Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Βεγορίτιδα και η λίμνη των Πετρών

Αγ. ΠαντελεημωνΣτα νοτιοδυτικά άκρα του Βόρα στη λεκάνη του Αμυνταίου έχουν σχηματισθεί οι λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδας. Η περιοχή των δύο λιμνών και του οικισμού του Αγίου Παντελεήμονα είναι ένας πολύτιμος ταξιδιωτικός θησαυρός που περιμένει τον ταξιδιώτη που θα τον ανακαλύψει.

Η λίμνη Βεγορίτιδα είναι από τις βαθύτερες λίμνες της Ελλάδας και η δεύτερη σε μέγεθος μετά την Πρέσπα, η επιφάνεια της έχει έκταση 33,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στην περιοχή της Λίμνης Βεγορίτιδας φωλιάζουν πάνω από 80 είδη πουλιών, ενώ μια σπάνια χλωρίδα και πανίδα φιλοξενείται στις όχθες της.

Η λίμνη των Πετρών έχει έκταση 8 τετραγωνικά χιλιόμετρα και τροφοδοτεί με νερό την Βεγορίτιδα μέσω μιας υπόγειας σήραγγας. Με τη σειρά της η λίμνη των Πετρών δέχεται νερό από την Χειμαδίτιδα και αυτή από τη λίμνη Ζάζαρη.. Στην λίμνη Πετρών έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από ενενήντα είδη πουλιών πολλά από τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ως απειλούμενα είδη. Ένα σπάνιο είδος που βρίσκουμε είναι αυτό της Λαγγόνας η οποία έχει δημιουργήσει στη περιοχή μια δεύτερη αποικία στον Ν. Φλώρινας εκτός από αυτής των Πρεσπών.Οι αποικίες αυτές της Λαγγόνας είναι οι μοναδικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

αεροφωτογραφια

Στην λίμνη Βεγορίτιδα υπάρχουν πολλά είδη ψαριών όπως το γριβάδι, η τούρνα, η πλατίκα, το γλήνι, το τσιρόνι και το ενδημικό είδος κορήγονη. Ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί τα ψάρια αυτά στα παραλιακά ταβερνάκια του Αγ. Παντελεήμονα. Βασική ασχολία των κατοίκων του Αγ Παντελεήμονα είναι η αμπελοκαλλιέργεια. Τα αμπέλια του Αγ. Παντελεήμονα παράγουν ποιοτικότατα σταφύλια και σπάνιες ποικιλίες όπως αυτή του ξινόμαυρου. Ανάμεσα στους αμπελώνες σώζονται τα ερείπια του αρχαίου Μακεδονικού οχυρού Κάλε. Στο οχυρό που ανακαινίστηκε από τους Βυζαντινούς υπάρχουν τμήματα τρίκλιτης βασιλικής εκκλησίας

Στα υψώματα γύρω από τις λίμνες φωλιάζουν μονίμως πολλά είδη αρπακτικών και τον χειμώνα, όταν οι υπόλοιπες λίμνες της περιοχής παγώνουν, η Βεγορίτιδα λόγω του μεγέθους της, προσφέρει καταφύγιο σε χιλιάδες υδρόβια πτηνά. Από τα θηλαστικά της Βεγορίτιδας εξέχουσα σημασία έχει η παρουσία της Βίδρας, γιατί θεωρείται πολύ καλός δείκτης καθαρότητας των νερών στα οποία ζει.

Εκτός από τον Αγ Παντελεήμονα πε τα παραδοσιακά λιθόκτιστα σπιτάκια και τα στενά γραφικά σοκάκια στις όχθες της Βεγορίτιδας υπάρχουν οι οικισμοί Άρνισσα έδρα του Δήμου με την πανοραμική θέα και η Βεγόρα γνωστή για τα ροδάκινα και τα μήλα που παράγει. Το ηλιοβασίλεμα από την Άρνισσα με τις πλάβες (παραδοσιακές βάρκες χωρίς καρίνα) των ψαράδων στη λίμνη είναι μια από τις ομορφότερες εικόνες που μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες.


Πηγή Αμυνταιο online

Photo by Sam n' art panoramio


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…