Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα Άδανα της Κιλικίας

Τα Άδανα σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, διάσημη για το καλό φαγητό της. Έχει πληθυσμό περίπου 3 εκατομμύρια. Διαθέτει μεγάλη βιομηχανική ζώνη, ενα μικρό κομμάτι πόλης που χαρακτηρίζεται σαν υπό προστασία και έντονα
δυτικοποιημένο προφίλ, εκεί μένουν και οι ξένοι που ζουν στα Άδανα λόγο των Νατοϊκών βάσεων και των μεγάλων εταιριών ξένων συμφερόντων που εδρεύουν στη πόλη.

Τα κυριότερα αξιοθέατα για να επισκεφθεί ο ταξιδιώτης είναι οι αρχαιολογικοί χώροι Κοζάνης, Φώκαιας, καθώς και οι καταρράκτες στο Eyner που βρίσκεται σε μια περιοχή γεμάτη από λίμνες.


Τα Άδανα του 19ου αιώνα μέχρι το 1922

Η μητρόπολη Αδάνων και Ταρσού βρισκόταν μέσα στα όρια του βιλαετιού Αδάνων και ανήκε στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, μια παράμετρος που δημιουργούσε ορισμένες φορές δυσχέρειες με τις μητροπόλεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης και το ίδιο το Πατριαρχείο.1

Ο πληθυσμός του βιλαετιού Αδάνων έφτανε το 1892 στο συνολικό αριθμό των 403.500 κατοίκων και αποτελούνταν ειδικότερα (μεταξύ άλλων) από 158.000 μουσουλμάνους και 68.000 ελληνορθόδοξους, σύμφωνα με το Μ. Χαμιδόπουλο. Το 1909 στη σφαγή των Αρμενίων της Κιλικίας σχεδόν εξαλείφθηκαν οι 40.000 Αρμένιοι που κατοικούσαν στα Άδανα, καθώς η πόλη ήταν το κέντρο του βασιλείου της Μικρής Αρμενίας (Αρμενία Κιλικίας) το 14ο αιώνα.

Η πόλη των Αδάνων είχε πολύ ανεπτυγμένη βιομηχανία και το μεγαλύτερο μέρος αυτής το κατείχαν οι Ελληνορθόδοξοι. Στα Άδανα άλλωστε είχε στραφεί κατά τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα το ενδιαφέρον γερμανικών επιχειρηματικών κύκλων για εκμετάλλευση των πρώτων υλών της επαρχίας, όπως η εταιρεία βάμβακος (Deutsch – Levantinische Baumwollengesellschaft), που εκμεταλλευόταν τη μεγάλη παραγωγή βαμβακιού της κιλικικής πεδιάδας, στο μέσο της οποίας βρίσκονται τα Άδανα.

Η οικονομική σημασία των Αδάνων ενισχυόταν από την ύπαρξη υποκαταστήματος της Οθωμανικής Τραπέζης στην πόλη. Στα Άδανα ήταν και ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς του, Γερμανικής ιδιοκτησίας σιδηροδρόμου που κατέληγε στη Βαγδάτη.

Οι ελληνορθόδοξοι της περιοχής της Κιλικίας, κατάγονταν κυρίως από την Καππαδοκία και το Ικόνιο (αν και αναφέρονται νησιώτες και Κύπριοι) μετέβησαν στην Κιλικία λόγω των δυνατοτήτων για εμπορικές δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο της ακμαίας υφαντουργίας και ταπητουργίας της περιοχής σημειώνεται η ύπαρξη δύο ελληνικών κλωστηρίων στα Άδανα, των αδελφών Τρυπάνη (ημερήσια παραγωγή 800/1.000 δέματα) και των Συμεώνογλου και Σία (ημερήσια παραγωγή 150-200 δέματα).

Πολλοί από τους πλούσιους κατοίκους των Αδάνων όταν το 1919 η πόλη ήταν υπό Γαλλική κατοχή, μετέφεραν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους στην Ελλάδα κι έτσι γλύτωσαν τη καταστροφή κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών και άνοιξαν επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όπως το μεγάλο κλωστοϋφαντουργείο στην οδό Πειραιώς που τώρα στεγάζεται η σχολή καλών τεχνών .

Στη συνθήκη της ανταλλαγής στη Λωζάννη που υπέγραψε ο Βενιζέλος τα Άδανα έχουν το τρίτο σε μέγεθος Ελληνικό πληθυσμό μετά τη Κωνσταντινούπολη και τη Τραπεζούντα.


Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια μείζονος Ελληνισμού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…