12 Ιαν 2011

Παραμυθιά (όμορφη σαν σε παραμύθι)

Η Παραμυθιά βρίσκεται στο νομό Θεσπρωτίας στη επαρχία Σουλίου, είναι ένας παραμυθένιος οικισμός πνιγμένος μέσα στο πράσινο και τα τρεχούμενα νερά.

paramithia


Η Παραμυθιά βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Κορίλα. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στο υψόμετρο των 750 μέτρων, ανάμεσα από τους ποταμούς Αχέροντα και Καλαμά. Στα όρια της πόλης βρίσκεται ο ποταμός Κωκυτός, γνωστός από την μυθολογία, αυτό το ποτάμι δημιουργήθηκε από τα δάκρυα των φίλων και συγγενών των νεκρών, όταν ο Άδης οδηγούσε τις ψυχές στον Άδη μέσα από την Αχερουσία λίμνη.

Το κάστρο του Αγ. Δονάτου βρίσκεται μέσα στη πόλη της Παραμυθιάς. Πήρε το όνομα του Πολιούχου της πόλης. Κτίστηκε τους Ελληνιστικούς χρόνους και επεκτάθηκε από τους Βυζαντινούς και τελειοποιήθηκε κατά τη Τουρκοκρατία.

Ο επισκέπτης θαυμάζει την πλακόστρωτη αγορά στο κέντρο της πόλης, με τα γύρω σπίτια και αρχοντικά κτισμένα όλα σύμφωνα με τη χαρακτηριστική Ηπειρώτικη αρχιτεκτονική. Καθώς και τα Βυζαντινά Λουτρά, ένα πολύ σημαντικό μνημείο, είναι φτιαγμένα στα βόρεια του ναού της Παναγίας και διατηρούνται σε αρκετά καλή κατάσταση, δεν έχουν μελετηθεί και ουσιαστικά παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Ένα μοναδικό για την κατασκευή του ρολόι είναι ένα σημαντικό αξιοθέατο, έργο του Opus Credum De Poliz. Αντί για μεταλλικό ελατήριο όπως όλα τα ρολόγια στο κόσμο αυτό έχει μια λεπτή τριχιά που ξετυλίγεται από το βάρος δεμένης πέτρας. Φτιάχτηκε το 1750, δεν έχει δείχτες και η καμπάνα του χτυπάει μόνο τις ακριβείς ώρες.

Στη Παραμυθιά λειτουργεί και λαογραφικό μουσείο. Το κάστρο Κούλια και το κάστρο της Ελέας που βρίσκονται στη γύρω περιοχή προσελκύουν αρκετούς επισκέπτες. Πανέμορφη είναι και η λίμνη Σέλιανη ή Κρυσταλλοπηγή ή Χόρτοβα, που βρίσκεται στη περιοχή.




Στην περιοχή της Παραμυθιάς μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το Ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών Ε6 για πεζοπορία (Trekking) σε μονοπάτια και δασικούς δρόμους. Υπάρχει και το μονοπάτι που φτάνει στην σπηλιά του Αγίου Αρσένη. Στο εσωτερικό της σπηλιάς υπάρχει μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στην μνήμη του Αγίου.

Μπορεί ακόμα να κάνεις Διάσχιση φαραγγιών (Canyoning) στους καταρράκτες στα στενά του Αχέροντα.

Άλλες δραστηριότητες, Mountain Bike, παρά πέντε, Orienteering (δραστηριότητα προσανατολισμού με πυξίδα και χάρτη, Rafting, Kayak, Ιππασία.

Η περιοχή είναι πλούσια σε κοιτάσματα Ουρανίου, τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα.


Πηγή paramithia online

Φωτογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου