28 Μαρ 2011

Βραβείο για Τουρκική ταινία με Ελληνοκύπριους

Η τουρκική ταινία "Shadows and Faces"(μτφ. Σκιές και πρόσωπα), Τουρκοκύπριου σκηνοθέτη όπου παίζουν και Ελληνοκύπριοι ηθοποιοί βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Άγκυρας. Η ταινία αναφέρεται στο δύσκολο και επικίνδυνο για ταινία θέμα των γεγονότων του 1963 στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τούρκικες ιστοσελίδες, η ταινία είχε προβληθεί και σε Ελληνοκύπριους στην Πράσινη Γραμμή(Ledra Palace) πριν την πρεμιέρα της και "προκάλεσε συγκίνηση". Ο σκηνοθέτης Derviş Zaim είχε δηλώσει ότι σαν Κύπριος ήθελε στην ταινία να παίζουν Κύπριοι ηθοποιοί(Τούρκοι και Έλληνες) και η πρεμιέρα "να γίνει στην Κύπρο"(έγινε στην κατεχόμενη πλευρά προφανώς).

Από τις συνεντεύξεις που είχαν δώσει ο σκηνοθέτης Ντερβίς Ζαΐμ και της Ελληνοκύπριας ηθοποιού Πόπης Αβραάµ στην εφημερίδα Τα Νέα, βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο σκηνοθέτης περίμενε αντιδράσεις. Ενώ, η Πόπη Αβραάμ δήλωνε:
 «Οταν διάβασα στα αγγλικά το σενάριο, όχι µόνο δεν είχα κάποιον ενδοιασµό λόγω της “επικινδυνότητας” του πολύ ευαίσθητου θέµατος που αγγίζαµε αλλά θεώρησα πως ήταν χρέος και τιµήγια µένα»

Υπόθεση «Σκιές και Πρόσωπα»-Golgeler ve Suretler:  αφηγείται την ιστορία ενός κοριτσιού, το οποίο χάνει τον καραγκιοζοπαίχτη πατέρα του εν µέσω των γεγονότων του ‘63. Διαβάστε, στα Αγγλικά, και τι λέει το επίσημο site της ταινίας.

" 'Shadows and Faces’ is a tribute to hope and tolerance between human beings of different ethnicities." από το επίσημο site

Οι Ελληνοκύπριοι ηθοποιοί:


  • Πόπη Αβραάµ
  • Παντελής Αντωνάς
  • Κωνσταντίνος Γαβριήλ
  • Θωµάς Νικοδήµου
  • Αντρέας Μακρής
  • Τη µουσική έγραψε  ο Μάριος Κακούσης. 



Trailer:








licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου