6 Απρ 2011

Η Βεγορίτιδα και η λίμνη των Πετρών

Αγ. ΠαντελεημωνΣτα νοτιοδυτικά άκρα του Βόρα στη λεκάνη του Αμυνταίου έχουν σχηματισθεί οι λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδας. Η περιοχή των δύο λιμνών και του οικισμού του Αγίου Παντελεήμονα είναι ένας πολύτιμος ταξιδιωτικός θησαυρός που περιμένει τον ταξιδιώτη που θα τον ανακαλύψει.

Η λίμνη Βεγορίτιδα είναι από τις βαθύτερες λίμνες της Ελλάδας και η δεύτερη σε μέγεθος μετά την Πρέσπα, η επιφάνεια της έχει έκταση 33,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στην περιοχή της Λίμνης Βεγορίτιδας φωλιάζουν πάνω από 80 είδη πουλιών, ενώ μια σπάνια χλωρίδα και πανίδα φιλοξενείται στις όχθες της.

Η λίμνη των Πετρών έχει έκταση 8 τετραγωνικά χιλιόμετρα και τροφοδοτεί με νερό την Βεγορίτιδα μέσω μιας υπόγειας σήραγγας. Με τη σειρά της η λίμνη των Πετρών δέχεται νερό από την Χειμαδίτιδα και αυτή από τη λίμνη Ζάζαρη.. Στην λίμνη Πετρών έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από ενενήντα είδη πουλιών πολλά από τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ως απειλούμενα είδη. Ένα σπάνιο είδος που βρίσκουμε είναι αυτό της Λαγγόνας η οποία έχει δημιουργήσει στη περιοχή μια δεύτερη αποικία στον Ν. Φλώρινας εκτός από αυτής των Πρεσπών.Οι αποικίες αυτές της Λαγγόνας είναι οι μοναδικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

αεροφωτογραφια

Στην λίμνη Βεγορίτιδα υπάρχουν πολλά είδη ψαριών όπως το γριβάδι, η τούρνα, η πλατίκα, το γλήνι, το τσιρόνι και το ενδημικό είδος κορήγονη. Ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί τα ψάρια αυτά στα παραλιακά ταβερνάκια του Αγ. Παντελεήμονα. Βασική ασχολία των κατοίκων του Αγ Παντελεήμονα είναι η αμπελοκαλλιέργεια. Τα αμπέλια του Αγ. Παντελεήμονα παράγουν ποιοτικότατα σταφύλια και σπάνιες ποικιλίες όπως αυτή του ξινόμαυρου. Ανάμεσα στους αμπελώνες σώζονται τα ερείπια του αρχαίου Μακεδονικού οχυρού Κάλε. Στο οχυρό που ανακαινίστηκε από τους Βυζαντινούς υπάρχουν τμήματα τρίκλιτης βασιλικής εκκλησίας

Στα υψώματα γύρω από τις λίμνες φωλιάζουν μονίμως πολλά είδη αρπακτικών και τον χειμώνα, όταν οι υπόλοιπες λίμνες της περιοχής παγώνουν, η Βεγορίτιδα λόγω του μεγέθους της, προσφέρει καταφύγιο σε χιλιάδες υδρόβια πτηνά. Από τα θηλαστικά της Βεγορίτιδας εξέχουσα σημασία έχει η παρουσία της Βίδρας, γιατί θεωρείται πολύ καλός δείκτης καθαρότητας των νερών στα οποία ζει.

Εκτός από τον Αγ Παντελεήμονα πε τα παραδοσιακά λιθόκτιστα σπιτάκια και τα στενά γραφικά σοκάκια στις όχθες της Βεγορίτιδας υπάρχουν οι οικισμοί Άρνισσα έδρα του Δήμου με την πανοραμική θέα και η Βεγόρα γνωστή για τα ροδάκινα και τα μήλα που παράγει. Το ηλιοβασίλεμα από την Άρνισσα με τις πλάβες (παραδοσιακές βάρκες χωρίς καρίνα) των ψαράδων στη λίμνη είναι μια από τις ομορφότερες εικόνες που μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες.


Πηγή Αμυνταιο online

Photo by Sam n' art panoramio


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου