3 Οκτ 2011

Σχοινούσα

Η Σχοινούσα είναι ένα πανέμορφο νησί των Μικρών Κυκλάδων, έχει έκταση 9 τετραγωνικά Χιλιόμετρα και μόνιμο πληθυσμό γύρω στους 250 κατοίκους. Παρά όμως το μικρό της μέγεθος η Σχοινούσα έχει 18 υπέροχες παραλίες με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά ,οι περισσότερες με λεπτή άμμο και φυσική σκιά.

Σε παλιούς ναυτικούς χάρτες αναφέρετε με το όνομα Εχινούσα. Ενώ σε χάρτες του 18ου αιώνα, που υπάρχουν στο ναυτικό μουσείο της Ύδρας, το νησί αναφέρεται ως S.Quinoze πιθανό όνομα Ενετού στρατιωτικού διοικητή.

Το λιμάνι του νησιού, το Μερσίνι, θεωρείται ένα από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε όλο το Αιγαίο. Η Σχοινούσα έχει δύο οικισμούς, τη Χώρα και τη Μεσαριά. Ο οικισμός της Χώρας είναι κτισμένος σε ύψωμα, (για να έχουν ορατότητα προς τη θάλασσα λόγο του φόβου των πειρατών), στην ενδοχώρα του νησιού και απέχει 1,2 χλμ. από το λιμάνι. Οι κάτοικοι αποκαλούν τη Χώρα, Παναγιά λογο του ότι υπάρχει η εκκλησία της Παναγιάς της Ακαθής.

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού είναι η σπηλιά του Πειρατή η οποία βρίσκεται στο δρόμο για το λιμάνι.

Σέ όσους αρέσει η εξερεύνηση μπορούν να κάνουν πεζοπορία σε μονοπάτια που διασχίζουν υπέροχα τοπία και τα περισσότερα καταλήγουν σε εκπληκτικής ομορφιάς ακρογιαλιές.
Μιά από αυτές είναι ο Αλμυρός, αμμώδες παραλία με ρηχά νερά ιδανική για μικρά παιδιά, οι παραλίες του Λιόλιου και του Μπαζέου, όπου υπάρχουν πολλά αρμυρίκια για να βρήτε Σκιά. Η Φουντάνα αμμώδης και βραχώδης παραλία μηκους 40 μ, 1,5 Km από τη Χώρα, το Λιβάδι 850 μ. από την χώρα, δέκα λεπτά με τα πόδια, αμμώδης με ταβερνάκια και μπαρ.

Το Τσιγκούρι η κοντινότερη από τη χώρα μόνο 450 μ., πέντε λεπτά με τα πόδια, αμμώδης (μήκος 350μ. περίπου) με μεγάλα αλμυρίκια. Διατίθενται δωρεάν ξαπλώστρες και υπάρχει beach bar. Το Αυλάκι του Παπά μια πριβέ παραλία 15 - 20 μέτρων, για όποιον φθάσει πρώτος, ιδανική για ψαροντούφεκο, χωματόδρομος και μετά συνεχίζει μονοπάτι, 3 χ.μ. από την χώρα και περίπου τριάντα πέντε με σαράντα λεπτά με τα πόδια, χωρίς δένδρα.

Το Φυκιό με τα γαλαζοπράσινα νερά και τον ωραίο βυθό, αρκετά αρμυρίκια σε ανάπτυξη προσφέρουν τη σκιά τους, 40 λεπτά πεζοπορία. Ο Γερολιμιώνας, ωραίος μεγάλος κόλπος με βραχώδη ακτή, ιδανικός βυθός για ψαροντουφεκάδες, μικρή παραλία με άμμο, 3 Km από τη Χώρα.


Στο νησί :
  • Δεν υπάρχει Τράπεζα. Υπάρχει όμως Α.Τ.Μ. της Α.Τ.Ε. Bank για την εξυπηρέτησή σας.
  • Δεν υπάρχουν ταξί ή λεωφορείο, ούτε οργανωμένο κάμπινγκ και το βενζινάδικο είναι υπό κατασκευή.
  • Υπάρχει Western Union, ταχυμεταφορές (Speedex) και το Porta-porta των ΕΛ.ΤΑ.
  • Ακόμη υπάρχουν 2 τηλεφωνικοί θάλαμοι, ένας στο λιμάνι και ένας στη χώρα.
  • Αγροτικό Ιατρείο οργανωμένο, 3 ελικοδρόμια (ένα Δημόσιο και δύο ιδιωτικά).


Wikipedia

Περισσότερες πληροφορίες Σχοινούσα.gr

Photo-travelcyclades.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου