11 Μαΐ 2011

Σπέτσες η Ιζόλα ντι Σπέσια του μεσαίωνα

Οι Σπέτσες είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά του Αργοσαρωνικού. Το νησί κατοικήθηκε από την Πρωτοελλαδική εποχή, από το 2300 π.Χ. Κατα τη Μυκηναϊκή εποχή ήταν σταθμός ανεφοδιασμού των πλοίων που κατευθύνονταν προς τις ακτές της Λακωνίας και της Αργολίδας. Στην εποχή της Φραγκοκρατίας, οι Σπέτσες ανήκουν στους Ενετούς (1200-1460)και μετά τις καταλαμβάνουν οι Τούρκοι.

Το σημερινό όνομά της πήρε από τους ναυτικούς του Μεσαίωνα Καταλανούς, Γενουάτες και Ενετούς. Οι Φράγκοι την αποκαλούσαν "Ιζόλα ντι Σπέσια". Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Πιτυούσα.

Οι Σπέτσες είναι ένα μικρό νησί καταξιωμένο εθνικά κυρίως για την πολύτιμη βοήθεια στον αγώνα της απελευθέρωσης. Τις Σπέτσες απαρτίζουν τρεις ακόμη νησίδες: η Σπετσοπούλα (ιδιοκτησία της Οικογένειας Νιάρχου), ο Άγιος Ιωάννης και το Μικρό Μπούρμπουλο.

Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τα Σπετσιώτικα πληρώματα αποκαλούνταν "Τζαμουτζαλήδες" και ήταν περιζήτητα ακόμη και από τους οθωμανούς.

Οι Σπέτσες θεωρείται ένας από τους πιο κοσμοπολίτικους τουριστικούς προορισμούς. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για εκδρομή το Σαββατοκύριακο για τους Αθηναίους.

Μπορείτε να πάτε οδικώς με ΙΧ ή λεωφορείο στην Κόστα και από κει με καϊκι ή θαλάσσιο ταξί. Ακτοπλοϊκώς με φέρυ (4,5 ώρες), καταμαράν και δελφίνι(2 ώρες) από την ακτή τσελέπη στο Πειραιά.

Στο λιμάνι των Σπετσών βρίσκεται η Ντάπια το παλιό πυροβολείο, υπάρχουν άλλωστε εκεί τόσα κανόνια τα οποία το μαρτυρούν. Έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε πάνω στα εξαιρετικά ψηφιδωτά που έχουν κατασκευαστεί από στρογγυλά χρωματιστά βότσαλα.

Στο μουσείο των Σπετσών που στεγάζεται στο σπίτι του Χατζηγιάννη Μέξη του πρώτου άρχοντα του νησιού, σώζεται η σημαία της επανάστασης καθώς και τα οστά της μεγάλης καπετάνισσας Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.

Η Σχολή, όπως ο κόσμος στις Σπέτσες αποκαλεί την Αναργύρειο-Κοργιαλένιο Σχολή, ιδρύθηκε το 1927 από το μεγάλο ευεργέτη του νησιού Σωτήριο Ανάργυρο. Υπήρξε ένα από τα καλύτερα κολέγια της χώρας αν όχι των Βαλκανίων. Σταμάτησε να λειτουργεί το 1983.

Εκτός από τις Σπέτσες στο νησί υπάρχουν οι οικισμοί, Αγία Παρασκευή, Άγιοι Ανάργυροι, Άγιοι Απόστολοι, Αδοσίδον, Βρέλον, Έλωνας, Ζωγερία, Λιγονέρι, Παραπόλα, Τζήλα,

Για τη διαμονή σας στις Σπέτσες μπορείτε να βρήτε πληροφορίες εδώ.
wikipedia

1 σχόλιο:

  1. Καταπληκτικο νησί! ερχομαι καθε χρονο με την πρωτη ευκαιρία! εχει και η χελενικ σιγουεις τα highspeed και εχει βολεψει πολυ κοσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή