30 Δεκ 2010

Το παλιό λιμανάκι

Ναυτικός όμιλος αλιέων και ιστιοπλόων Π. Φαλήρου 1967, γράφει η παλιά σκουριασμένη επιγραφή στο μικρό λιμανάκι των ψαράδων στη παραλία του Μπάτη στο Π. Φάληρο, έναν τόπο που θυμίζει άλλες εποχές.



Κάποτε ήταν βασιλικό κολυμβητήριο γι αυτό και κάτω από τα φύκια υπάρχει δάπεδο από πλακάκια.



Παλιά μου άρεσε να πηγαίνω και να χαζεύω τους ψαράδες που ξεχώριζαν τη ψαριά τους ή μπάλωναν τα δίχτυα τους. Τώρα παρά το ότι οι μικρές ψαρόβαρκες βρίσκονται στη θέση τους, μοιάζουν εγκαταλελειμμένες. Ούτε αλιείς ούτε και ιστιοπλόοι συχνάζουν πια εκεί ούτε και όμιλος, όπως λέει η επιγραφή, μοιάζει να υπάρχει. Ακόμα και η είσοδος του λιμενίσκου έχει μπαζωθεί με άμμο, από τη μπουλντόζα του δήμου, ώστε να μη μπορεί να μπει ή να βγει κάποια βάρκα.




Ένας φύλακας που δε γνωρίζω ποιος τον πληρώνει, τρεις λευκές πάπιες και ένα βουτηχτάρι το οποίο το βλέπω κάθε χειμώνα τα τελευταία 3-4 χρόνια, είναι πλέον οι μόνοι κάτοικοι του μικρού αυτού λιμανιού.

Το βουτηχτάρι είναι ένα σπάνιο πουλί με μακρύ λαιμό που ψαρεύει μέσα στο λιμανάκι τις ώρες που δεν ψαρεύουν άνθρωποι, βουτά στο νερό και μετά από ένα με δύο λεπτά εμφανίζεται αρκετά μέτρα μακρύτερα καταπίνοντας κάποιο ψάρι. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν περισσότερες πάπιες, τώρα μόνο αυτές οι τρεις έμειναν, που φωτογράφησα να ξεκουράζονται κάτω από το χειμωνιάτικο ήλιο.



Λόγο του μπαζώματος της εισόδου το λιμανάκι απέκτησε αυτόνομο οικοσύστημα και από ότι φαίνεται είναι πλούσιο σε ψάρια γι αυτό και οι ψαράδες με τα καλάμια άρχισαν να ψαρεύουν μέσα σε αυτό.

Γκουγκλάροντας τον ναυτικό όμιλο της επιγραφής ανακάλυψα πως "ο Ναυτικός Όμιλος Π.Φαλήρου (Ν.Ο.Π.Φ)εγκατεστημένος σε κλειστό λιμενίσκο της περιοχής διαθέτει πάνω από σαράντα ιστιοπλοϊκά σκάφη διεθνών προδιαγραφών".

Όπως θα καταλάβατε ο κλειστός λιμενίσκος πρέπει να είναι το λιμανάκι για το οποίο μιλάμε. όσο για τα ιστιοπλοϊκά μάλλον λιμενίζονται κάπου αλλού.

UPDATE
Τώρα τον Απρίλιο του 2012, η είσοδος του λιμανιού παραμένει μπαζωμένη, τα λιγοστά κτίσματα ρημάζουν, φύλακας πλέον δε φαίνεται, οι λίγες βαρκούλες σκουριάζουν ή είναι μισοβυθισμένες. Μόνο οι 3 λευκές πάπιες είναι στη θέση τους και κάποια παράξενα μεταναστευτικά πουλιά έχουν κάνει στάση για ξεκούραση και φαγητό!
παπιες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου