Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα δάση της Κωνσταντινούπολης

Περίπου 540000 εκτάρια του σημερινού νομού της Πόλης αποτελείται από δασικές εκτάσεις. Ο βορράς είναι γεμάτος δάση. Το ποιο μεγάλο και γνωστό είναι το Δάσος Βελιγραδίου.  Από τα δάση του βορρά αντλεί μεγάλο μέρος της ανάγκης της για νερό η Κωνσταντινούπολη(Terkos, Büyük Çekmece κλπ). Αν εξεταστεί η βιοποικιλότητα του Δάσους του Βελιγραδίου, βλέπουμε συνολικά 402 είδη φυτών και πάνω από 210 είδη ζώων.

Είναι γνωστές οι ζημιές που προκλήθηκαν στο περιβάλλον και στις πηγές νερού με την κατασκευή της 2ης γέφυρας.  Με το κτίσιμο της β γέφυρας οι 2 περιοχές με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή έκρηξη στην Πόλη ήταν αυτές δίπλα στα δυο πόδια της γέφυρας.Τα αυθαίρετα που κτίστηκαν από πολίτες αποτέλεσαν μεγάλο πρόβλημα.

Άρα, οι ίδιες οι ζημιές κατά το κτίσιμο της τρίτης γέφυρας στα δάση και τον ορίζοντα νερού θα "συμπληρωθούν" με την ροή και εγκατάσταση μεγάλου πληθυσμού(εκπληκτικό περιβάλλον, νερό, δρόμοι και γέφυρα είναι μαγνήτες).

Το Δάσος του Βελιγραδίου


Το Δάσος του Βελιγραδίου στην περιοχή Sariyer στην Ευρωπαϊκή πλευρά, είναι τα πνευμόνια της Πόλης και έχει επιφάνεια 5500 εκτάρια. Το υψηλότερο σημείο είναι στα 230μ. Περιέχει 7 ταμιευτήρες νερού που έχουν και ιστορική αξία. Έχουν φτιαχτεί και λειτουργούν από το 1620-1839. Τα δένδρα είναι βαλανιδιά, καστανιά, καρπίνος, οξυά. Δείτε τα στο χάρτη. Πιάστε το χάρτη με το ποντίκι και μετακινείστε(έτσι κλείνετε και το ενοχλητικό μπαλονάκι). Με +, - εστιάζετε κοντά ή μακρυά.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Δάσος Βελιγραδίου


Topuzlu bent

Το 1521 σκλάβοι από την Σερβία "μεταφέρθηκαν" στην περιοχή όπου φτιάξανε το χωριό Βελιγράδι. Εδώ μπορείτε να βρείτε πολλές φωτογραφίες για το δάσος Βελιγραδίου. Η είσοδος, στα μέρη που επιτρέπεται, είναι με εισιτήριο.

Δάσος Aydos


Στην Ασιατική πλευρά της Πόλης, Νότια, ένας πνεύμονας πρασίνου είναι το δάσος Aydos. Είναι στην περιοχή Kartal. Φαίνεται αν μετακινήσετε τον χάρτη. Κι εδώ εισιτήριο.

Δάσος Sevgililer(ερωτευμένων)


Μια συνέχεια του δάσους Βελιγραδίου. Δείτε το στο χάρτη. Άλλα δάση:


Γράψαμε ένα άρθρο όπου έχουμε τρέιλερ 7 λεπτών για ένα νέο ντοκιμαντέρ για τις συνέπειες τρίτης γέφυρας στην Κωνσταντινούπολη.

Site Belgrad Ormani:
http://www.belgradormani.com/
φωτογραφίες:
http://www.flickr.com/photos/10737910@N05/2802549460
http://www.flickr.com/photos/80086859@N00/429897066/


licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…