13 Απρ 2011

Μπορούν να γίνουν και χειρότερες καταστροφές

Λέμε για τις φυσικές καταστροφές που χτυπούν τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια και μας προκαλεί δέος. Έχουν γίνει όμως και χειρότερα, και δε μιλάω για τα ιστορικά και τα προϊστορικά χρόνια μα για το 1815.

Η έκρηξη του ηφαιστείου Tambora στην Ινδονησία το 1815 είχε ως αποτέλεσμα για ένα ολόκληρο χρόνο να δημιουργηθεί ο λεγόμενος υφαιστειακός χειμώνας. Το 1816 δεν έγινε ούτε άνοιξη ούτε καλοκαίρι. Οι σοδειές καταστράφηκαν παγκοσμίως και η τιμή του σιταριού έφτασε σε τιμές ρεκόρ. Ζώα ψόφησαν γιατί οι κτηνοτρόφοι δεν είχαν τροφές να τα ταΐσουν.

Εκτός από τα 10.000 θύματα του ηφαιστείου, 600.000 πέθαναν από το λιμό (πείνα) και άλλα τόσα ίσως και περισσότερα από την επιδημία χολέρας που ακολούθησε.

Ολόκληρος ο πλανήτης επηρεάστηκε από το γεγονός του ηφαιστειακού χειμώνα. Αυτό οφείλεται στα θειούχα αέρια, το θείο ενώνεται με τους υδρατμούς στη στρατόσφαιρα και σχηματίζει πυκνά νέφη από μικροσκοπικά σταγονίδια θειικού οξέος. Τα σταγονίδια αυτά απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολια και την αντανακλούν στο διάστημα.

Σύμφωνα με τη wikipedia η έκρηξη στο ηφαίστειο Ταμπόρα ήταν η μεγαλύτερη με δεύτερη την έκρηξη του υφαιστείου της Σαντορίνης τη Μινωική εποχή που κατέστρεψε το Κυκλαδικό πολιτισμό.

Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου