27 Δεκ 2010

Θάνατος αρκούδας από τροχαίο

Τέταρτος θάνατος αρκούδας από τροχαίο μέσα στο 2010 στην Εγναντία οδό. Το τροχαίο σημειώθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων στην έξοδο προς Βογατσικό, ανάμεσα στη Σιάτιστα και την Κρυσταλλοπηγή. Το 2009 είχαν σημειωθεί άλλα 10 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, με θύματα αρκούδες.

Στο συγκεκριμένο σημείο της Εγνατίας δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι εργασίες περίφραξης του αυτοκινητόδρομου ούτε έχει προβλεφθεί και η κατασκευή ειδικών περασμάτων για τις αρκούδες, και τα ζώα γενικότερα, ενώ δεν υπάρχει η κατάλληλη σήμανση που να προειδοποιεί τους οδηγούς να ελαττώσουν ταχύτητα.

Η υπεύθυνη ενημέρωσης του Περιβαλλοντικού Κέντρου «Αρκτούρος» Βάσω Πετρίδου, είπε πως τα τροχαία ατυχήματα είναι αυξημένα και φέτος, καθώς οι αρκούδες δεν έπεσαν για άλλη μια φορά σε χειμέρια νάρκη, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, και τις νυχτερινές ώρες κυρίως διασχίζουν την Εγνατία οδό και τους κάθετους άξονες, αναζητώντας τροφή.

Η καφέ αρκούδα προστατεύεται σήμερα από τη διεθνή, την κοινοτική και την ελληνική νομοθεσία. Σήμερα η Αρκούδα ζει σε μικρούς, αποκομμένους πληθυσμούς και κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Στην Ελλάδα έως το 19ο αιώνα, η αρκούδα ζούσε ακόμη και στην Πελοπόννησο. Σήμερα έχει περιοριστεί κυρίως στη βόρεια Πίνδο και την κεντρική Ροδόπη και σχηματίζει δύο μικρούς πληθυσμούς, που δεν επικοινωνούν πλέον μεταξύ τους. Ο ελάχιστος δυνατός πληθυσμός της υπολογίζεται σε 250 ζώα.


Αρκτούρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου