6 Οκτ 2011

Πεφταστέρια

Δρακοντίδες ή Ιακωβινίδες,λέγονται τα πεφταστέρια, που θα κάνουν τη θεαματική τους είσοδο στον ουρανό της Ελλάδας με αποκορύφωμα το βράδυ του Σαββάτου της 8ης Οκτωβρίου.

Οι αστρονόμοι προβλέπουν για φέτος σημαντική έξαρση δραστηριότητας, ορατή και από την χώρα μας, η οποία μάλιστα θεωρείται ότι έχει προνομιακή διεθνώς γεωγραφική θέση για την παρατήρηση του φαινομένου.

Στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδος με συχνότητα 70-100 πεφταστέρια την ώρα, γύρω στις 11 μμ θα φτάσουν και τα 1000 την ώρα. Ένα πολύ ωραίο θέαμα θα παρακολουθήσουν όσοι αποφασίσουν να παρατηρήσουν το φαινόμενο. Τα συγκεκριμένα σωματίδια πέφτουν σε πολύ πιο αργό ρυθμό από ανάλογα άλλα όπως οι Περσίδες.

Το σημείο προέλευσης των συγκεκριμένων διαττόντων φαίνεται να είναι η κεφαλή του αστερισμού του Δράκοντα, από όπου έχουν πάρει και το όνομά τους. Αντίθετα με άλλες βροχές διαττόντων, οι Δρακοντίδες είναι πιο πιθανό να γίνουν ορατές νωρίς το βράδυ και όχι τα χαράματα.

Οι Δρακοντίδες είναι η σκόνη από την ουρά του κομήτη 21/Ρ Τζιακομπίνι-Ζίνερ. Ο κομήτης αυτός ανακαλύφθηκε το 1900 και ανήκει στην οικογένεια των κομητών του Δία, γι’ αυτό το λόγο επισκέπτεται τη «γειτονιά» μας κάθε 6,6 χρόνια.

Στη Κρήτη, θα στηθούν δύο τουλάχιστον σταθμοί με κάμερες για την καταγραφή των διαττόντων, στα πλαίσια του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας που θα γίνει στα Χανιά.

Όσοι πιστεύουν πως πρέπει να κάνεις μια ευχή όταν βλέπεις αστέρι να πέφτει, το Σάββατόβραδο θα πρέπει να κάνουν χιλιάδες ευχές.


Πηγή

Physicsgg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου