23 Ιουν 2011

Κουφονήσια

Έχουμε μιλήσει σε παλιότερο άρθρο για τις Μικρές Κυκλάδες γενικά όπως και σε ένα άλλο άρθρο για τη Δονούσα, τα πιο δημοφιλή νησιά όμως από τις Μικρές Κυκλάδες είναι τα Κουφονήσια.

Το Άνω Κουφονήσι ή Κουφονήσι όπως πλέον συνηθίζουν να το αποκαλούν αφού το Κάτω Κουφονήσι είναι πλέον ακατοίκητο. Έχει έκταση 5,7 τ.χλμ και πληθυσμό 366 κατοίκους.

Η Χώρα είναι ο μοναδικός οικισμός στο Κουφονήσι και είναι χτισμένη στην νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, ακριβώς επάνω από το πανέμορφο μικρό λιμάνάκι.

Για το μέγεθος του το νησί έχει πολλές πανέμορφες παραλίες. Οι πιο γνωστές είναι το Πορί και ο Φοίνικας. Μετά το Φοίνικα στον οποίο καταλήγει ο μοναδικός δρόμος του νησιού, με λίγο περπάτημα φτάνεις στη παραλία Φανός,και λίγο παρακάτω συναντάς την Πλατειά Πούντα. Εκπληκτικής ομορφιάς είναι η επόμενη παραλία που λέγεται Πισίνα και βλέπετε στο φωτογραφία πάνω δεξιά.

Στην ανατολική πλευρά οι παραλίες έχουν ψιλή άμμο και νερά που βαθαίνουν σιγά σιγά και είναι ακίνδυνα για όσους έχουν μικρά παιδιά. Από τη δυτική πλευρά υπάρχουν μικρές παραλίες με βότσαλο.

Τα 20 τελευταία χρόνια,το Κουφονήσι είναι αγαπημένος προορισμός για πολύ κόσμο που αναζητά ήρεμες διακοπές χωρίς να απαιτεί και ιδιαίτερα πολλές ανέσεις.




Στο Κάτω Κουφονήσι παλιότερα υπήρχε οικισμός που ζούσαν δέκα οικογένειες και ένα παραδοσιακό παλαιό εκκλησάκι, της Παναγίας. Τώρα μόνο το καλοκαίρι λειτουργεί ένα μικρό ταβερνάκι (το νησί δεν έχει ηλεκτροδότηση).

Το Κάτω Κουφονήσι όπως και η γειτονική Κέρος έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικοί χώροι Α', στην ίδια κατηγορία με την Ακρόπολη και την Ολυμπία. Σε γκαλερί και μουσεία όλου του κόσμου υπάρχουν χιλιάδες αντικείμενα από τα δύο νησιά κυρίως από την Κέρο, που ήταν κάτι ανάλογο με τη Δήλο στην αρχαιότητα. Όλα αυτά βέβαια έχουν πουληθεί από αρχαιοκάπηλους γιατί τα νησιά είναι σχεδόν αφύλακτα χωρίς κατοίκους.


Να σημειωθεί πως στα Κουφονήσια υπάρχει και το εξής παράλογο, δεν υπάρχει οργανωμένο κάμπιγκ


Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου