ΜΙΡΑΝ: Γνήσιος παστουρμάς και σουτζούκι από το 1922 [updated 2013]

Παστουρμάς κόντρα φιλέτο
Παστουρμάς κόντρα φιλέτο
Στην οδό Ευριπίδου 45 στην Αθήνα υπάρχει ένα κατάστημα από το 1922. Πουλάει παστουρμά, σουτζούκι, καβουρμά και άλλα αλλαντικά. Ο Αρμένης  ιδρυτής της επιχείρησης ήρθε από την Καππαδοκία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Μιράν Κουρουνλιάν. Καππαδόκας και Αρμένιος γνώστης της τέχνης παρασκευής παστουρμά και σουτζουκιού, ο τέλειος συνδυασμός για να κάνει με τα χρόνια το όνομα ΜΙΡΑΝ ξακουστό.

Ο Κουρουνλιάν θεωρείται ο πρώτος που έκανε ευρύτερα γνωστό τον παστουρμά στην Ελλάδα. Ξεκίνησε με ένα μαγαζί των 10 τετραγωνικών. Το 1950 δημιούργησε ένα εργοστάσιο παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων. Έτσι ξεκίνησε τη διανομή προιόντων ΜΙΡΑΝ σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Το 1960 αναλαμβάνει την επιχείρηση ο γιός του ιδρυτή Μπέδρος και το 1983 το εργοστάσιο επεκτείνεται και δημιουργείται μια μονάδα σε μια έκταση 1300 τ.μ. όπου παράγονται πλέον μαζικά τα δύο κύρια προιόντα της εταιρείας, ο παστουρμάς και το σουτζούκι.

Εργοστάσιο

Κανάρη 22
Αγ.Ι.Ρέντης
Ελλάδα
+30 210 491 3768


Σήμερα, που την επιχείρηση έχουν αναλάβει οι εγγονοί, Μιράν και Κρικόρ, η επιχείρηση διαθέτει Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων HACCP και κάνει κι εξαγωγές  στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις τρίτες χώρες.

Το τσιμένι(τσεμένι) είναι αυτό που προσδίδει την έντονη μυρωδιά στο παστουρμά. Δεν νοείται παστουρμάς χωρίς αυτό. Το...ελληνικότερο όνομα για το τσιμένη είναι μοσχοσίταρο. Μπαχαρικό. Όσοι δεν μπορούν τον παστουρμά λόγω της γνωστής συνέπειας της...εγκατάστασης της μυρωδιάς εκεί που ο βασιλιάς πάει μόνος, απλά μπορούν να αφαιρέσουν το τσιμένι κάπως και να το μαγειρέψουν πχ στη φασολάδα.

MIRAN στην Ευρυπίδου -ΧάρτηςΠροβολή μεγαλύτερου χάρτη


Είδη Παστουρμά στο ΜΙΡΑΝ. Τρόπος παρασκευής


Ο παστουρμάς ακολουθεί πάντα φυσική ωρίμανση στον αέρα, ώστε να είναι υψηλής ποιότητας παστουρμάς. Ο ποιοτικός παστουρμάς δεν παρασκευάζεται ποτέ σε φούρνους υψηλών θερμοκρασιών


Σουτζούκια ΜΙΡΑΝΣυνταγή γρήγορη με παστουρμά


Εκτός από ωμός, ο παστουρμάς μπορεί να μαγειρευτεί. Γνωστότερος τρόπος με φασολάδα ή ρεβίθια. Επίσης το μπουρέκι με παστουρμά γίνεται νοστιμότατο. Στην Πόλη μπορεί κανείς να φάει παστουρμά σε πίτσα ή τοστ. Εγώ αναφέρω μια μικρή "συνταγή" που κάποτε ανακάλυψα από κυπριακό μαγαζί. Σε αλουμινόχαρτο, προσθέτω φέτα, φρέσκιες ντομάτες, παστουρμά ψιλοκομμένο(όπως πρέπει δηλαδή). Διπλώνω και κλείνω το μείγμα μέσα στο αλουμινόχαρτο. Μπαίνει στο φούρνο.

Έχουν και στο ΜΙΡΑΝ συνταγές στο νέο sitelicensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το αμάρτημα της μητρός μου, για μια παράσταση στο θέατρο Τζένη Καρέζη.

GMail: Πως στέλνω φωτογραφίες/video με email