολλανδοί τζιν. Οι αρνητικές συνέπειες του τζιν, ήταν μεγαλύτερες από του κρασιού, έτσι ανάγκασε τους Ολλανδούς να σταματήσουν στο δρόμο για ύπνο από μεθύσι. Ως εκ τούτου, οι Γάλλοι κάλυψαν μια πολύ μεγαλύτερη απόσταση.

Στην πραγματικότητα, όμως, οι Γάλλοι είχαν ένα δυνατό πολεμικό ναυτικό ακριβώς απέναντι από την ακτή και κατά τη στιγμή της υπογραφής της συνθήκης ήταν σε θέση να κερδίσουν παραχωρήσεις υπό την απειλή της βίας. Η συνθήκη υπογράφηκε στην κορυφή του όρους Concordia το 1648, αλλά τα σύνορα ήταν να αλλάξουν 16 φορές έως το 1815, όταν η συνθήκη των Παρισίων καθόρισε τα όρια για τα καλά.


Στο Ολλανδικό τμήμα του νησιού κοντά στην πόλη Lowlands δεσπόζει μια μεγάλη λιμνοθάλασσα, στη στενή λωρίδα που χωρίζει τη λιμνοθάλασσα με τον Ατλαντικό βρίσκεται το αεροδρόμιο Princes Juliana. Στην άλλη πλευρά του Αγίου Μαρτίνου υπάρχει και Γαλλικό αεροδρόμιο το Grand Case.

Google Earth: λιμνοθάλασσα και αεροδρόμιο

Στην πρωτεύουσα του Γαλλικού τμήματος το Marigot υπάρχει το φρούριο του Αγ Λουδοβίκου (Fort St. Louis)ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα του νησιού.

Στο Δυτικό άκρο του νησιού δεσπόζει το φρούριο του Άμστερνταμ (Fort Amsterdam).
Το φρούριο έχει αλλάξει πολλά ονόματα με το πέρασμα του χρόνου, Fort Willem Hendrick, Fort James (again), Fort William, Fort Anne and Fort George. Στο Google Earth μπορείτε να δείτε τρισδιάστατες (3D) απεικονίσεις του φρουρίου από κάμερες καθώς και πολλά άλλα αξιοθέατα του νησιού.

Πολλές και πανέμορφες τροπικές παραλίες έχει το νησί, μια από τις ομορφότερες είναι το Le Galion που βρίσκεται σε έναν κλειστό κόλπο που ένας ύφαλος εμποδίζει τα ρεύματα του ωκεανού να εισχωρήσουν στην παραλία.
παραλια le galion

Χαρακτηριστικά είναι τα πολλά γαιδουράκια που κυκλοφορούν στο νησί καθώς και τα πολλά είδη κάκτων που όταν ανθίζουν είναι πανέμορφοι. Διάσημη είναι και η "φάρμα με τις πεταλούδες" όπου μπορεί να δει ο επισκέπτης χιλιάδες εξωτικές πεταλούδες μέσα σε ένα παραδεισένιο κήπο γεμάτο τρεχούμενα νερά.

Ο Άγ. Μαρτίνος θεωρείται υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας τμήμα της Αποικίας της Γουαδελούπης και συνεπώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και το Ολλανδικό κομμάτι του νησιού που θεωρείται γη του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, Αγίο Μαρτίνο (Land Sint Maarten), που μέχρι το 2010 ήταν μέλος των Ολλανδικών Αντιλλών.


wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου