5 Σεπ 2011

Τρούφα - μανιτάρια διημερίδες σε Αθήνα Χαλκίδα και Καρπενήσι

1η διημερίδα Αθήνα Σάββατο, 29 Οκτωβρίου στις 9:30 π.μ. - 30 Οκτωβρίου στις 12:30 μ.μ.
Τόπος διεξαγωγής: Ξενοδοχείο Athens Park Hotel Αθηνα.

Ημερομηνία διεξαγωγής 2ης Διημερίδας : 12η – 13η Νοεμβρίου 2011.
Τόπος διεξαγωγής: ΜΟΝΤΑΝΑ HOTEL 36 100 ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Ημερομηνία διεξαγωγής 3ης Διημερίδας : 19η – 20η Νοεμβρίου 2011.
Τόπος διεξαγωγής: LUCY HOTEL, Βουδούρη 10, Χαλκίδα, Τ.Κ. 34 100



ΘΕΜΑ: «ΤΡΟΥΦΑ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΕΥΡΕΣΗ-ΣΥΛΛΟΓΗ, ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ, ΕΜΠΟΡΙΑ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΑ & ΑΥΤΟΦΥΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ ΜΕ ΚΟΡΜΟΥΣ ΞΥΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΟΣ»




Η «ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ» στα πλαίσια της Δημιουργίας, Εφαρμογής και Υλοποίησης Ανθρωπιστικών Δράσεων και Προγραμμάτων ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ την πραγματοποίηση μιας σειράς Διημερίδων και Σεμιναρίων για την επιμόρφωση σε Αγροτικές Δραστηριότητες και Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση των πολιτών και ειδικά της Νέας Γενιάς.
Σκοπός μας είναι η ΣΤΗΡΙΞΗ και η ΑΝΑΠΤΥΞΗ εναλλακτικών οικονομικών δραστηριοτήτων συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της εσωτερικής μετανάστευσης και της γήρανσης του πληθυσμού που πλήττουν τις περιοχές της πατρίδος μας.
Οι Διημερίδες και τα Σεμινάρια υπόσχονται να δώσουν στους εκπαιδευόμενους όλες εκείνες τις απαραίτητες γνώσεις που απαιτούνται προκειμένου να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο περιουσιακά στοιχεία (κτήματα) τα οποία βρίσκονται σε αδράνεια για την συμπλήρωση του εισοδήματός τους. Κάποιες καλλιέργειες θα χρειασθεί ν’ αντικατασταθούν με άλλες, ενώ οι τιμές ορισμένων προϊόντων θα μειωθούν αισθητά.

Το πρόγραμμα στο Καρπενήσι.
Για την 12η Νοεμβρίου 2011
Ώρες: 09.30:00-16:00
Διάταξη Αίθουσας : θεατρική
Εξοπλισμός / audiovisual
Data Projector, Οθόνη 2Χ2, Podium, Flip Chart
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Κος Ελευθέριος Λαχουβάρης
Γεωπόνος Γ.Π.Α. Ειδικός στην καλλιέργεια Μανιταριών. Πρότυπη μονάδα παραγωγής μανιταριών – υποστρώματος μανιταριών. Οργάνωση συλλογής – ταυτοποίησης άγριων μανιταριών. Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, Οργάνωση νέων μονάδων.
Κα Παυλίνα Κλαδοπούλου
Χημικός ΑΠΘ, Σύμβουλος ανάπτυξης αγροτικών εκμεταλλεύσεων & εμπορία τρουφών και υποπροϊόντων
Κος Παναγιώτης Παναγιωτίδης
Τεχνικός Σύμβουλος Καλλιέργειας Τρούφας - κυνηγός,
Κος Μιχάλης Αλβανός Τρουφοκαλλιεργητής
Θα υπάρχουν διαλλείματα (Coffee Break) που περιλαμβάνει: Καφές γαλλικός, Νες-καφέ, ντεκαφεινέ, τσάι, χαμομήλι, ποικιλία από χυμούς, Φρέσκα κουλουράκια σε διάφορες γεύσεις, Κέικ φρούτων και σοκολάτας, & εμφιαλωμένο νερό.

Για την 13η Νοεμβρίου 2011
Μετά τις εισηγήσεις της προηγούμενης ημέρας, θα ακολουθήσουμε το παρακάτω πρόγραμμα:

Ώρα προσέλευσης: 10 π.μ.

10.00 π.μ.: Συνάντηση γνωριμίας σε εστιατόριο (θα ανακοινωθεί αργότερα)

10 – 12 μ.μ.: Εκτενής παρουσίαση για την τρούφα και την καλλιέργειά της.
12.00 – 14.00 μ.μ.: Εξόρμηση στην Ύπαιθρο με τον κ. Παναγιωτίδη Παναγιώτη (Τεχνικός Σύμβουλος καλλιέργειας τρούφας - κυνηγός) και τον κ. Αλβανό (Τρουφοκαλλιεργητή) προς επίδειξη εντοπισμού και συλλογής ανεύρεση άγριας τρούφας με τα ειδικά εκπαιδευμένα τρουφόσκυλα.
14.00 – 16.00 μ.μ.: Γεύμα που θα περιέχει τρούφα και θα επιμεληθεί Σεφ όπως: ΡΙΖΟΤΟ ΤΡΟΥΦΑΣ, ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΤΡΟΥΦΑ κ.λ.π.)

Οι αιτήσεις συμμετοχής θα πραγματοποιηθούν από την 5η Σεπτεμβρίου έως την 30η Σεπτεμβρίου 2011 για όλα τα προγράμματα που θα διεξαχθούν από την «ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ».
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να στείλουν την αίτηση συμμετοχής συμπληρωμένη με e-mail efizissi@stasi-zois.gr ή με fax: 210-9889877 ώστε να τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.




Hotel Montana





Τρούφα

Η τρούφα είναι ένα μανιτάρι, που μεγαλώνει κάτω από το έδαφος (5-30 cm), συμβιώνοντας με το ριζικό σύστημα ορισμένων δένδρων (αριά, πουρνάρι, βελανιδιά, ρουπάκι, οστρυά, πεύκο, γαύρο κ.λ.π.) Δένδρα δηλαδή της άγριας χλωρίδας της χώρας μας. Το μέγεθός της ποικίλλει, από αυτό του ρεβιθιού, έως αυτό του πορτοκαλιού, ή και μεγαλύτερο ακόμη και είναι σκληρή όπως η πατάτα.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που ευδοκιμούν σε άγρια μορφή (περίπου 80 παγκοσμίως) και μερικές από αυτές ( περίπου 7 ποικιλίες), αξίζει να μπει κάποιος στον κόπο να τις καλλιεργήσει.


TUBER BORCHII. Λευκή τρούφα. Η πιο φθηνή – εμπορικά – τρούφα, έχει ωραίο, απαλό άρωμα και νερά λευκά-ανοικτό καφέ.
TUBER AESTIVUM. Μαύρη καλοκαιρινή τρούφα. Αρκετά σκληρή ποικιλία, ευπροσάρμοστη δηλ. σε διάφορες κλιματολογικές συνθήκες. Υπάρχει άγρια σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Τα νερά της είναι άσπρο-μπεζ.
TUBER UNCINATUM. Φθινοπωρινή μαύρη τρούφα. Θεωρείται αδελφικό είδος της aestivum, μόνο που ωριμάζει αργότερα. Νερά άσπρο-ανοιχτό κεραμιδί.
TUBER MELANOSPORUM. Χειμωνιάτικη μαύρη τρούφα. Η ακριβώτερη ποικιλία τρούφας, από τις καλλιεργούμενες. Πολλές υποδεέστερες ποικιλίες καλλιεργούνται μόνο και μόνο για να πουληθούν σαν μελανόσπορες. Για να νοθευτεί δηλ. η συγκεκριμένη ποικιλία. Τα νερά της είναι άσπρα- μελανά (κατάμαυρα), με κύριο χαρακτηριστικό, τα πολύ λεπτά άσπρα νερά.
TUBER BRUMALE. Χειμωνιάτικη μαύρη τρούφα. Χαμηλώτερης εμπορικής αξίας από την μελανόσπορη, γι’ αυτό και ανακατεύεται με αυτήν. Τα νερά της έχουν το ίδιο χρώμα με της μελανόσπορης, μόνο που είναι πιο χοντροκομμένα ( τα άσπρα).

TUBER MAGNATUM. Η μόνη τρούφα, της οποίας δεν έχει επιτευχθεί η καλλιέργεια (όχι με πλήρη επιτυχία, τουλάχιστον). Είναι μια κατηγορία από μόνη της. Υπάρχει άγρια, στην Ιταλία κυρίως και στην Κροατία. Είναι λευκή φθινοπωρινο-χειμερινή ποικιλία. Νερά άσπρα-μπεζ, λίγο πιο ανοικτά από της borchii. Η borchii συχνά χρησιμοποιείται για να νοθεύεται με αυτήν, η magnatum. Αναλογισθείτε ότι η τιμή της borchii είναι 50-80 ευρώ το κιλό και της magnatum 3.000-7.000 ευρώ το κιλό.

μανιτατια πινακας

Το σκυλί δεν χρησιμοποιείται σε όλες τις τρουφοπαραγωγούς χώρες. Μόνο στην Γαλλία και την Ιταλία εκπαιδεύουν σκυλιά για την συγκομιδή των τρουφών. Στις άλλες τρουφοπαραγωγούς χώρες, όπως η Ισπανία ή η Νέα Ζηλανδία χρησιμοποιούν κατά προτίμηση τον χοίρο οποίος δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση, αλλά έχει το μειονέκτημα ότι αν δεν προλάβει ο τρουφοπαραγωγός να συλλέξει την τρούφα, ο χοίρος την τρώει .


Τρουφομάνια

Ελληνική τρούφα

Καλλιέργεια μανιταριών πάνω σε κορμούς δέντρων

Πηγή έξτρα εισοδήματος μπορεί να αποτελέσει η άγνωστη μέχρι πρόσφατα στην Ελλάδα, καλλιέργεια φαρμακευτικών μανιταριών πάνω σε κορμούς δέντρων, τα οποία μάλιστα είναι περιζήτητα στις αγορές του εξωτερικού, όχι μόνο για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες αλλά και για τα ιδιαίτερα γαστρονομικά τους χαρακτηριστικά. Με την εναλλακτική αυτή καλλιέργεια σε κορμούς δέντρων που εφαρμόζεται σήμερα σε πολλά μέρη του κόσμου για την παραγωγή φαρμακευτικών μανιταριών και κυρίως των μανιταριών λεντινούλα (Shitake)και γανόδερμα (Ganoderma), μπορούν να αξιοποιηθούν ορεινές δασικές εκτάσεις με κατώτερης ποιότητας ξυλεία που μένει εντελώς ανεκμετάλλευτη.

Η καλλιέργεια μανιταριών σε τεμάχια βλαστών δένδρων είναι μία πολύ παλιά μέθοδος που αναπτύχθηκε στην Ασία πριν από 2.000 χρόνια. Οι πρώτες μαρτυρίες της καλλιέργειας μανιταριών με αυτή τη μέθοδο χρονολογούνται στην Κίνα από το 600 π.χ

πηγη


Ακόμα και σε παλιές στοές ορυχείων μπορεί να γίνει επικερδής καλλιέργεια
Στο εξωτερικό κυρίως σε Βόρειο και Νότιο Αμερική καλλιεργούν μανιτάρια σε εγκαταλελειμμένα ορυχεία η υγρασία και η θερμοκρασία που υπάρχει στις υπόγειες στοές ευνοεί την καλλιέργεια μανιταριών αναπτύσσονται πολύ γρηγορότερα από κάθε άλλο σημείο.

Mushrooms in Abandoned Mines at Akron, New York


Σε ένα παλιό βιβλίο μιλάνε για καλλιέργια μανιταριών σε παλιό ορυχείο


Μανιτάρια και υγεία

2 σχόλια:

  1. Το σωματείο "ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ (ΔΑΕ) - ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΥΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ" σας ευχαριστει για την βοηθεια στην ενημερωση του κοινου οσων αφορα τις διημεριδες που οργανωνονται σε ολη την Ελλαδα και συγκεκριμενα για τις δυο πρωτες στην Αθηνα και το Καρπενησι !! Ηδη ανακοινωσαμε και την 3η που θα πραγματοποιηθει στην Χαλκιδα την 19 & 20 Νοεμβριου (LUSY HOTEL) και εργαζομαστε για τις επομενες προγραμματισμενες σε διαφορες πολεις της ηπειρωτικης και νησιωτικης χωρας οι οποιες θα ανακοινωνονται σε ευλογο χρονο απο την επικυρωση των χωρων διεξαγωγης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ που μας ενημερώσατε το συμπλήρωσα ήδη για την 3η διημερίδα.

    καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή