30 Ιαν 2011

Και ξαφνικά βρήκαν πετρέλαιο

Η οικονομία της χώρας αργεί ακόμη να ανακάμψει και αναζητούνται μαγικές λύσεις. Έτσι, επανήλθαν σενάρια για άφθονο πετρέλαιο στην Ελλάδα.

Ένα μικρό Τέξας κρύβεται στον Πατραϊκό Κόλπο και στη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο, που αποκαλύπτει το περιοδικό "Φάκελοι" της εφημερίδας Έθνος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο θαλάσσιο πυθμένα της περιοχής που ξεκινά από τον Πατραϊκό Κόλπο και εκτείνεται μέχρι τα νησιά της Λευκάδας, της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης, υπολογίζεται από τους ειδικούς ότι υπάρχουν 200 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Το κοίτασμα αυτό υπολογίζεται ότι είναι διπλάσιο από αυτό του Πρίνου.

Όπως αποκαλύπτει το ίδιο έγγραφο, υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου στο Κατάκολο, με πιθανή ποσότητα 9 έως 27 εκατομμύρια βαρέλια και στην υποθαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας, στα θαλάσσια σύνορα με την Ιταλία, με πιθανά αποθέματα μισού δις βαρελιών.

Η περιοχή του Ιονίου παρουσιάζει σε ορισμένα σημεία σημαντικό ενδιαφέρον, όπως επίσης και η περιοχή του Λιβυκού Πελάγους μεταξύ Κρήτης, Κύπρου και Αιγύπτου υποστηρίζει ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.


Μέχρι και στο Ριάντ στο μεγάλο συνέδριο των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, μετά από πρόσκληση της Σαουδικής Αραβίας θα εκπροσωπηθεί τον Φεβρουάριο η Ελλάδα.



Ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας Αβραάμ Ζεληλίδης είπε "Αν αξιοποιηθούν οι περιοχές νότια της Κρήτης, τα ευρήματα στη Δυτική Ελλάδα, το Καστελόριζο και η λεκάνη «Ηρόδοτος», που εκτείνεται μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, τότε καλύπτεται η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης για 50 χρόνια". Ο Ζεληλίδης με επίγειες έρευνες που έκανε εντόπισε φυσικό αέριο στην κοιλάδα Μεσαράς και σε υποθαλάσσια λεκάνη έως τη Γαύδο.

Στη λεκάνη του Ηροδότου μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου και εκτιμάται ότι εκεί υπάρχουν 6 τρισ. κυβικά μέτρα αερίου. Στην περιοχή έχουν γίνει γεωτρήσεις από Αιγύπτιους και Αμερικανούς.

Άλλη περιοχή που ερευνάται είναι η Μεσογειακή ράχη, ένα τεράστιο υποθαλάσσιο βουνό με μήκος 1.500 χλμ και μέσο βάθος ύδατος 1.000-1.200 μέτρα, ξεκινά από την περιοχή νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, περνά ως τόξο νότια της Κρήτης και καταλήγει στην Κύπρο.

Σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, σημαντικές ενδείξεις για ύπαρξη πετρελαίου υπάρχουν στο βορειοανατολικό Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα, ανατολικά της Θάσου, μία ακόμη πιθανή περιοχή στη βόρεια Ελλάδα θεωρείται και το νότιο τμήμα του νομού Γρεβενών.



"Το Ελληνικό Κατάρ" ethnos.gr

Πετρελαιο στο Πατραικό κόλπο newsit.gr

"Ξεπαγώνουν" τα κοιτάσματα πετρελαίου energia.gr


Λύση ή όνειρο τα κοιτάσματα πετρελαίου express.gr

Πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου η Ελλάδα econews.gr

1 σχόλιο: