26 Οκτ 2011

Η λίμνη της Καστοριάς

Η λίμνη της Ορεστιάδας (λίμνη Καστοριάς) μια από τις ομορφότερες των Βαλκανίων. Σε μιά χερσόνησο της λίμνης είναι κτισμένη η πόλη της Καστοριάς, συνδέεται με την ξηρά μέσω μιας ευρύτερης λωρίδας γης από επιχωματώσεις, δίνοντας την εντύπωση νησιού.

Στη Ρωμαϊκή εποχή στις όχθες της λίμνης ήταν χτισμένη η πόλη Κέλετρο που εξελίχθηκε στην Βυζαντινή Ιουστινιανούπολη και στην μετέπειτα Καστοριά.

Η έκτασή της λίμνης είναι περίπου 28 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μέγιστο βάθος της περίπου 9,5 μέτρα. 9 μικροί χείμαρροι αδειάζουν τα νερά τους στην πανέμορφη λίμνη, ο μεγαλύτερος από αυτούς είναι ο Ξηροπόταμος. Βρίσκεται σε υψόμετρο 620μ και έχει σχήμα έλλειψης.

Εκτός από τα ρέματα και το νερό της βροχής, η λίμνη της Καστοριάς τροφοδοτείται και από πολλές υπολίμνιες πηγές. Είναι ένας υγρότοπος με πολύ μεγάλη σημασία για τα υδρόβια και τα αρπαχτικά πουλιά και χρησιμεύει ως τόπος αναπαραγωγής, διατροφής και διαχείμανσης των πτηνών αυτών. Περίπου 200 είδη από τα οποία πολλά είναι σπάνια και απειλούμενα είδη, όπως ο αργυροπελεκάνος, ο βουβόκυκνος, οι αγριόπαπιες, ο νυχτοκόρακας, οι κορμοράνοι και αρκετά είδη ερωδιών.

Η λίμνη της Καστοριάς είναι η δεύτερη πιο παραγωγική σε αλιεύματα λίμνη της Ελλάδας. Τα είδη των ψαριών που υπάρχουν στη λίμνη είναι ο κυπρίνος (Γριβάδι), η πέρκα, το τσιρώνι, το γλήνι, ο γουλιανός , η τούρνα, η πλατίκα το πρικί και η πεταλούδα.

Κυκλοφορούσε παλιότερα μια φήμη για ένα παράξενο φαινόμενο που συμβαίνει κάθε Αύγουστο στη λίμνη. Οι κάτοικοι το αποκαλούν "αρρώστησε το νερό" Για 8 μέρες μέχρι τις 15 Αυγούστου το νερό κρυώνει και αποκτά χρώμα σα μελάνι, τα ψάρια ανεβαίνουν στην επιφάνεια και είναι τόσο ζαλισμένα που οι κάτοικοι τα μαζεύουν με τα χέρια.

paralimnios oikismos

Παραλίμνιος νεολιθικός οικισμός



Στη λίμνη της Καστοριάς και πάνω σε αυτή υπήρχε οργανωμένη ζωή από τη νεολιθική εποχή. Από το 1932 είναι γνωστός ο παραλίμνιος οικισμός του Δισπηλιού. Το πιστό αντίγραφο του οικισμού, δημιουργήθηκε από εξειδικευμένους επιστήμονες για να πλουτίσουν τις γνώσεις μας για την οργανωμένη ζωή στη λίμνη της Καστοριάς, μεταφέροντάς μας παράλληλα 7000 χρόνια πριν! Τα σπίτια του οικισμού είναι κυκλικά και ορθογώνια, κατασκευασμένα από ξύλο, βρύα και πηλό και στηρίζονται πάνω σε ξύλινες πλατφόρμες.

Στις ανασκαφές έχουν βρεθεί βάζα αποθήκευσης αργίλου, σκεύη μαγειρικής σε μορφή βάρκας, καθώς και κοσμήματα από κόκαλο. Από τα πλέον σημαντικά ευρήματα θεωρείται το φλάουτο από κόκαλο πουλιού, το οποίο αποτελεί το παλαιότερο μουσικό όργανο της Ευρώπης και η ενεπίγραφη πινακίδα με την κωδικοποιημένη γραφή, η οποία εικάζεται ότι είναι προπομπός της Γραμμικής Α΄.


Wikipedia

Ομάδα στο facebook για τον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού.


Φώτο παραλίμνιου νεολιθικού οικισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου